Κυριακή 7 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΙΔΕΙΑ
Παιδεία χρυσοπληρωμένη, βάρος για τα λαϊκά στρώματα

Εμπαιγμός για το λαό οι πρόσφατες εξαγγελίες της κυβέρνησης

Η μόρφωση δεν είναι εμπόρευμα, διαδήλωσαν οι μαθητές στις μεγάλες κινητοποιήσεις του '98. Το σύνθημα αυτό είναι πιο επίκαιρο σήμερα
Η μόρφωση δεν είναι εμπόρευμα, διαδήλωσαν οι μαθητές στις μεγάλες κινητοποιήσεις του '98. Το σύνθημα αυτό είναι πιο επίκαιρο σήμερα
Εμπαιγμός για την ελληνική λαϊκή οικογένεια είναι οι πρόσφατες κυβερνητικές εξαγγελίες για «κοσμογονία» στην εκπαίδευση και οι υποτυπώδεις «παροχές» που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός.

Ακόμα και με την επίσημη στατιστική (Eurostat), που ως γνωστόν «μαγειρεύει» τα στοιχεία, συμψηφίζοντας ή και αποκρύπτοντας δαπάνες, η ελληνική οικογένεια ξοδεύει τουλάχιστον το 17% των εισοδημάτων της για την εκπαίδευση. Στην πραγματικότητα αν στην εκπαίδευση υπολογίσουμε ξένες γλώσσες και άλλες δραστηριότητες, η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη.

Ετσι την ερχόμενη Πέμπτη ξεκινά μία ακόμα σχολική χρονιά που τίποτα δε δείχνει πως θα έχει να ζηλέψει από τη μιζέρια των τελευταίων χρόνων στην παιδεία. Η ελληνική οικογένεια και ιδιαίτερα τα λαϊκά στρώματα θα εξακολουθήσουν να χρυσοπληρώνουν τη δήθεν δωρεάν παιδεία. Μια παιδεία που όσο πάει απομακρύνεται από τις πραγματικές σύγχρονες ανάγκες του λαού. Και η κυβέρνηση, τελικά, με τις «παροχές» της είναι σαν να αναγνωρίζει έμμεσα ότι η παιδεία έχει γίνει δυσβάσταχτο βάρος για τη λαϊκή οικογένεια και προκαλεί οργή με την προσπάθειά της να χρυσώσει το χάπι δίνοντας ψίχουλα, για να ανακουφίσει δήθεν τα προβλήματα που η πολιτική της δημιουργεί.

Από το Νηπιαγωγείο ως το Λύκειο και στη συνέχεια στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, διαφορετικές ανάγκες αναγκάζουν τους γονείς να βάζουν γερά το χέρι στην τσέπη όχι μόνο για σχολικά είδη (τσάντες, τετράδια, φόρμες κλπ.). Οι γονείς των νηπίων συχνά καλούνται να πληρώνουν ποσά που φτάνουν τα 45 ευρώ για προμήθεια νέων παιχνιδιών μαζί με ένα πακέτο αναλώσιμων υλικών για τις δραστηριότητες του σχολείου. Το Δημοτικό με τη σειρά του συμπίπτει με την έναρξη εξωσχολικών δραστηριοτήτων, ξένες γλώσσες, αθλητικές - καλλιτεχνικές δραστηριότητες. Ο λογαριασμός στο τέλος κάθε μήνα είναι για την ξένη γλώσσα γύρω στα 50 ευρώ για τις πρώτες τάξεις των αγγλικών, ενώ άλλες γλώσσες έχουν υψηλότερα δίδακτρα.


Η πολυδιαφημισμένη επέκταση του ολοήμερου σχολείου, πέρα από μια απλή φύλαξη των παιδιών, δε φαίνεται να ελαφραίνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό, καθώς σε πρόσφατη έρευνα του ΙΝΕ ΓΣΕΕ το 93,6% των απαντήσεων των γονέων έδειχνε ότι τα παιδιά μετά το τέλος του ολοήμερου σχολείου στρέφονταν και πάλι στους ιδιώτες για τις ξένες γλώσσες, καλλιτεχνικές και αθλητικές τους δραστηριότητες. Οι οποίες απορροφούν από το 10% έως το 50% του οικογενειακού εισοδήματος. Οταν έρθει η ώρα του Λυκείου, τα πράγματα στενεύουν ακόμα περισσότερο για τους γονείς, καθώς όσο πλησιάζει η ώρα των πανελλαδικών εξετάσεων το κόστος των φροντιστηρίων κοστολογείται στα 300 ευρώ το μήνα, ενώ μεγαλύτερο είναι το κόστος για τα ιδιαίτερα.

«Δεν έχουμε άλλα περιθώρια»

«Η κυβέρνηση με τις απανωτές κοσμογονίες της κατάφερε το άνοιγμα των σχολείων να αποτελεί μεγάλο βραχνά για γονείς και παιδιά», δηλώνει στο «Ρ» η πρόεδρος της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας, Β. Τζιατζή. «Τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων έδειξαν για μια ακόμα φορά πόση αξία πήρε το απολυτήριο του Λυκείου, όταν με βαθμό 4 μπαίνουν τα παιδιά στο Πανεπιστήμιο. Παρά την επίθεση ποιότητας του υπουργείου, τα ολοήμερα δεν καλύπτουν τις ανάγκες για αθλητισμό, μουσική, ξένες γλώσσες, που συνεχίζουν να πληρώνουν οι γονείς. Δε φτάνουν τα έξοδα για φροντιστήρια του Λυκείου, η κυβέρνηση διαλέγει επαρχιακές πόλεις και τους υπόσχεται Πανεπιστήμια. Και αναθέτει σε εμάς, τους γονείς, να βρούμε τουλάχιστον 800 ευρώ το μήνα που χρειάζεται το παιδί μας για να σπουδάσει».

«Δεν έχουμε άλλα περιθώρια. Μία λύση υπάρχει», δηλώνει η πρόεδρος της ΑΣΓΜΕ. «Να οργανώσουμε τον αγώνα μας για να κερδίσουμε τα δικαιώματά μας, μια και τα προβλήματά μας δε λύνονται με τα βοηθήματα που μας δίνει η κυβέρνηση, μια και τα επιδόματα, που καταργούν τα δικαιώματα, δε λύνουν κανένα πρόβλημα».


Κείμενα - Ρεπορτάζ
Μαρίνα ΚΑΛΛΙΓΕΡΗ, Γιάννα ΣΤΡΕΒΙΝΑ, Ελένη ΤΖΙΒΡΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ