Παρασκευή 19 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Λαογραφικές κούκλες

Κούκλες της Δώρας Παρίση
Κούκλες της Δώρας Παρίση
Η Δώρα Γιαννάκου - Παρίση, γεννημένη στη Μήθυμνα (Μόλυβο) της Λέσβου, συνεχίζει με το δικό της ξεχωριστό τρόπο την πολιτιστική παράδοση του αιγαιοπελαγίτικου νησιού. Οι σπουδές της (χειροτεχνία με υποτροφία στο Παρίσι) προεκτάθηκαν στον τομέα της ενδυματολογίας.

Η γοητεία, που προκάλεσε στη Δώρα Παρίση η «γνωριμία» της με τις περίφημες κεραμικές κούκλες της Νότιας Γαλλίας, έγιναν αφορμή να φτιάξει δικές της ελληνικές κούκλες.

Είκοσι δύο χρόνια ασχολείται με τις λαογραφικές κούκλες. Τις φτιάχνει από πηλό, τις «ψήνει» για να πάρουν τα πρόσωπα το φυσικό τους χρώμα και τις ντύνει, ακολουθώντας πιστά και με αγάπη τη λαϊκή παράδοση της ιδιαίτερης πατρίδας της.

Χρησιμοποιεί παραδοσιακά υλικά, όπως είναι τα καρό και τα ριγέ υφάσματα του «Ρετσίνα», για να ντύσει τη Μυτιληνιά αγρότισσα με τη φαρδιά της «βράκα» (σαλβάρι), ρούχο που τη διευκολύνει στο «λιομάζωμα» και άλλες αγροτικές δουλιές, και τον αγροτεργάτη «ραβδιστή» της ελιάς, με την καρό μαντίλα στο κεφάλι, τη λεβέντικη βράκα και το φαρδύ ζωνάρι στη μέση. Κι είναι τα ίδια φτηνά «ντρίλινα» υφάσματα, που αγόραζαν τις εποχές εκείνες οι φτωχοφαμελίτες.

Σ' άλλη ενότητα παρουσιάζονται οι κούκλες με τα «καλά» τους, τα κυριακάτικα. Οι άνδρες με το «κατσούλι», το μαύρο ρούσικο καπέλο, τις μαύρες μπότες, τη μαύρη φορεσιά με το λευκό πουκάμισο και το μαύρο ζωνάρι. Και οι γυναίκες με την άσπρη υφαντή μεταξωτή πουκαμίσα, τη μονόχρωμη πια επίσημη φούστα και τα πλουμιστά στολίδια τους. Και πιο δίπλα η «κούκλα-γιαγιά» ανοίγει το φύλλο για τυροπιτάκια με τη «ματσόβεργα», ή μπροστά στο «τοκάλ» (τσουκάλι) ψήνει το «κισκέτι» που σερβίρεται στο μυτιληνιό γάμο, ή τηγανίζει κολοκυθολούλουδα γεμισμένα με τυρί...

Η Δώρα Παρίση με τις δημιουργίες της αποκρούει την «πολιτιστική κατρακύλα», στην οποία σπρώχνει και τη Λέσβο η αμερικανοευρωπαϊκή υποκουλτούρα. Αντιστέκεται, επιμένοντας στη διατήρηση της λαϊκής παράδοσης, όπως αντιστέκονται τ' αρχοντικά σπίτια, τα δίδυμα (αδελφομοίρα) στο Μακρύ Γιαλό, μπροστά στα τσιμεντένια πολυώροφα κατασκευάσματα, που άρχισαν να πνίγουν και τη Μυτιλήνη.

Οι «κούκλες» της Δώρας Παρίση, που, μεταφέροντας με τις παραδοσιακές φορεσιές τους τον πολιτισμό μας, έχουν ήδη ταξιδέψει σ' όλο τον κόσμο, με ομαδικές και ατομικές εκθέσεις (Αθήνα, Κλήβελαντ, Οχάιο, Σίδνεϊ κ.α.), παρουσιάστηκαν και πάλι στα τέλη Αυγούστου, στο Μύλο της Θερμής.


Δημήτρης ΣΕΡΒΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ