Σάββατο 23 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
Τηλεόραση
Διαλύοντας το... Χάρι

Ο Γούντι Αλεν, η Ελίζαμπεθ Σου και ο Μπίλι Κρίσταλ στην ταινία «Διαλύονταςτο Χάρι»
Ο Γούντι Αλεν, η Ελίζαμπεθ Σου και ο Μπίλι Κρίσταλ στην ταινία «Διαλύονταςτο Χάρι»
Από τη Νέα Υόρκη του 1900, με τις φυλετικές διακρίσεις και τα προβλήματα που υπήρχαν, μέχρι τη σύγχρονη Αμερική με τους νευρωτικούς καλλιτέχνες, θα μας «πάνε» οι ταινίες του Σαββάτου.

«Ραγκτάιμ», σε σκηνοθεσία Μίλος Φόρμαν. Βρισκόμαστε στη Νέα Υόρκη του 1910. Ο Γουόκερ τζούνιορ είναι ένας μαύρος πιανίστας που κέρδισε χρήματα και φήμη, δουλεύοντας σε ένα συγκρότημα τζαζ μουσικής. Αυτό δεν αρέσει καθόλου σε κάποιους λευκούς κι έτσι μια μέρα, ο καλλιτέχνης δέχεται απρόκλητη επίθεση. Το ολοκαίνουριο αυτοκίνητό του καταστρέφεται κι εκείνος αρχίζει έναν αγώνα για να αποδοθεί δικαιοσύνη. Η ταινία καταφέρνει να συλλάβει και να αναπαραστήσει τέλεια την ατμόσφαιρα της μεταβατικής περιόδου, με τις αναταραχές και τις μεγάλες αλλαγές της Αμερικής του 1906. Νεοφερμένα αυτοκίνητα τρομοκρατούν τα άλογα, η διασκέδαση περνάει σε άλλη διάσταση με την ανακάλυψη του τζουκ-μποξ. Ο Τέντι Ρούσβελτ κάθεται με ασφάλεια στο οβάλ γραφείο του. Ο καιρός της μαζικής μετανάστευσης των Ευρωπαίων, τα Γκίμπσον Γκερλς και οι καλές τέχνες, με φόντο ζωντανούς ανθρώπους, γεμάτους πάθος και οίκτο, έρωτα και εγωισμό. Πρωταγωνιστούν: Τζέιμς Κάγκνεϊ, Ελίζαμπεθ Μακ Γκόβερν, Χάουαρντ Ρόλινς, Μέρι Στίνμπεργκεν, κ.ά. (ΝΕΤ, 22.00)

«Διαλύοντας το Χάρι», σε σκηνοθεσία Γούντι Αλεν. Φανερά επηρεασμένος από το είδωλό του, τον Ιγκμαρ Μπέργκμαν, αλλά και μην παραλείποντας να επηρεαστεί από συμβάντα της πολυτάραχης προσωπικής ζωής του, ο αιώνια ανήσυχος Γούντι Αλεν, σκιαγραφεί το προφίλ ενός συγγραφέα, που όπως εξομολογείται με αφοπλιστική ειλικρίνεια: «είμαι άνθρωπος που δεν μπορεί να λειτουργήσει ομαλά στη ζωή, μπορεί όμως στην Τέχνη». Ο Χάρι είναι μεσήλικας, ερωτύλος συγγραφέας, που συνεχώς ερωτεύεται και συνεχώς απογοητεύεται. Σε ένα ταξίδι που κάνει, για να παραστεί σε μια πανεπιστημιακή τελετή που γίνεται προς τιμήν του, συνοδεύεται από μια μαύρη πόρνη, τον γιο του ήρωα που απήγαγε από το σχολείο, τον καρδιακό του φίλο που πάσχει από καρδιακές αναταραχές και τις ερωτικές αναμνήσεις του. Οι κωμικοτραγικές περιπέτειες που θα ακολουθήσουν και το χάος που επικρατεί στο μυαλό και στην ψυχή του, οι αποτυχημένες ερωτικές του σχέσεις, τον εμπνέουν να γράψει τις νουβέλες του. Με λίγα λόγια, ο Χάρι με τα υλικά από τα ίδια του τα συντρίμμια, «οικοδομεί» τα μυθιστορήματά του... Πρωταγωνιστούν: Γούντι Αλεν, Ελίζαμπεθ Σου, Μπομπ Μπάλαμπαν, Κίρστι Αλι, Μπίλι Κρίσταλ, Ερικ Μπογκόζιαν, Μίριελ Χεμινγουέι, Ρίτσαρντ Μπέντζαμιν, Τζούντι Ντέιβις. (STAR, 02.15)


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ