Παρασκευή 22 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Επιστρέφεται ως απαράδεκτη

Η κυβερνητική πρόταση για προσλήψεις ανέργων με μισθό το επίδομα της ανεργίας

Την οξύτατη αντίδραση εργατικών συνδικάτων και συνδικαλιστών έχουν προκαλέσει τα καινούρια σχέδια της κυβέρνησης να προσφέρει τζάμπα εργάτες στους εργοδότες με ρύθμιση που θα προβλέπει ότι οι επιδοτούμενοι άνεργοι θα προσλαμβάνονται από επιχειρήσεις παίρνοντας ως μισθό το επίδομα ανεργίας.

Τον αποτροπιασμό του εκφράζει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας σε ανακοίνωσή του με τίτλο «Σε δούλους μετατρέπει τους άνεργους η κυβέρνηση», για τα νέα προκλητικά και αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης και καλεί τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στους αγώνες που θα ξεδιπλώσει μαζί με το ΠΑΜΕ και τα ταξικά συνδικάτα της χώρας. Το σχέδια της κυβέρνησης, επισημαίνει ειδικότερα στην ανακοίνωση, να εξασφαλίσει στους εργοδότες τζάμπα εργάτες στέλνοντας τούς ανέργους να δουλέψουν με «κίνητρο» την ασφαλιστική κάλυψη δεν είναι πρόκληση, είναι σκέτη διαστροφή. Και μόνο η ιδέα, σημειώνει, να εργάζεται ο άνεργος εισπράττοντας μόνο το επίδομα ανεργίας, είναι προσβολή στους χιλιάδες ανέργους και σε ολόκληρη την εργατική τάξη. Το επίδομα ανεργίας είναι συνεισφορά των εργαζομένων και όχι της εκάστοτε κυβέρνησης προς τα μέλη της τάξης τους που έχουν πέσει θύματα αυτής της ανίατης νόσου του καπιταλισμού, που λέγεται ανεργία. Είναι ένδειξη αλληλεγγύης εργάτη προς εργάτη. Είναι η ελάχιστη υποχρέωση της κοινωνίας προς τους ανέργους.

Απαράδεκτη ενέργεια που έχει μοναδικό στόχο την ενίσχυση της κερδοφορίας των εργοδοτών ρίχνοντας στάχτη στα μάτια των ανέργων, χαρακτηρίζει την κυβερνητική πρόταση ο Κώστας Μυτιληνιού, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αθήνας, μιλώντας στο «Ρ». «Η ενέργεια αυτή της κυβέρνησης δεν ονομάζεται κοινωνική πολιτική αλλά ενίσχυση των κερδών των εργοδοτών δίνοντάς τους τζάμπα εργάτες με χρήματα του ελληνικού λαού και των ίδιων των εργαζομένων» τόνισε, σημειώνοντας ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να αναπτύξουν την πάλη τους για το δικαίωμα των ανέργων στη ζωή και στη δουλιά.

Ο Πέτρος Βαμβακάς, πρόεδρος Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, σημείωσε ότι τα σχέδια της κυβέρνησης ουσιαστικά είναι χάρισμα εργασίας στους εργοδότες. Αν υλοποιηθούν αυτά τα σχέδια η ανεργία που υφίσταται και υπάρχει θα διογκωθεί, θα μεγαλώσει και θα έρχονται ακόμα πιο δουλικά χέρια εργασίας στα χέρια των εργοδοτών προς εκμετάλλευση. Αυτό το ρόλο, επισημαίνει, έπαιξαν και τα προηγούμενα επιδοτούμενα προγράμματα της κυβέρνησης, αλλά αυτό δεν έφτανε αφού η μεγαλοεργοδοσία τα θέλει όλα και κυρίως τσάμπα.

Αναφερόμενος ειδικότερα στο χώρο του εμπορίου, ο συνδικαλιστής σημειώνει ότι οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου που οργιάζουν σήμερα τώρα θα μετατραπούν σε «συμβάσεις επιδοτούμενης ανεργίας». Η ανεργία, σημειώνει καταλήγοντας, είναι γέννημα θρέμμα του συστήματος και αν οι εργαζόμενοι δεν το καταλάβουν και δεν ανατρέψουν αυτές τις πολιτικές θα έχουμε τέτοια και χειρότερα στις πλάτες τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ