Κυριακή 21 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Σπύρος Μπακόπουλος
Σπύρος Μπακόπουλος
Φωτ.

Στις 3 Σεπτέμβρη 2003 «έφυγε» από κοντά μας ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΖΑΦΕΙΡΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ, μέλος του ΚΚΕ.

Ευχαριστούμε τους συντρόφους, συναγωνιστές, φίλους του και τους συγγενείς, οι οποίοι παραβρέθηκαν στην κηδεία του.

Η γυναίκα του Γιαννούλα Μητροπούλου

Τα αδέρφια και τα ανίψια του

  • Στη μνήμη του Ζαφείρη Μητρόπουλου, ο αδελφός του Βασίλειος Μητρόπουλος αντιστασιακός, απόστρατος αξιωματικός της Αεροπορίας, προσφέρει στην ΚΟΒ Χαλανδρίου 100 ευρώ, το Παράρτημα Χαλανδρίου της ΠΕΑΕΑ 100 ευρώ, στον καθημερινό σύντροφό του, το «Ριζοσπάστη», 200 ευρώ και στο Σύλλογο της γενέτειράς του Ανω Κλειτορίων Καρνεσιωτών 100 ευρώ.

* * *

Φωτ.

Ο αγωνιστής ΣΑΒΒΑΣ ΤΕΚΕΤΖΗΣ, μέλος του ΚΚΕ, ο οποίος πέθανε στις 8 Ιούνη 2003, γεννήθηκε το 1925 στη Νέα Μάδυτο Θεσσαλονίκης. Μαχητής του ΔΣΕ στον Εμφύλιο, τραυματίστηκε σε ενέδρα το 1948 και πιάστηκε. Καταδικάστηκε από Στρατοδικείο τρεις φορές σε θάνατο. Η ποινή του αργότερα μετατράπηκε και έζησε στις φυλακές του Επταπύργιου, του Ιτζεδίν Κρήτης και της Κέρκυρας και στα στρατόπεδα εξορίας Γιούρα και σε άλλα έως το 1958.

Εκανε οικογένεια και είχε τρία παιδιά.

Τα βασανιστήρια και οι εικονικές εκτελέσεις δεν τον πτόησαν. Εμεινε έως το τέλος της ζωής του πιστός στα ιδανικά του ΚΚΕ και του σοσιαλισμού.

Ευάγγελος Τσιρής
Ευάγγελος Τσιρής
Στη μνήμη του, σύντροφοι και φίλοι του πρόσφεραν στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Νέας Μάδυτου, 300 ευρώ.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και Μακρονησιώτη ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ, προσφέρουμε στην ΚΝΕ, μέσω ΟΒ Μαθητών «Αγ. Τριάδας» Κοκκινιάς, 20 ευρώ.

Η σύζυγός του Διονυσία

Τα παιδιά του Τάσος και Δημήτρης

* * *

Φωτ.

Στις 18 Σεπτέμβρη συμπληρώθηκαν 3 χρόνια από την ημέρα που «έφυγε» ο αγαπημένος μας και αξέχαστος σύζυγος και πατέρας ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΚΡΕΤΣΟΣ.

Στη μνήμη του προσφέρουμε στο ΚΚΕ για τους αγώνες του 300 ευρώ και 50 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

Ελένη Γκρέτσου - Κώστας Γκρέτσος

* * *

Στις 8 Σεπτέμβρη συμπληρώθηκαν 2 χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας, στα 28 χρόνια του, ο γιος μας ΓΙΑΝΝΗΣ.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟ Κοκκινιάς - Κορυδαλλού.

Σούλα και Διονύσης Συρίγος

* * *

Στη μνήμη του συζύγου μου ΒΑΣΙΛΗ ΦΙΛΙΟΠΟΥΛΟΥ, μέλους του ΚΚΕ, ο οποίος «έφυγε» από κοντά μας στις 17 Ιούλη 2002, προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Μενιδίου Αττικής, 10 ευρώ στο ΚΚΕ.

Μαρίκα Φιλιοπούλου

* * *

Φωτ.2

Ο ΑΝΤΡΕΑΣ Στυλ. ΜΟΥΤΟΣ γεννήθηκε το 1912. Δολοφονήθηκε στις 21 Αυγούστου 1946 από τρομοκράτες του Βουρλάκη.

Η ΙΟΥΛΙΑ Ευάγγελου ΤΣΙΡΗ, μαχήτρια του ΔΣΕ, σκοτώθηκε το 1948 στις μάχες του Κούλα - Πλατύ στο Βίτσι.

Μήτσος Φιλιππόπουλος
Μήτσος Φιλιππόπουλος
Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ Στυλ. ΑΛΕΞΗΣ, μαχητής του ΔΣΕ, σκοτώθηκε το Γενάρη του 1949 στο Βίτσι.

Ο ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Α. ΤΣΙΡΗΣ σκοτώθηκε στις 12 Γενάρη 1983, σε αυτοκινητικό δυστύχημα στην Κοξαρέ Ηρακλείου Κρήτης. Στη μνήμη τους, η οικογένεια Χρήστου Αλέξη, η χήρα Μαρία Μούτου και ο Λάμπρος Τσιρής προσφέρουν 100 ευρώ στο ΚΚΕ.

* * *

Φωτ.

Πέθανε στις 24 Ιούνη 2003, σε ηλικία 72 χρόνων, η ΕΛΕΝΗ ΡΑΛΛΑΤΟΥ, σύζυγος του αντιστασιακού Κωνσταντίνου Γερ. Ραλλάτου. Γεννήθηκε στο χωριό Αγία Θέκλη του Δήμου Παλλικής Κεφαλονιάς. Αποφοίτησε από την Παιδαγωγική Ακαδημία της Ρόδου και δίδαξε σε δημοτικά σχολεία της Χίου και της Αθήνας.

Εργάστηκε με πάθος και αφοσίωση στη δουλιά της. Με μεγάλη αγάπη και καλοσύνη δίδαξε επί 30 χρόνια και προσπάθησε να δημιουργήσει ανθρώπους που να αγαπάνε τον συνάνθρωπό τους.

Αξια σύζυγος και υπέροχη μητέρα, πάντα χαμογελαστή. Οσοι τη γνώρισαν, την αγάπησαν.

Στην Κατοχή συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση.

Στη μνήμη της, προσφέρουμε 300 ευρώ στο «Ριζοσπάστη» και 150 ευρώ στην ΚΝΕ.

Ο σύζυγός της και η κόρη της

  • Ο Κώστας Παγουλάτος και τα παιδιά του Σπύρος και Λεωνίδας προσφέρουν 100 ευρώ για το 29ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ, στη μνήμη της αγαπημένης φίλης και συναγωνίστριάς τους Ελένης Ραλλάτου.

Παναγιώτης Γκρέτσος
Παναγιώτης Γκρέτσος
* * *

Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από το θάνατο της ΠΕΛΑΓΙΑΣ ΦΙΛΕΛΕ, μέλους της ΚΟΒ και της Επιτροπής Ειρήνης Πετραλώνων. Για πολλά χρόνια πρόσφερε τις υπηρεσίες της, ως μέλος του ΚΚΕ, στο λαϊκό κίνημα και έμεινε πιστή στα ιδανικά του.

Στη μνήμη της, η Ιωάννα και ο Λευτέρης Παπαθεοδώρου προσφέρουν στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Κάτω Πετραλώνων, 50 ευρώ.

  • Επίσης στη μνήμη της Πελαγίας Φιλελέ, η Νότα Νικολαΐδου πρόσφερε, μέσω ΚΟΒ Κάτω Πετραλώνων, 10 ευρώ στο ΚΚΕ.

* * *

Στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και μαχητή του ΔΣΕ ΣΤΑΘΗ ΚΑΒΟΥΡΙΑΔΗ, ο οποίος πέθανε στην Αθήνα και κηδεύτηκε στην ιδιαίτερη πατρίδα του Αρέθουσα Ικαρίας στις 7 Ιούλη. Καθώς επίσης στη μνήμη του ΜΙΧΑΛΗ ΔΡΑΚΑΚΙΔΗ, μέλους του ΚΚΕ, που συμπληρώθηκαν 40 μέρες από το θάνατό του στις 7 Σεπτέμβρη 2003, πρόσφεραν: Η αδελφή του Στ. Καβουριάδη 20 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Εύδηλου, και η εξαδέλφη του Δέσποινα 20 ευρώ.

* * *

Φωτ.

Στις 24 Σεπτέμβρη συμπληρώνεται ένας χρόνος από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο αγαπημένος μας σύζυγος, πατέρας και παππούς ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΙΖΑΚΗΣ. Γεννήθηκε το 1922 στην Αγιά Λάρισας. Ορφανός από μητέρα, μεγάλωσε σε ξένα χέρια και αγωνίστηκε για να επιζήσει.

Στην Κατοχή πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση - ΕΛΑΣ και στον Εμφύλιο ήταν μαχητής του ΔΣΕ. Για τη δράση και τις προοδευτικές ιδέες του εξορίστηκε στον Αϊ - Στράτη και την Ικαρία.

Χριστόφορος Καλογερόπουλος
Χριστόφορος Καλογερόπουλος
Εως την τελευταία πνοή του έμεινε πιστός στα ιδανικά και την πολιτική του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε 30 ευρώ στο ΚΚΕ.

Η σύζυγος Σταυρούλα Ριζάκη

Η κόρη του Ευαγγελία Ριζάκη

Τα εγγόνια του Δημήτρης, Βασίλης, Σταύρος

* * *

Φωτ.

Στις 17 Αυγούστου 2003 «έφυγε» από κοντά μας σε ηλικία 81 χρόνων ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ, στέλεχος του ΚΚΕ Υπήρξε πρωτοπόρος λαϊκός αγωνιστής, από το χωριό Ελάτη (Τύρνα) των Τρικάλων. Εντάχθηκε πολύ νωρίς στις γραμμές του ΕΑΜ στην Κατοχή και πρόσφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του λαού, ενάντια στους Ιταλούς και Γερμανούς κατακτητές. Αναδείχτηκε σε στέλεχος του ΚΚΕ και διατέλεσε για χρόνια Γραμματέας της ΝΕ Καρδίτσας.

Αφοσιωμένος έως την τελευταία στιγμή του στους αγώνες του λαού για την εθνική ανεξαρτησία της πατρίδας, τη δημοκρατία και το σοσιαλισμό, δεν έπαψε ούτε στιγμή (παρά τη σοβαρά κλονισμένη υγεία του) να προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες του.

Με τη συμπλήρωση 40 ημερών από το θάνατό του προσφέρω στο ΚΚΕ 150 ευρώ και 50 ευρώ στο «Ριζοσπάστη», τον οποίον έως τα τελευταία του, με σχεδόν ολική απώλεια της όρασής του, δεν έπαψε να τον διαβάζει καθημερινά.

Η συντρόφισσά του Γιαννούλα Παπαλού - Παπαναστασίου

  • Επίσης στη μνήμη του παλαίμαχου αγωνιστή - κομμουνιστή Βαγγέλη Παπαναστασίου, η οικογένεια Σωκρ. Μπουντόλου προσφέρει 20 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

ΠΛΕΛΛΗ ΑΓΓΕΛΑ
ΠΛΕΛΛΗ ΑΓΓΕΛΑ
* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗ ΓΕΡΟΝΤΙΔΗ (Θρασύβουλου), η σύζυγος και τα παιδιά του προσφέρουν στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ευγένειας - Χαραυγής, 50 ευρώ.

* * *

Φωτ.

Στις 15 του περασμένου Αυγούστου συμπληρώθηκαν 12 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΣΠΥΡΟΥ ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, στελέχους του ΚΚΕ. Για την αγωνιστική δράση του, βασανίστηκε, κλείστηκε στις φυλακές και εξορίστηκε στα Γιούρα για πολλά χρόνια. Ηταν δραστήριο συνδικαλιστικό στέλεχος στο Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και της ΔΗΚΕΒΕ.

Στη μνήμη του, η γυναίκα του Αντωνία Μπακοπούλου προσφέρει στην ΚΟΒ Γαλατσίου 50 ευρώ.

* * *

Φωτ.

Σήμερα 21 Σεπτέμβρη κλείνουν 7 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, μέλους του ΚΚΕ και προέδρου του Παραρτήματος Υμηττού της ΠΕΑΕΑ, ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΗ.

Στη μνήμη του, η σύζυγός του Αλεξάνδρα Καλογεράκη, τα παιδιά και τα εγγόνια του προσφέρουν 25 ευρώ στο «Ριζοσπάστη» και 25 ευρώ στο Παράρτημα Υμηττού.

* * *

Φωτ.

Ο αδελφός μου ΜΗΤΣΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΥΛΟΣ από τα Αγιωργήτικα Αρκαδίας, στην Κατοχή υπηρετούσε ως τηλεγραφητής στη Βλαχοκερασιά και ήταν στέλεχος του ΕΑΜ στην περιοχή.

Πιάστηκε και δολοφονήθηκε από ταγματασφαλίτες, συνεργάτες των Γερμανών στο ρέμα της δεξαμενής της Τρίπολης στις 20 Σεπτέμβρη 1944, μαζί με τους συντρόφους του ΧΡΗΣΤΟ ΚΑΡΑΤΖΑ από τη Βλαχοκερασιά, υπεύθυνο του ΕΑΜ του χωριού του και ΚΩΣΤΑ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ.

ΣΤΕΛΛΑ ΜΑΜΩΝΑ
ΣΤΕΛΛΑ ΜΑΜΩΝΑ
Στη μνήμη του, καθώς επίσης στη μνήμη των συντρόφων του, προσφέρω στο «Ριζοσπάστη», 50 ευρώ.

Κώστας Φιλιππόπουλος

* * *

Φωτ.

Η ΜΑΙΡΗ Ευστρατίου - ΚΟΥΜΑΤΟΥ, αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης, υπάλληλος στο Κεντρικό Κατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος, πρωτοστατεί στον πρώτο κατοχικό γιορτασμό της 28ης Οκτώβρη στην Αθήνα. Οι Γερμανοί κάνουν έφοδο με οπλοπολυβόλα. Ηταν η πρώτη επιδρομή των Ες Ες στο πρώτο σάλπισμα του ΕΑΜ. Στον τοίχο όλοι οι υπάλληλοι από τον διοικητή έως τον τελευταίο, καθώς επίσης και όλοι οι συναλλασσόμενοι εκείνη την ώρα. Η Μαίρη συλλαμβάνεται και κρατείται στο κολαστήριο της οδού Μέρλιν. Ακολουθεί γερμανικό στρατοδικείο από το οποίο καταδικάζεται στην ποινή του θανάτου. Επειτα από αγώνες, η ποινή μετατρέπεται σε ισόβια καταναγκαστικά έργα.

Στέλνεται στη Γερμανία σε στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Επιστρέφει στην πατρίδα με το τέλος του πολέμου,, αλλά, όπως λέει ο Μπρεχτ, «τις δυσκολίες των βουνών ακολουθούν οι δυσκολίες των πεδιάδων». Βάρκιζα, Εμφύλιος και πάλι διώξεις και κρατητήρια, και έως το τέλος ασταμάτητη πορεία στους ακατάλυτους εθνικούς και κοινωνικούς αγώνες.

Στη μνήμη της, ο αδελφός της Νικ. Ευστρατίου και η οικογένειά του προσφέρουν 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Ροδόπης.

* * *

Φωτό

Πέρασαν 6 μήνες από την ημέρα που η μητέρα μας, η σύζυγος και συντρόφισσα στον αγώνα, ΛΙΤΣΑ ΜΑΜΩΝΑ, άφησε την τελευταία της πνοή.

Στη μνήμη της, προσφέρουμε στο κόμμα που αγάπησε και που μέσα από τις γραμμές του αγωνίστηκε μέχρι την τελευταία της πνοή αγόγγυστα, 50 ευρώ μέσω της ΚΟΒ Κάτω Αιγάλεω.

Η οικογένεια Σπύρος και Αλέκος Μαμωνάς

***

Φωτό

Με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τότε που έφυγε από κοντά μας η συντρόφισσά μου στους αγώνες και στη ζωή ΑΓΓΕΛΑ ΠΛΕΛΛΗ, προσφέρουμε στο ΚΚΕ 100 ευρώ, μέσω ΚΟ Κάτω Αιγάλεω.

Θεμιστοκλής Γεροντίδης
Θεμιστοκλής Γεροντίδης
Ο σύζυγός της: Παναγιώτης Πλέλλης

Τα παιδιά της: Γιώργος, Ειρήνη, Γεωργία


Βαγγέλης Παπαναστασίου
Βαγγέλης Παπαναστασίου

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ