Κυριακή 24 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΜΕΡΑ
Νέτα - σκέτα δούλοι

«Αλλού τα κακαρίσματα και αλλού γεννούν οι κότες», λέει ο λαός μας και στην περίπτωση της νέας πρότασης της κυβέρνησης, με την οποία οι άνεργοι θα δουλεύουν και οι καπιταλιστές θα εξασφαλίζουν τζάμπα εργατικά χέρια, ισχύει απόλυτα. Πράγματι, βδομάδες τώρα, η κυβέρνηση και τα φιλικά της ΜΜΕ έχουν πνίξει τον κοσμάκη σε παροχές, αυξήσεις στους μισθούς, προσλήψεις κλπ. Ενας ολάκερος προεκλογικός ποταμός παροχολογίας. Ομως, τις πραγματικές παροχές η κυβέρνηση τις δίνει στους λίγους και εκλεκτούς της και όχι στο πόπολο.

Ετσι την περασμένη Τρίτη, το υπουργείο Εργασίας ξεφούρνισε το νέο φρούτο: Η κυβέρνηση σχεδιάζει, λοιπόν, τη δημιουργία νέου θεσμικού πλαισίου «ώστε οι επιδοτούμενοι άνεργοι να μπορούν να απασχολούνται σε επιχειρήσεις, λαμβάνοντας το επίδομα ανεργίας και οι επιχειρήσεις να καλύπτουν μόνο τις ασφαλιστικές εισφορές για την περίοδο επιδότησης». Η παραπάνω πρόταση παρουσιάστηκε στη συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με την αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας (ΣΒΒΕ) και συζητήθηκε και με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, στο πλαίσιο προετοιμασίας των ανακοινώσεων που θα κάνει ο πρωθυπουργός στην 68η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

Επί της ουσίας, οι άνεργοι θα κληθούν να εργαστούν με δόλωμα την ασφαλιστική κάλυψη. Οι δε εργοδότες θα εξασφαλίσουν τζάμπα εργατικά χέρια, καταβάλλοντας μόνο την ασφαλιστική κάλυψη του ανέργου. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα πρόκειται για εργασία 4 ωρών (μερική απασχόληση), ενώ μια άλλη εκδοχή κάνει λόγο για πλήρη εργασία, για την οποία ο εργοδότης θα καταβάλλει μόνο τη διαφορά από το επίδομα εργασίας μέχρι το ισχύον κατώτερο μεροκάματο.


Avaton

Οποια εκδοχή όμως και αν προωθήσει η κυβέρνηση, το γεγονός είναι ότι το κεφάλαιο θα εξασφαλίσει δωρεάν εργατική δύναμη. Αφού ο άνεργος θα εισπράττει μόνο το επίδομα ανεργίας, ο καπιταλιστής θα διαθέτει εργάτες χωρίς κανένα κόστος. Με τον τρόπο αυτό θα επιτυγχάνει ένα τεράστιο ποσοστό αύξησης της υπεραξίας που θα προέρχεται από τους ανέργους - δούλους! Ολόκληρος ο χρόνος εργασίας των ανέργων θα είναι απλήρωτος χρόνος από την πλευρά του εργοδότη.

Να, πώς η κυβέρνηση σχεδιάζει να πετύχει την περίφημη ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, δηλαδή πώς θα αυξήσει παραπέρα τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου. Να, πώς το επίδομα ανεργίας, από ελάχιστη υποχρέωση της κοινωνίας προς τους ανέργους, γίνεται και αυτό αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους καπιταλιστές. Να, πώς η αστική τάξη και η πολιτική της εξουσία εξασφαλίζουν όχι μισθωτούς δούλους, αλλά νέτα - σκέτα δούλους.



Γιάννης ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ