Τετάρτη 24 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ν. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ
Στη στρατηγική της Λισαβόνας η λογική των παροχών...

Στα πλαίσια της στρατηγικής της Λισαβόνας για την επίτευξη της πραγματικής σύγκλισης, κινούνται οι πρόσφατες παροχές που ανακοίνωσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Αυτό ομολόγησε χτες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης, στη διάρκεια της ομιλίας του στη σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που πραγματοποιείται στο Ντουμπάι των Ενωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Ο Ν. Χριστοδουλάκης αναγκάστηκε να μιλήσει τη γλώσσα της αλήθειας, σχετικά με τις πολιτικές στοχεύσεις του «πακέτου» των μέτρων, επειδή η ελληνική κυβέρνηση δέχτηκε επικρίσεις από παράγοντες του ΔΝΤ, στα θέματα των προσλήψεων που έχει πραγματοποιήσει το τελευταίο εννιάμηνο, τη βραδεία μείωση του δημόσιου χρέους, ενώ σκεπτικισμός υπάρχει και για το δημοσιονομικό κόστος των πρόσφατων προεκλογικών μέτρων, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Ετσι, η κυβέρνηση, διά του υπουργού Οικονομίας στο μακρινό Ντουμπάι, και μπροστά σε ένα σκληρό ακροατήριο τραπεζιτών και κυβερνητικών παραγόντων αναγκάστηκε να ομολογήσει αυτά που απέκρυψε στην Αθήνα. Οτι δηλαδή η φιλοσοφία των εξαγγελθέντων μέτρων κινείται αυστηρά στις υπερνεοφιλελεύθερες αρχές της στρατηγικής της Λισαβόνας.

Κατά τ' άλλα, ο Ν.Χριστοδουλάκης στην ομιλία του υπεραμύνθηκε της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής, παρουσιάζοντας μια σειρά στατιστικά νούμερα, για το ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ στην Ελλάδα, την πτωτική, όπως είπε, πορεία της ανεργίας, ενώ ανέφερε ότι ο πληθωρισμός το 2004 θα παρουσιάσει πτώση. Οσον αφορά στο επίμαχο θέμα του Συμφώνου Σταθερότητας, το οποίο αμφισβητείται από τους Γερμανογάλλους εμπνευστές του, υποστήριξε την πάγια ελληνική θέση για τη διατήρησή του, με το σκεπτικό ότι η χώρα μας έχει υψηλό δημόσιο χρέος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ