Τρίτη 9 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
Τηλεόραση
«Χάος» στο ραδιοφωνικό τοπίο της Θεσσαλονίκης

Την επικράτηση του χάους στο ραδιοφωνικό τοπίο του Νομού Θεσσαλονίκης επισημαίνει η Διαρκής Επιτροπή Ραδιοσταθμών Θεσσαλονίκης σε ανοιχτή επιστολή της, με αφορμή τα εγκαίνια της ΔΕΘ, προς τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Τύπου, Χρ. Πρωτόπαππα και τον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών, Χρ. Βερελή.

Ως γνωστόν, σε εκκρεμότητα, με «κώλυμα» τη θέση εκπομπής τους, βρίσκονται οι ραδιοφωνικές άδειες που είχε χορηγήσει το προηγούμενο ΕΣΡ σε 27 ραδιοφωνικούς σταθμούς της Θεσσαλονίκης. Η Επιτροπή στην ανοιχτή επιστολή θέτει ορισμένα κρίσιμα ερωτήματα για την καθυστέρηση της υπογραφής των αδειών από τον υπουργό Τύπου καθώς και για τις μεθοδεύσεις του υπουργείου Μεταφορών, μιλώντας ουσιαστικά για «σκοπούμενη καθυστέρηση» και εξυπηρέτηση άλλων στόχων.

Ανησυχία για την Επιτροπή προκαλεί το γεγονός ότι ενώ έχει λάβει διαβεβαιώσεις πως οι άδειες είναι ήδη υπογεγραμμένες, από την άλλη έχει «ανακύψει νομικό κώλυμα» από την απόφαση 4044/2001 του ΣτΕ, η οποία έχει σχέση με τη θέση εκπομπής στην τοποθεσία «Ψηλή Κορυφή» των σταθμών που έχουν μοριοδοτηθεί για χορήγηση άδειας. Εκφράζουν επίσης την ανησυχία γιατί το υπουργείο Τύπου και το υπουργείο Μεταφορών «περάτωσαν» τη διαγωνιστική διαδικασία, δίνοντας την εντύπωση ότι οι άδειες θα χορηγηθούν, αλλά την «τελευταία στιγμή προέβαλαν το νομικό κώλυμα» της τοποθεσίας της εκπομπής των ραδιοφωνικών σταθμών. Την ίδια μάλιστα στιγμή το υπουργείο Μεταφορών ανέθετε την εκπόνηση μελέτης για τέσσερα διαφορετικά σημεία εκπομπής ως εναλλακτικές τοποθεσίες, αλλά και τη σύνταξη νέου χάρτη συχνοτήτων για το Νομό Θεσσαλονίκης.

«Δε θέλουμε να πιστεύουμε», τονίζεται στην επιστολή, «ότι εσκεμμένα μεθοδεύτηκε» η σύνταξη των τεσσάρων μελετών των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Τα αρμόδια υπουργεία είχαν την «υποχρέωση θεραπείας του πάρκου κεραιών "Ψηλή Κορυφή" και δυστυχώς δεν εκπονήθηκε η συγκεκριμένη μελέτη». Η Διαρκής Επιτροπή τονίζει ότι αυτό έχει αποτέλεσμα να μην έχουν χορηγηθεί οι άδειες και ότι «αναπόφευκτα θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι πίσω από αυτούς τους χειρισμούς των αρμοδίων υπηρεσιών, τα τελευταία δύο έτη, κρύβεται αμέλεια τέτοιου βαθμού που σχεδόν αγγίζει τα όρια της σκοπούμενης καθυστέρησης στην έκδοση αδειών, προς εξυπηρέτηση άλλων στόχων».

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η «επικράτηση του χάους στο ραδιοφωνικό τοπίο του Νομού Θεσσαλονίκης». Η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργείται από την πληθώρα των ραδιοφωνικών σταθμών και των «ανεξέλεγκτων σε ισχύ και συχνότητα παράνομων εκπομπών τους» είναι οι παρεμβολές που δέχεται το αεροδρόμιο «Μακεδονία». Επικαλείται, μάλιστα, αναφορές που ήδη έχει κάνει η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Η Διαρκής Επιτροπή ζητά από την κυβέρνηση να ολοκληρώσει τη διαγωνιστική διαδικασία, να δημοσιεύσει στο ΦΕΚ τις 27 άδειες και να καταθέσει μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του σημείου εκπομπής της προκήρυξης «έτσι όπως επιβάλλεται από την απόφαση του ΣτΕ προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ