Σάββατο 23 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 2000»
Με βάση τα ιδεολογικοπολιτικά κριτήρια της ΕΕ

Η Πολιτιστική Κληρονομιά θα είναι ο κύριος τομέας χρηματοδότησης για το 2004 του ευρωπαϊκού προγράμματος «Πολιτισμός 2000», το οποίο όμως απευθύνει πρόσκληση υποβολής προτάσεων, μέσω του υπουργείου Πολιτισμού και σε ιδιωτικούς πολιτιστικούς φορείς. Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί έναν από τους κύριους «μοχλούς» χρηματοδότησης του πολιτισμού από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Του πολιτισμού φυσικά που πληρεί τα ιδεολογικοπολιτικά κριτήρια της ΕΕ, τα οποία είναι εχθρικά προς τις πραγματικές ανάγκες της πολιτιστικής δημιουργίας και της ενίσχυσης υποδομών ή δημιουργίας νέων, που θα εξυπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες.

Η Πολιτιστική Κληρονομιά, εκτός από κινητή, αρχιτεκτονική - ακίνητη, άυλη, αρχαιολογική και ενάλια, περιλαμβάνει επίσης ιστορικά αρχεία και βιβλιοθήκες, πολιτιστικούς χώρους, καθώς και τοπία πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Δίνεται δηλαδή η δυνατότητα διαχείρισης π.χ. ενός «τοπίου πολιτιστικού ενδιαφέροντος», σε ιδιώτες.

Το πρόγραμμα θα είχε διάρκεια μέχρι το τέλος του 2004, αλλά στην πρόσφατη άτυπη συνέλευση των υπουργών Πολιτισμού της ΕΕ στη Θεσσαλονίκη αποφασίστηκε η παράτασή του μέχρι το 2006, όπως έγινε και με άλλα ανάλογα προγράμματα για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Αξίζει να σημειωθεί, πως η παράταση αυτή είναι αντιστρόφως ανάλογη με τα πρακτικά αποτελέσματα των συγκεκριμένων χρηματοδοτήσεων, τα οποία είναι πενιχρά, γεγονός που παρατηρήθηκε και από εκπροσώπους ευρωπαϊκών καλλιτεχνικών φορέων. Ωστόσο, η έλλειψη περισσότερο ρηξικέλευθων χρηματοδοτικών προτάσεων εκ μέρους της ΕΕ είναι συνειδητή επιλογή που επιτρέπει την ακόμη μεγαλύτερη πρόσδεση της πολιτιστικής δημιουργίας στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Προβλέπεται επίσης η «στήριξη» ετήσιων και πολυετών συμφωνιών συνεργασίας μεταξύ πολιτιστικών φορέων εντός και εκτός ΕΕ στους τομείς των εικαστικών «και των τεχνών του θεάματος». «Ιδιαίτερη προσοχή» θα δοθεί σε σχέδια «που φέρνουν σε επαφή πολιτιστικούς φορείς» από τα κράτη της ΕΕ και τις υποψήφιες χώρες. Αλλωστε, μία από τις αφορμές παράτασης των προγραμμάτων ήταν και η ένταξη των νέων κρατών στην ΕΕ, τα οποία καλούνται να «προσαρμοστούν» στους κοινοτικούς μηχανισμούς. Από τους «παλιούς» τομείς χρηματοδότησης παραμένει το βιβλίο και η μετάφραση. Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα είναι ενισχυτικό και δεν καλύπτει το σύνολο του κόστους κάθε πρότασης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ