Τετάρτη 10 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μεγάλη καταστροφή στο «Μαρίινσκι»

Ο,τι «απόμεινε» από την αποθήκη του θεάτρου
Ο,τι «απόμεινε» από την αποθήκη του θεάτρου
Πυρκαγιά, που ξέσπασε στις 5/9, σε αποθήκη του θεάτρου «Μαρίινσκι» (πρώην «Κίροφ») της Αγίας Πετρούπολης, του δεύτερου μεγαλύτερου της Ρωσίας, μετά το «Μπολσόι», και ενός από τα σπουδαιότερα του κόσμου, κατέστρεψε πολύτιμους «θησαυρούς». Στην αποθήκη φυλάσσονταν σημαντικά κοστούμια και σκηνικά από τη σπουδαία ιστορία αυτού του θεάτρου. «Καταστράφηκαν πολλά σκηνικά και σχεδόν τα περισσότερα της όπερας "Ευγένιος Ονιέγκιν". Πρόκειται για τραγωδία», δήλωσε η βοηθός καλλιτεχνικού διευθυντή, Σβετλάνα Οστανίνα. Καταστράφηκαν επίσης τα κοστούμια του μπαλέτου, που θα χρησιμοποιούνταν στην επερχόμενη περιοδεία των «Κίροφ» στην Ιαπωνία.

Στην προσπάθεια κατάσβεσης της φωτιάς τραυματίστηκαν τουλάχιστον πέντε πυροσβέστες. Η πυρκαγιά κατέστρεψε ό,τι βρήκε σε μια έκταση 1.200 τ.μ. Επισήμως, το κόστος της καταστροφής ανέρχεται στα 7 εκατ. ρούβλια, αν και η αξία των καμένων είναι ανεκτίμητη, αφού αφορά τη θεατρικο-λυρική κληρονομιά της Ρωσίας.

Πάντως, το θέατρο δεν αναβάλλει την έναρξη της χειμερινής περιόδου, που αρχίζει στις 10 του Οκτώβρη. Παράλληλα, οι αρχές της πόλης και το ρωσικό υπουργείο Πολιτισμού αναζητούν άμεσους πόρους για μια πρώτη αποκατάσταση των ζημιών. Εξάλλου, όλα τα μεγάλα θέατρα της Ρωσίας έλαβαν το «μερίδιό» τους από την καπιταλιστικοποίηση της χώρας, εναποθέτοντας την επιβίωσή τους σε ιδιώτες - «χορηγούς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ