Παρασκευή 29 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΩΝ
Αντιδρούν στην εγκατάσταση ταμειακών μηχανών

Την αντίθεσή τους στην τοποθέτηση ταμειακών μηχανών συνδεδεμένων με τις αντλίες υγρών καυσίμων εκφράζουν οι βενζινοπώλες, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι η εφαρμογή της σχετικής απόφασης του υπουργείου Οικονομίας προσκρούει στην πράξη σε ανυπέρβλητα τεχνικά εμπόδια, καθώς δεν έχει διασφαλιστεί ούτε η συμβατότητα των συγκεκριμένων μηχανών ούτε η χωροταξική τοποθέτησή τους. Τα παραπάνω τόνισαν οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, και ανακοίνωσαν ότι εάν από τη Δευτέρα που αρχίζουν οι έλεγχοι, για να εξακριβωθεί εάν οι πρατηριούχοι έχουν δελτία παραγγελίας των συγκεκριμένων μηχανών ασκηθούν διώξεις θα εξετάσουν το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δ. Μακρυβέλιος κατήγγειλε ότι εάν η κυβέρνηση ήθελε πράγματι να ελέγξει την παράνομη διακίνηση καυσίμων θα μπορούσε να το κάνει με βάση τις προτάσεις του κλάδου, ωστόσο, συμπλήρωσε, «δεν υπάρχει η απαραίτητη πολιτική βούληση», γι' αυτό και η κυβέρνηση εξαντλεί την πολιτική της σ' αυτό τον τομέα σε μέτρα όπως οι ταμειακές μηχανές τέτοιου τύπου. Μάλιστα, οι εκπρόσωποι των βενζινοπωλών άφησαν αιχμές για τα συμφέροντα που τελικά εξυπηρετεί η επιμονή της κυβέρνησης που έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι μόνο μία εταιρία φέρεται να παράγει τις ταμειακές μηχανές με τις προδιαγραφές που ζητά η απόφαση του υπουργείου.

Μεταξύ των άλλων, οι πρατηριούχοι επικαλούνται το μεγάλο κόστος που έχει η εγκατάσταση τέτοιων ταμειακών μηχανών, το οποίο ανέρχεται σε 7.000 ευρώ ανά αντλία καθώς το 60% - 70% των αντλιών πετρελαίου είναι ασύμβατες με τις ηλεκτρονικές μηχανές. Επιπλέον, υπάρχουν μια σειρά από χωροταξικά προβλήματα που δεν έχουν διευκρινιστεί και προσκρούουν σε διατάξεις του υπουργείου Μεταφορών περί χωροθέτησης των πρατηρίων, προκειμένου να αδειοδοτηθούν. Επίσης, οι βενζινοπώλες αναφέρουν πως δεν έχει προηγηθεί καμία συνεννόηση με το υπουργείο Ανάπτυξης, που είναι υπεύθυνο για κάθε παρέμβαση στις αντλίες και στα μετρικά συστήματα, ώστε να διευθετηθούν προβλήματα συμβατότητας και εναρμονισμού, ενώ υπάρχει πάντα ο κίνδυνος αλλοίωσης της λειτουργίας της αντλίας από αντεπιδράσεις της ταμειακής μηχανής.

Η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας προτείνει την εγκατάσταση κεντρικού ηλεκτρονικού συστήματος ελέγχου με βυθομετρικές ράβδους ανεξάρτητα από το πρωτόκολλο λειτουργίας της αντλίας, των οποία θα έλεγχε πλήρως τις εισροές και εκροές.

  • Πρόστιμα σε τρία πρατήρια του Λεκανοπεδίου από 44.000 μέχρι 77.000 ευρώ επέβαλε το υπουργείο Ανάπτυξης καθώς από σχετικούς ελέγχους που διενήργησαν τα ειδικά συνεργεία για την εξακρίβωση της ποιότητας των καυσίμων που διακινούσαν διαπιστώθηκε ότι διέθεταν πετρέλαιο κίνησης νοθευμένο με άλλα έλαια.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ