Σάββατο 30 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΙΔΑΚΤΡΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Ενα βήμα πιο κοντά στην «απελευθέρωση»

Ενα βήμα πίσω από τις αρχικές εξαγγελίες του Ιούνη για το ποσοστό των αυξήσεων των διδάκτρων στα ιδιωτικά σχολεία έκανε χτες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης μπροστά στις αξιώσεις των σχολαρχών, ανοίγοντας το δρόμο για την επαναφορά της «απελευθέρωσης». Οπως ανακοινώθηκε μετά τη συνάντηση του υφυπουργού Ανάπτυξης Κ. Κουλούρη με τους εκπροσώπους των ιδιοκτητών ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, οι δύο μεριές «συμφώνησαν» το ανώτατο ποσοστό των αυξήσεων στα δίδακτρα της χρονιάς 2003-2004 να οριστεί στο 3,8%. Το ποσοστό αυτό αφορά τα υποχρεωτικά μαθήματα του ωρολόγιου προγράμματος που θέτει το υπουργείο Παιδείας, καθώς και τα μεταφορικά των μαθητών, ενώ ελεύθερα θα διαμορφώσουν οι σχολάρχες τις αυξήσεις στα προαιρετικά μαθήματα που περιλαμβάνει στις παροχές του το κάθε σχολείο.

Ουσιαστικά, το υπουργείο Ανάπτυξης υποχώρησε από τις εξαγγελίες που είχαν γίνει στις αρχές του καλοκαιριού, σύμφωνα με τις οποίες το πλαφόν για τη φετινή σχολική χρονιά θα ήταν 4% στα υποχρεωτικά και 1% στα προαιρετικά μαθήματα. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου, η νέα ρύθμιση βρήκε σύμφωνους τους σχολάρχες. Ετσι, θεωρείται βέβαιο, με βάση και την προηγούμενη εμπειρία από ανάλογες ρυθμίσεις, ότι μπορεί το ποσοστό αύξησης στα υποχρεωτικά μαθήματα να περιορίστηκε κατά ένα αμελητέο ποσοστό σε σύγκριση με το αρχικό 4%, όμως τις μεγάλες αυξήσεις θα τις εισπράξουν οι ιδιοκτήτες των σχολείων «από το παράθυρο» με τα προαιρετικά μαθήματα.

Στο μεταξύ, το υπουργείο ακόμα... διασταυρώνει τα στοιχεία όσον αφορά στα πρόστιμα, που σύμφωνα με τη νομοθεσία εκκρεμούν να επιβληθούν στα σχολεία που αγνόησαν την περσινή τροπολογία για αυξήσεις ύψους μέχρι 3,5%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ