Σάββατο 25 Μάρτη 2000 - Κυριακή 26 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΝΑΤΟΪΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ
Απαράμιλλη η ΝΑΤΟική μηχανή προπαγάνδας!

Aπανθρακωμένα πτώματα μετα τους βομβαρδισμούς στην Κορίσσα

Associated Press

Aπανθρακωμένα πτώματα μετα τους βομβαρδισμούς στην Κορίσσα
Το ΝΑΤΟ δεν επέφερε μόνο βαριά πλήγματα κατά του γιουγκοσλαβικού λαού κατά τις 78 ημέρες διάρκειας των επιδρομών. Ταυτόχρονα, επιχείρησε - μερικές φορές έντεχνα και αρκετές φορές άτσαλα - τον με κάθε τρόπο στραγγαλισμό της ενημέρωσης των εκπροσώπων του Τύπου και μέσω αυτών και της διεθνούς κοινής γνώμης. Οποιος γνώριζε να διαβάζει κάτω από τις γραμμές, να διασταυρώνει - κατά το δυνατόν... - τις ειδήσεις από τα μέτωπα του πολέμου ή να βάζει σε λειτουργία και μόνον το λεγόμενο κοινό νου, σχεδόν καθημερινά αντιλαμβανόταν ότι η ενημέρωση από τους ΝΑΤΟικούς εκπροσώπους (ας θυμηθούμε μόνον τον γνωστό αλαζόνα Τζέιμι Σι...) ήταν κατά 20% στεγνά μεμονωμένα περιστατικά των λεγόμενων «αεροπορικών επιχειρήσεων», 40% ρητορεία και 40% χαλκευμένες ειδήσεις... Οπως σχολίαζε τον περασμένο Οκτώβρη σε σχετική έκθεσή του, ο εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Διεθνούς Τύπου, Πίτερ Γκοφ, «στις συνεντεύξεις Τύπου του ΝΑΤΟ η ρητορεία ήταν ο βασιλιάς και οι ειδήσεις ο φτωχός συγγενής»!

Ολα αυτά ενώ η καθημερινή προσπάθεια ήταν να παρουσιαστούν οι «βομβιστικές εκστρατείες» ως μία αποστειρωμένη ενέργεια, σαν να μην προκαλούσε τη σφαγή δεκάδων πολιτών, σαν να μην τρομοκρατούσε το λαό μίας ολόκληρης χώρας... Αξίζει νομίζω να θυμηθούμε μερικά από τα πιο κραυγαλέα ψέματα και κατασκευάσματα της ΝΑΤΟικής προπαγάνδας...

Για παράδειγμα, η αρχική ανακοίνωση της είδησης των τριών συλληφθέντων Αμερικανών στρατιωτών μεταφέρθηκε ως «σύλληψη κυανόκρανων του ΟΗΕ». Οι δύο Γιουγκοσλάβοι πιλότοι που υποστηρίχτηκε πως συνελήφθησαν δεν εμφανίστηκαν ποτέ.

Στις 29 του Μάρτη, οι ΝΑΤΟικοί εκπρόσωποι Τζέιμι Σι και πτέραρχος Γούλιμπι, επικαλούμενοι καλά πληροφορημένες πηγές (δηλαδή το κέντρο αλβανικής προπαγάνδας στο Λονδίνο!), αναγγέλλουν με στόμφο τη «δολοφονία του Φεχμί Αγκάνι και τεσσάρων άλλων επιφανών μελών της Κοσσοβάρικης Αλβανικής κοινότητας από Σέρβους στρατιώτες», κάτι που αποδείχτηκε ψευδές!

Αργότερα ανακοίνωσαν δίχως κανένα στοιχείο τον εμπρησμό του σπιτιού του αρχηγού του «Δημοκρατικού Συνδέσμου Κοσσυφοπεδίου», Ιμπραχίμ Ρουγκόβα και ότι ο τελευταίος αναγκάστηκε να αναζητήσει κρυφά ασφαλές καταφύγιο σε άγνωστο μέρος... Κατά τραγική ειρωνεία, ο Ιμπραχίμ Ρουγκόβα εμφανίστηκε την επόμενη μιλώντας σε ελληνικά ΜΜΕ στην Πρίστινα, λέγοντας πως καταδικάζει τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς και ότι παρά τις φήμες είναι ασφαλής. Αργότερα, μάλιστα συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, συμφωνώντας από κοινού στην ανάγκη άμεσου τερματισμού των βομβαρδισμών!

Ακολούθως ανακοίνωσαν πως ο (πρόσφατα δολοφονηθείς) παραστρατιωτικός αρχηγός της Ομάδας των Τίγρεων, Αρκάν, διέπραττε βιαιότητες στο Κοσσυφοπέδιο, ενώ ο άνθρωπος εμφανιζόταν την ίδια ακριβώς περίοδο δίνοντας σε απευθείας μετάδοση συνεντεύξεις σε ΜΜΕ στο Βελιγράδι.

Αλλα δείγματα ΝΑΤΟικής «ενημέρωσης» ήταν η διασπορά των ακόλουθων ψευδών «ειδήσεων», με εύλογο σκοπό τη δημιουργία εντυπώσεων... Είπαν, για παράδειγμα, πως το ποδοσφαιρικό γήπεδο της Πρίστινας είχε μετατραπεί σε στρατόπεδο συγκέντρωσης για 100.000 Αλβανούς, πως 20 δάσκαλοι είχαν δολοφονηθεί μπροστά στα μάτια των μαθητών τους, πως η οικογένεια του Προέδρου της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, είχε διαφύγει στο εξωτερικό... Ολα ψέματα!

Αλλα κατασκευάσματα της ΝΑΤΟικής μηχανής προπαγάνδας επιχειρούσαν την υποβάθμιση των πληγμάτων που προκαλούσαν οι βομβαρδισμοί σε βάρος αμάχων, την αναγόρευση σκόπιμων - όπως αποδείχτηκε αργότερα... - βομβαρδισμών κατά κομβόι προσφύγων σε «τυχαίο λάθος», ανυπόστατες καταστροφές στο στρατόπεδο του αντίπαλου (ανακοίνωναν λόγου χάρη τη λιποταξία «εκατοντάδων» Σέρβων εφέδρων ή την καταστροφή τουλάχιστον 122 σερβικών τανκ και 220 μεταγωγικών, ενώ στην πραγματικότητα ο πραγματικός αριθμός περιοριζόταν σε 13 άρματα μάχης!)

Η μαζική δολοφονία πολιτών αναδείχτηκε στο πιο επίμαχο ζήτημα της ΝΑΤΟικής προπαγάνδας. Οταν οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων έθιγαν τις απώλειες στον άμαχο πληθυσμό, οι ΝΑΤΟικοί εκπρόσωποι απέφευγαν να απαντήσουν, λέγοντας πως δεν μπορούσαν να είχαν καθαρή εικόνα (ενώ για τα υποτιθέμενα κατεστραμμένα σερβικά άρματα μάχης είχαν!) ή πως αδυνατούσαν οι ΝΑΤΟικοί πιλότοι να διακρίνουν τις αυτοκινητοπομπές προσφύγων με τρακτέρ και ΙΧ από τα φορτηγά και άλλα οχήματα του γιουγκοσλαβικού στρατού...

Για παράδειγμα, η επιδρομή σε δύο ομάδες Αλβανών προσφύγων στην Τζακόβιτσα στις 14 του περσινού Απρίλη, οδήγησε σε μία αλυσίδα ΝΑΤΟικών ψεμάτων. Πρώτα απ' όλα, ο Γερμανός υπουργός Αμυνας, Ρούντολφ Σάρπινγκ, κατηγόρησε τους Σέρβους ως υπεύθυνους για αυτή την επίθεση. Την επομένη, σε δελτίο Τύπου που διανεμήθηκε από το κέντρο Τύπου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, οι ΝΑΤΟικοί εκπρόσωποι παραδέχονταν πως «τουλάχιστον ένα ΝΑΤΟικό αεροσκάφος έριξε κατά λάθος (!) μία βόμβα κατά οχήματος πολιτών, υπαινισσόμενοι την ίδια στιγμή πως την ίδια ώρα οι Σέρβοι πραγματοποιούσαν επιθέσεις στην περιοχή... Ωστόσο, οι μαρτυρίες επιζώντων κατέγραφαν πως τα ΝΑΤΟικά αεροσκάφη έκαναν γύρους πάνω από τα κεφάλια των προσφύγων, βομβαρδίζοντάς τους τρεις τέσσερις φορές! Στις 19 του Απρίλη, το ΝΑΤΟ άλλαξε την εκδοχή του βομβαρδισμού των προσφύγων στην Τζακόβιτσα, λέγοντας πως τελικά 12 ΝΑΤΟικά αεροσκάφη έπληξαν κομβόι προσφύγων ρίχνοντας συνολικά εννιά βόμβες!

Οσο για τις απροκάλυπτες προσπάθειες του ΝΑΤΟ και μερικών από τα μεγαλύτερα ΜΜΕ του διεθνούς Τύπου να εκτελέσουν πρόθυμα την προπαγανδιστική αποστολή διαστρέβλωσης και δαιμονοποίησης του Γιουγκοσλάβου Προέδρου Μιλόσεβιτς; Ούτε λόγος να γίνεται... Σε μεγάλο βαθμό, περιοδικά παγκόσμιας κυκλοφορίας (όπως ΤΑΪΜ, ΝΙΟΥΣΓΟΥΙΚ κλπ.) ακολούθησαν ανενδοίαστα τη «γραμμή» των ανώτερων ΝΑΤΟικών και Αμερικανών αξιωματούχων, παρομοιάζοντας το Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο με τον Χίτλερ, ή με την απόλυτη ενσάρκωση του... «Κακού»!


Δ.ΟΡΦ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ