Τρίτη 2 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
Τηλεόραση
ΝΕΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΤΟΠΙΟ
Βαθιά μεσάνυχτα...

Μέσα στο «νυχτερινό», αδιαφανές και άναρχο τηλεοπτικό τοπίο, στο οποίο η εικονική πραγματικότητα θριαμβεύει, «καλημέρα» είπαν χτες μέσα από τους τίτλους των εκπομπών τους στους τηλεθεατές οι περισσότεροι τηλεοπτικοί σταθμοί.

Ξεκινώντας φέτος πρόωρα η νέα τηλεοπτική σεζόν, αναμένεται να είναι πιο «ανταγωνιστική», όχι σε σχέση φυσικά με την ποιότητα των εκπομπών και την πλουραλιστική, αντικειμενική ενημέρωση, αλλά σε σχέση με τα κάθε είδους παιχνίδια συμφερόντων των μεγαλομετόχων, καθώς και με τη μάχη της τηλεθέασης. Μία επίσης τηλεοπτική σεζόν όπου τα «παιχνίδια» κυβέρνησης και ιδιοκτητών ΜΜΕ -και μάλιστα ενόψει εκλογών- συνεχίζονται, αφού οι τηλεοπτικοί σταθμοί εξακολουθούν να λειτουργούν χωρίς άδεια.

Το φετινό καλοκαίρι ήταν «καυτό» για την τηλεόραση, αφού ένα νέο τοπίο διαμορφώθηκε στο «εσωτερικό» ορισμένων σταθμών και συγκεκριμένα του MEGA και του ALPHA μετά από τις ανακατατάξεις και τις «μετεγγραφές» που έγιναν στα κανάλια. Ενα καλοκαίρι που το θερμόμετρο ανέβηκε υψηλά, αφού υπήρξε ανοιχτή διαμάχη και ρήξη των μεγαλοεκδοτών του MEGA. Ο Μπόμπολας το διάστημα αυτό αύξησε το μετοχικό του κεφάλαιο στο MEGA, έχοντας πλέον ο «Πήγασος» το 20%. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι την περίοδο που το MEGA περνούσε την «καλοκαιρινή» κρίση υπήρξε αύξηση της μετοχής του «Τηλέτυπου». Τα δύο «μέτωπα», Λαμπράκη - Μπόμπολα και Βαρδινογιάννη - Τεγόπουλου, τελικά, όπως φάνηκε, προκειμένου να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους, κατέληξαν μετά την απομάκρυνση του Νίκου Χατζηνικολάου σε μια συμβιβαστική λύση για τη διεύθυνση ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού, «αδειάζοντας» μάλιστα τον Αλέξη Παπαχελά, ο οποίος ήταν υποψήφιος για τη διεύθυνση ειδήσεων. Μετά την «ανακωχή» οι μεγαλοεκδότες του MEGA αποφασίζουν να βάλουν στη διεύθυνση ειδήσεων τον Χρήστο Παναγιωτόπουλο, διευθυντή σύνταξης τον Νίκο Στραβελάκη και κεντρικό παρουσιαστή ειδήσεων τον Αιμίλιο Λιάτσο. Ενόψει και των εκλογών το MEGA αναζητά «ενισχύσεις», ενώ ακόμη είναι άγνωστο εάν τελικά ο Αλέξης Παπαχελάς παραμείνει στον τηλεοπτικό σταθμό ή θα υποβάλει και τυπικά την παραίτησή του.

Από την άλλη πλευρά ο Δημήτρης Κοντομηνάς επιχειρεί να μπει πιο δυναμικά στο χώρο των ΜΜΕ και να «παίξει» για μια καλύτερη θέση του ALPHA στους δείκτες της AGB. Αξιοσημείωτο είναι πως τον Ιούλη ανακοινώθηκε η συνεργασία του ALPHA με το ΔΟΛ. Η συνεργασία επιβεβαιώνεται και από τις δύο πλευρές, από τον ιδιοκτήτη του ALPHA Δ. Κοντομηνά στις 23 Ιούλη, αλλά και με επίσημη ανακοίνωση του ΔΟΛ που χαρακτηρίζει τη συμφωνία «επιχειρηματική» και σημειώνει ότι «όλες οι συμφωνίες κινούνται στο πλαίσιο της ισχύουσας νομοθεσίας». Ο ALPHA ήδη λίγες ημέρες πριν, στις 16 Ιούλη, είχε ανακοινώσει ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης αναλαμβάνει τη γενική διεύθυνση ειδήσεων και ενημέρωσης, ενώ η Αννα Παναγιωταρέα γίνεται διευθύντρια ειδήσεων. Δεν πρόλαβε όμως ο Σταύρος Θεοδωράκης να γίνει γενικός διευθυντής ειδήσεων και ενημέρωσης, αφού η «είσοδος» του Νίκου Χατζηνικολάου στον ALPHA ανέτρεψε την κατάσταση. Ερωτήματα φυσικά προκάλεσε η συνεργασία του Νίκου Χατζηνικολάου με τον τηλεοπτικό σταθμό του Δ. Κοντομηνά, από τη στιγμή που ο Χρήστος Λαμπράκης, συνεργάτης πλέον του ALPHA μετά την «εμπορική» συμφωνία που υπογράφηκε, ήταν ένας από αυτούς που προκάλεσαν την αποχώρηση του Νίκου Χατζηνικολάου από το MEGA. Οι αρμοδιότητες που έδωσε ο Δ. Κοντομηνάς στον Ν. Χατζηνικολάου ο οποίος έχει τον πρώτο λόγο στον τομέα της ενημέρωσης του σταθμού, ενώ είναι και «εκτελεστικός αντιπρόεδρος» του τηλεοπτικού σταθμού, οδήγησαν ως γνωστό εν μία νυκτί τον Σταύρο Θεοδωράκη σε παραίτηση.

Το καλοκαίρι ήταν «καυτό» και για άλλους μικρότερους τηλεοπτικούς σταθμούς και ιδιαίτερα για θέματα που αφορούσαν το ιδιοκτησιακό καθεστώς τους. Η διαμάχη του Γ. Κουρή με τους ιδιοκτήτες της ALTEC, Αθ. Αθανασούλη και Γ. Βαλσαμίδη, είχαν ως αποτέλεσμα τελικά το ALTER να περάσει στην ιδιοκτησία του Γ. Κουρή και του Κ. Γιαννίκου. Αλλαγές υπήρξαν και στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του EXTRA. Ο Γ. Κουρής αποχωρεί από τον τηλεοπτικό σταθμό και πουλάει τις μετοχές του στον επιχειρηματία Φίλιππο Βρυώνη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ