Παρασκευή 24 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
ΠΕΚΑΜ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Στη μνήμη όλων των σκαπανέων Μακρονησιωτών

Σε αίθουσα του Πανεπιστημίου ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ στη Θεσσαλονίκη, αγωνιστές του παραρτήματος της Πανελλήνιας Ενωσης Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου(ΠΕΚΑΜ), τίμησαν πρόσφατα σε εκδήλωση που διοργάνωσαν, τη μνήμη εκατοντάδων σκαπανέων στο κολαστήρι της Μακρονήσου που εκτελέστηκαν το πρωί της 29ης Φεβρουαρίου και την επόμενη μέρα, την 1η Μάρτη 1948. Η εκδήλωση, όπως τόνισαν οι ομιλητές, «αποτελεί υποχρέωση μνήμης και σεβασμού γι' αυτούς που με τη ζωή τους αντιστάθηκαν στην υποδούλωση της ψυχής, στα πολιτικά σχέδια των Αγγλοαμερικανών και των εδώ υποτακτικών τους».

Πολλοί αγωνιστές συναντήθηκαν για πρώτη φορά ύστερα από 52 χρόνια. Η συγκίνηση μεγάλη. Η χαρά και η λύπη ανάμεικτη στα πρόσωπα των επιζώντων των στρατοπέδων του κολασμένου νησιού και ιδιαίτερα του Α΄ Τάγματος Σκαπανέων.

Ο ΓΓ του παραρτήματος Χρ. Καρόπουλος, χαιρέτισε τους παρευρισκόμενους παλιούς Μακρονησιώτες αγωνιστές, που ακόμα και σήμερα είναι δραστήριοι στις επάλξεις πάντα του λαϊκού κινήματος.

Στη συνέχεια ο επίτιμος πρόεδρος του παραρτήματος Σ. Καρασάββας, στην ομιλία του αναφέρθηκε στις συνθήκες ζωής των κρατουμένων: «αν μπορούσε να ονομαστεί "ζωή" η εκεί κατάστασή μας», όπως χαρακτηριστικά τόνισε. Ενώ ο πρόεδρος της Ενωσης Γ. Ραφαηλίδης με ιδιαίτερη συγκίνηση είπε: «Ο ξερόβραχος της Μακρονήσου από φριχτό κολαστήριο, στο οποίο εφαρμόστηκαν φοβερά βασανιστήρια, για τον εξανδραποδισμό δεκάδων χιλιάδων Ελλήνων αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, κατέληξε να μετατραπεί σε κάστρο απόρθητο καθολικής και γιγάντιας Αντίστασης. Από "Κρανίου τόπος" και "Γολγοθάς" όπου θυσιάστηκαν εκατοντάδες και χιλιάδες λεβέντες της γενιάς μας, αναδείχτηκε σε τόπο ανάστασης και θριάμβου των αγωνιστών της».

Τέλος, στο ψήφισμα που εγκρίθηκε από τους παρευρισκόμενους της εκδήλωσης, τονίστηκε μεταξύ άλλων: «οι συνθήκες που ζούμε σήμερα δείχνουν πως πάλι, φανερά πλέον, αγγλοαμερικανικές δυνάμεις, προσπαθούν να επιβάλουν τις θελήσεις τους με την υποδούλωση των λαών. Συνθήκες που μας υποχρεώνουν να μην ξεχνάμε τους νεκρούς συναγωνιστές μας της Μακρονήσου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ