Τρίτη 9 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΕΥΚΑΔΑ
Πάνδημη κινητοποίηση για μέτρα αποκατάστασης

Ανακοίνωση-κάλεσμα των 13 φορέων προς το λαό της Λευκάδας για κινητοποίηση στις 17 του Σεπτέμβρη

Σε κινητοποίηση στις 17 του Σεπτέμβρη καλούν το λαό της Λευκάδας με ομόφωνη απόφασή τους 13 φορείς του νησιού, ύστερα από σύσκεψη που έκαναν προχτές, Κυριακή, στο Εργατικό Κέντρο Λευκάδας. Απαιτούν από την κυβέρνηση να πάρει ουσιαστικά μέτρα για όλους τους πληγέντες και για την οικονομία του νομού. Χαρακτηριστικά επισημαίνουν: «Στο "πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τους σεισμούς", εμείς απαιτούμε και προσθέτουμε "και χωρίς το φόβο ότι τα σπίτια θα πέσουν στα κεφάλια μας". Δε θέλουμε επισκευές δημοσίων και ιδιωτικών έργων και κτιρίων για να επανέλθουν "εις την προτέραν κατάστασιν", αλλά να γίνουν με βάση τον ισχύοντα αντισεισμικό κανονισμό».

Στη σχετική ανακοίνωση οι φορείς επισημαίνουν πως κοινή διαπίστωση είναι ότι ο σεισμός της 14ης του Αυγούστου έπληξε ολόπλευρα το νομό, βγάζοντας στην επιφάνεια τα σοβαρά κενά στη θεσμοθέτηση και εφαρμογή σύγχρονης αντισεισμικής θωράκισης σε μία εξαιρετικά σεισμογενή περιοχή. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το ισχυρότατο πλήγμα που δέχτηκε η οικονομία του νησιού, καθώς στηρίζεται κατ' αποκλειστικότητα στον τουρισμό. Η πτώση της τουριστικής κίνησης αύξησε κατακόρυφα την ανεργία, με αποτέλεσμα πολλοί εποχικά εργαζόμενοι να μην καταφέρουν να συμπληρώσουν τα απαραίτητα ένσημα για να πάρουν το επίδομα ανεργίας το χειμώνα και να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Αντίστοιχα μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι επαγγελματοβιοτέχνες και οι έμποροι.

Ενόψει της κατάστασης που διαμορφώνεται οι φορείς του νησιού υπογραμμίζουν και ζητούν:

-- Η αντισεισμική θωράκιση του νομού, η προστασία της ζωής και της υγείας των κατοίκων, αλλά και της περιουσίας τους από τους σεισμούς είναι ζωτικής σημασίας έργο υποδομής. Γι' αυτό χρειάζεται καταγραφή και παραπέρα έρευνα και μελέτη της σεισμικής επικινδυνότητας, ώστε να ληφθούν μέτρα αντισεισμικής θωράκισης (ολοκληρωμένη καταγραφή, έρευνα και μελέτη της σεισμικής δραστηριότητας, θέσπιση θεσμικού πλαισίου για μικροζωνικές μελέτες, ειδικά μέτρα για τα δημόσια κτίρια και κτίρια μεγάλης συνάθροισης).

-- Εναρξη κατασκευής νέου σύγχρονου νοσοκομείου.

-- Ελεγχος και ενίσχυση όλων των δημόσιων κτιρίων με προτεραιότητα στα σχολικά κτίρια.

-- Εγκαιρη και ασφαλής αποκατάσταση των ζημιών στα έργα υποδομής: Είσοδος της πόλης, οδικοί άξονες, τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, τα λιμάνια κλπ.

-- Κατασκευή νέων σχολικών κτιρίων για το 4ο Δημοτικό και το Δημοτικό Καρυάς.

-- Αμεση καταβολή επιδόματος 600 ευρώ σε όλους όσοι έπαθαν ζημιές ανεξάρτητα αν μένουν ολόκληρο το χρόνο στο νομό και 6.000 ευρώ για τις ζημιές στις οικοσκευές. Πρόσθετη ενίσχυση σε πολύτεκνες οικογένειες, οικογένειες με ειδικές ανάγκες και οικογένειες με παιδιά που σπουδάζουν.

-- Ασφαλιστική κάλυψη των εποχικά απασχολούμενων που απολύονται, μέχρι να συμπληρώσουν 101 μεροκάματα. Ασφαλιστική επιδότηση των υποαπασχολούμενων και εφάπαξ ενίσχυση όλων με 1.000 ευρώ. Αντιμετώπιση του προβλήματος ανεργίας των οικοδόμων με έκτακτο επίδομα.

-- Εξεύρεση στέγης ή επιδότηση ενοικίου για όσους οι κατοικίες έχουν κριθεί έστω και προσωρινά μη κατοικήσιμες. Ατοκα δάνεια στο ύψος της πραγματικής αξίας επισκευής ή ανέγερσης νέας κατοικίας με επιδότηση τουλάχιστον 50%. Νομοθετική ρύθμιση για τους παλαιούς σεισμόπληκτους δανειολήπτες που χρειάζονται και πάλι δάνειο.

Ακόμα καλούν την κυβέρνηση να επιδοτήσει τους επαγγελματίες και εμπόρους για την αποκατάσταση ζημιών που υπέστησαν (εμπορεύματα και εγκαταστάσεις), να «παγώσουν» για δύο χρόνια οι υποχρεώσεις τους σε τράπεζες, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία με άτοκη ρύθμιση. Επιδότηση για έξι μήνες του κόστους μετεγκατάστασης και της διαφοράς ενοικίου σε επιχειρήσεις που αναγκαστικά μεταστεγάζονται. Επιδότηση απώλειας εισοδήματος σε επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές. Τραπεζικές διευκολύνσεις με χαμηλότοκα δάνεια για κεφάλαια κίνησης. Διεύρυνση μέχρι και την κατηγορία Β΄ των ξενοδοχειακών μονάδων που δικαιούνται επιδότηση εκσυγχρονισμού.

Τέλος, ζητούν ουσιαστική ενίσχυση των δήμων και της νομαρχίας.

Οι 13 φορείς που συμμετείχαν στη σύσκεψη και συνυπογράφουν την ανακοίνωση είναι: Εργατικό Κέντρο Λευκάδας-Βόνιτσας, Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο και Ομοσπονδία ΕΒΕ Λευκάδας, ΤΕΔΚ Λευκάδας, Δήμοι Σφακιωτών και Καρυάς, Ενωση Ξενοδόχων, ΤΕΕ-Παράρτημα Λευκάδας, Συνδικάτο Οικοδόμων, Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Εμπορικός Σύλλογος Λευκάδας και Σύλλογος Δασκάλων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επικίνδυνη για το λαό η έλλειψη έργων αντισεισμικής προστασίας (2017-06-13 00:00:00.0)
Επιτακτική ανάγκη η λήψη των απαραίτητων μέτρων προστασίας (2009-04-12 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2008-01-09 00:00:00.0)
Απαιτείται σοβαρή αντισεισμική πολιτική (2007-11-04 00:00:00.0)
Στην επικαιρότητα οι προτάσεις του ΚΚΕ (2005-10-22 00:00:00.0)
Να θωρακιστεί αντισεισμικά το νησί (2003-08-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ