Σάββατο 6 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
«Δυσφορία» προκαλεί ναυτική άσκηση

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Την πρώτη ναυτική άσκηση με στόχο τον εντοπισμό πλοίων που μεταφέρουν όπλα μαζικής καταστροφής πραγματοποιούν οι ΗΠΑ σε συνεργασία με τις χώρες Γαλλία, Ιαπωνία, Αυστραλία, Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία και Ισπανία.

Η άσκηση πραγματοποιείται σε εφαρμογή της πρωτοβουλίας που ανέλαβαν τον περασμένο Μάη οι ΗΠΑ για τον έλεγχο των όπλων μαζικής καταστροφής και τη σχετική συμφωνία (PSI) είχαν υπογράψει όλες οι χώρες που θα συμμετάσχουν στην άσκηση.

«Τα γυμνάσια θα γίνουν από τις 12 έως τις 14 Σεπτεμβρίου και περιλαμβάνουν επιχειρήσεις για τον εντοπισμό σκαφών που ενδέχεται να μεταφέρουν όπλα μαζικής καταστροφής», εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, σπεύδοντας να διευκρινίσει ότι δεν έχουν ως «στόχο» την κυβέρνηση της ΛΔ Κορέας.

Πάντως, η κινεζική κυβέρνηση ήδη έχει εκφράσει την έντονη δυσφορία της, σημειώνοντας ότι έρχεται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο. «Ο καλύτερος τρόπος να προλάβουμε τη διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής είναι μέσω του διαλόγου», τόνισε ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας. Απαντώντας στα σχόλια του Πεκίνου, η Ουάσιγκτον σημείωσε ότι θα επιδιώξει να εξασφαλίσει την έγκριση των Ηνωμένων Εθνών για την άσκηση, ώστε να μη δημιουργηθούν «παρεξηγήσεις» σε θέματα διεθνούς δικαίου..!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ