Κυριακή 31 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ Για 31,8

Βασίλης Δρακάκης
Βασίλης Δρακάκης
Φωτ.

Στη μνήμη του ΜΗΤΣΟΥ ΚΑΤΣΙΑΝΑΚΟΥ που τόσο απροσδόκητα έφυγε από τη ζωή, πρόσφεραν στο ΚΚΕ από τις γραμμές του οποίου, ως στέλεχός του, αγωνίστηκε με συνέπεια και πίστη ως το τέλος της ζωής του: Η ΚΟ Σκανδιναβίας 300 ευρώ και η ΚΟΒ Κοπεγχάγης 1.000 κορόνες.

* * *

Φωτ.

Στις 23 Αυγούστου συμπληρώθηκαν 3 χρόνια από τον άδικο «χαμό» της αγαπημένης συντρόφισσας και φίλης ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ Γιαννοπούλου - ΑΝΔΡΙΩΤΗ η οποία αγωνίστηκε ως το τέλος της ζωής της για τα ιδανικά του ΚΚΕ.

Το επάγγελμα της Κατερίνας την έφερε κοντά στα παιδιά που αγάπησε πολύ και προσπάθησε, σε έναν κόσμο παράλογο, αδιάφορο και άδικο να τα κάνει να ονειρεύονται έναν άλλο κόσμο πιο όμορφο, ανθρωπινότερο και παραμυθένιο, έτσι όπως και εκείνη τον ονειρεύτηκε.

Σε θυμόμαστε, Κατερίνα, και συνεχίζουμε.

Στη μνήμη της Κατερίνας Γιαννοπούλου - Ανδριώτη προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ Περισσού, 30 ευρώ στο ΚΚΕ.

Μάνθα - Γιώργος

***

Φωτ.6

Στις 24 Αυγούστου συμπληρώθηκαν 5 χρόνια από τότε που «έφυγε» ο αγαπημένος πατέρας μου ΝΤΙΝΟΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ από το Μαυροβούνι Γυθείου Λακωνίας.

Στη μνήμη του, καθώς επίσης στη μνήμη της μητέρας μου ΘΕΟΔΩΡΑΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΥ, η οποία «έφυγε» στις 10 Δεκέμβρη 1992. Του θείου μου ΣΩΚΡΑΤΗ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΥ, ο οποίος εκτελέστηκε στα 18 χρόνια του μαζί με 40 πατριώτες στον Πασσαβά Γυθείου στις 7 Δεκέμβρη 1943. Του θείου μου ΔΑΜΙΑΝΟΥ ΚΟΥΤΡΑΚΟΥ, ο οποίος εκτελέστηκε στα 37 χρόνια του το 1947 στην Τρίπολη. Της θείας μου ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΚΟΥΤΡΑΚΟΥ 35 χρόνων που άφησε τρία ανήλικα παιδιά. Του θείου μου ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΥ γεωπόνου 28 χρόνων, που εκτελέστηκε στις 2 Φλεβάρη 1949 στο Γουδί, μαζί με τους ΣΠΥΡΟ ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΟ, ΔΡΑΚΟΥΛΗ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ, ΝΙΚΟ ΠΟΥΛΑΚΟ και ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΤΣΑΡΑΚΗ, προσφέρω στη ΝΕ Λακωνίας 300 ευρώ.

Τατιάνα Καραμούζα - Μάντζιου
Τατιάνα Καραμούζα - Μάντζιου
Κατερίνα Σαραντάκου

* * *

O αντιστασιακός Λευτέρης Αναστασάκος προσφέρει 200 ευρώ στην ΚΟ Γυθείου στη μνήμη των νεκρών του αγώνα.

* * *

Παλαιοί φίλοι και οπαδοί του ΚΚΕ από το Τορόντο του Καναδά, πρόσφεραν στην ΚΕ του Κόμματος 320 δολάρια Καναδά για τις ανάγκες του αγώνα.

* * *

Φωτ. 2

Στη μνήμη του αγαπημένου συζύγου μου ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και μέλους του ΚΚΕ από το 1943, ο οποίος αγωνιζόταν για τα ιδανικά του ως το τέλος της ζωής του. Καθώς επίσης στη μνήμη του αδελφού μου ΑΡΓΥΡΗ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΥ αγωνιστή της Αριστεράς, ο οποίος πέθανε πρόσφατα, προσφέρω 50 δολάρια Καναδά στο «Ριζοσπάστη».

Παναγιώτα Νικολάου από το Τορόντο

* * *

Φωτ.

Συμπληρώνονται 2 μήνες από τότε που «έφυγε» ξαφνικά από κοντά μας η πολυαγαπημένη μας κόρη, σύζυγος, μητέρα και αδελφή ΤΑΤΙΑΝΑ Καραμούζα - ΜΑΝΤΖΙΟΥ. Γεννήθηκε το 1957 στην Τασκένδη όπου ζούσαν οι γονείς της ως πολιτικοί πρόσφυγες. Εκεί σπούδασε χημικός. Ηρθε στην Ελλάδα το 1979. Τα τελευταία χρόνια εργαζόταν στο ΙΓΜΕ Κοζάνης.

Η οικογένειά της θα τη θυμάται πάντα.

Αντί για μνημόσυνο ο σύζυγός της Αγγελος, οι γονείς της Λευτέρης και Ιουλία, τα παιδιά της Ελένη και Γιάννης και ο αδελφός της Βασίλης προσφέρουν στην ΚΟΒ Ελασσόνας 50 ευρώ, στο «Ριζοσπάστη» 20 ευρώ και στην ΠΕΕΠΠ 30 ευρώ. Η μητέρα της από τα βάθη της καρδιάς της της αφιερώνει ένα ποίημα από το οποίο δημοσιεύουμε μερικούς στίχους: Στην κορούλα μου Τατιάνα/ Δεν έπρεπε κορούλα μου/ να φύγεις πρώτη εσύ/, γιατί ήσουν νέα κι όμορφη/ μανούλα στοργική...

* * *

Φωτ.

Η ΜΑΙΡΗ Ευστρατίου - ΚΟΥΜΑΤΟΥ, αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης, υπάλληλος στο Κεντρικό Κατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος, πρωτοστατεί στον πρώτο κατοχικό γιορτασμό της 28ης Οκτωβρίου στην Αθήνα. Οι Γερμανοί κάνουν έφοδο με οπλοπολυβόλα. Ηταν η πρώτη επιδρομή των Ες Ες στο πρώτο σάλπισμα του ΕΑΜ. Στον τοίχο όλοι οι υπάλληλοι από τον Διοικητή ως το τελευταίον, καθώς επίσης και όλοι οι συναλλασσόμενοι εκείνη την ώρα. Η Μαίρη συλλαμβάνεται και κρατείται στο κολαστήριο της οδού Μέρλιν. Ακολουθεί γερμανικό στρατοδικείο από το οποίο καταδικάζεται στην ποινή του θανάτου. Επειτα από αγώνες η ποινή μετατρέπεται σε ισόβια καταναγκαστικά έργα.. Στέλνεται στη Γερμανία σε στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Μαίρη Κουμάτου
Μαίρη Κουμάτου
Επιστρέφει στην πατρίδα με το τέλος του πολέμου, αλλά, όπως λέει ο Μπρεχτ «τις δυσκολίες των βουνών ακολουθούν οι δυσκολίες των πεδιάδων». Βάρκιζα, Εμφύλιος και πάλι διώξεις και κρατητήρια, κι ως το τέλος ασταμάτητη πορεία στους ακατάλυτους εθνικούς και κοινωνικούς αγώνες...

Στη μνήμη της ο αδελφός της Πλούταρχος Νικ. Ευστρατίου και η οικογένειά του προσφέρουν 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Ροδόπης.

* * *

Φωτ. 3

Πέρασαν 15 χρόνια από τότε που μας «άφησε» για πάντα ο ΛΑΖΙΚΟΣ ΠΑΠΑΛΑΖΑΡΙΔΗΣ, αγωνιστής της Αντίστασης, λοχαγός του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, μέλος του ΚΚΕ ως το θάνατό του.

Στη μνήμη του συζύγου μου καθώς επίσης στη μνήμη των αδελφών μου ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΥΛΙΔΗ και ΜΑΡΙΤΣΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ, αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, προσφέρω στη ΝΕ Λάρισας 50 ευρώ.

Δέσποινα Παπαλαζαρίδου

* * *

Φωτ.

Ο αγωνιστής, μέλος του ΚΚΕ ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΡΑΚΑΚΗΣ γεννήθηκε το 1916, στα χρόνια του πρώτου παγκόσμιου πολέμου. Μεγάλωσε με κακουχίες και στερήσεις. Ακολουθεί ο δεύτερος παγκόσμιος, πόλεμος, η Κατοχή. Εντάσσεται στο ΕΑΜ και τον εφεδρικό ΕΛΑΣ.

Μετά την Απελευθέρωση είχε και αυτός την ίδια τύχη με τους άλλους τίμιους αγωνιστές.: Διώξεις και συλλήψεις. Καθημερινές «μάχες» ενός αριστερού, ενός δουλευτή.

Ως το τέλος της ζωής του αγωνιζόταν για τα ιδανικά του με συνέπεια.

Σήμερα, τελευταία Κυριακή του Αυγούστου κλείνουν 3 μήνες από τότε που «έφυγε» ο αγαπημένος πατέρας και σύντροφος. Το μετερίζι του κρατάνε τώρα τα παιδιά του.

Στη μνήμη του προσφέρω, μέσω ΝΕ Χανίων, 10 ευρώ στό «Ριζοσπάστη».

Ο γιος του Μανώλης Δρακάκης

* * *

Φωτ.

Στις 28 Αυγούστου συμπληρώθηκαν 7 χρόνια από το θάνατο του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΡΑΠΤΙΔΗ. Γεννήθηκε το 1924 στο χωριό Δροσάτο Κιλκίς. Στην Κατοχή ήταν ΕΠΟΝίτης και το 1944 αντάρτης του ΕΛΑΣ. Μαχητής του ΔΣΕ από το 1946, το 1947 στάλθηκε στο Βίτσι - Γράμμο. Τραυματίστηκε βαριά και έχασε το ένα πόδι του. Το 1948 τρομοκράτες δολοφόνησαν στα Ρέματα Κιλκίς τον πατέρα του. Επίσης, το 1948 σκοτώθηκε ο αδελφός του Γεώργιος Ραπτίδης αξιωματικός του ΔΣΕ.

Κατερίνα Γιαννοπούλου
Κατερίνα Γιαννοπούλου
Ο Δ. Ραπτίδης έζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη από όπου επαναπατρίστηκε το 1977. Ζούσε στη Θεσσαλονίκη και αργότερα στο Δροσάτο.

Στη μνήμη του τα παιδιά του προσφέρουν 30 ευρώ στο ΚΚΕ και 5 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Στη μνήμη του αγαπημένου αδελφού μας ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΕΒΑΣΤΟΠΟΥΛΟΥ και στη μνήμη των γονιών μας, προσφέρουμε στο «Ριζοσπάστη» 50 ευρώ, μέσω ΚΟ Θεσσαλονίκης.

Ανθούλα - Μελπομένη

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη των αγαπημένων γονιών μας ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ και ΣΟΥΜΕΛΑΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΟΥ αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του αδελφού μας ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ στελέχους του ΚΚΕ, προσφέρουμε στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Αμπελόκηπων Θεσσαλονίκης, 100 ευρώ.

Σούλα Επαΐα - Λίζα Χαρταμπίλα

* * *

Φωτ.

Πέρασαν 3 χρόνια από την ημέρα που έφυγε από τη ζωή ο αγωνιστής ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΛΥΒΑΣ (Κολονέλος) από το Κεραμιδάκι Λευκάδας.

Στη μνήμη του τα παιδιά του Γιάννης και Κυριακή Κολυβά προσφέρουν στο «Ριζοσπάστη» 50 ευρώ.

* * *

Στη μνήμη του αγωνιστή ΙΑΣΟΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΟΥ, η γυναίκα του Ερασμία Οικονομάκου από τα Στουρναρέικα Τρικάλων προσφέρει 30 ευρώ για ενίσχυση του «Ριζοσπάστη».

* * *

Στη μνήμη των αξέχαστων συναγωνιστριών μας ΕΛΕΝΗΣ ΡΑΛΑΤΟΥ και ΑΛΙΚΗΣ (Αύρας) Ραλάτου - ΔΡΟΥΓΑ οι οποίες έφυγαν πρόσφατα από τη ζωή, προσφέρουμε 80 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

Λαζίκος Παπαλαζαρίδης
Λαζίκος Παπαλαζαρίδης
Τα μέλη του Παραρτήματος Αργοστολίου της ΠΕΑΕΑ


Αργύρης Μιχαλόπουλος
Αργύρης Μιχαλόπουλος

Γιώργος Κολυβάς
Γιώργος Κολυβάς

Γιάννης Παυλίδης
Γιάννης Παυλίδης

Μαρίτσα Ιωαννίδου
Μαρίτσα Ιωαννίδου

Κώστας Νικολάου
Κώστας Νικολάου

Θεόδωρος Σαραντάκος
Θεόδωρος Σαραντάκος

Ντίνος Σαραντάκος
Ντίνος Σαραντάκος

Δήμητρα Κουτράκου
Δήμητρα Κουτράκου

Δαμιανός Κουτράκος
Δαμιανός Κουτράκος

θεοδώρα Σαραντάκου
θεοδώρα Σαραντάκου

Γιώργος Τριανταφυλλίδης
Γιώργος Τριανταφυλλίδης

Δημήτριος Ραπτίδης
Δημήτριος Ραπτίδης

Σωκράτης Σαραντάκος
Σωκράτης Σαραντάκος

Μήτσος Κατσιανάκος
Μήτσος Κατσιανάκος

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ