Σάββατο 27 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
Τηλεόραση
Αφιέρωμα στον Γ. Κοτζιούλα

Θεατρική παράσταση της ΕΠΟΝ Θεσσαλίας
Θεατρική παράσταση της ΕΠΟΝ Θεσσαλίας

Αφιερωμένη στον προλετάριο ποιητή της Εθνικής Αντίστασης Γιώργο Κοτζιούλα είναι η εκπομπή «Ποιητική Αδεία», που επιμελείται και παρουσιάζει ο Γιώργος Μηλιώνης, την Κυριακή 28 Σεπτέμβρη, 6 με 8 το απόγευμα, στον «902 Αριστερά στα FM».

Ο Γιώργος Κοτζιούλας γεννήθηκε στην Πλατανούσα της Ηπείρου το 1909 και έφθασε στην Αθήνα το 1926. Στα Ελληνικά Γράμματα παρουσιάστηκε το 1927 και τον ανακάλυψε ο Μιχαήλ Δ. Στασινόπουλος, ο οποίος έγραφε στο περιοδικό «Νέα Εστία» τη βιβλιογραφική στήλη «Περιοδικά και εφημερίδες».

Το 1927 ο Γιώργος Κοτζιούλας γράφτηκε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ παράλληλα δούλεψε σκληρά ως διορθωτής και συντάκτης στα περιοδικά «Μπουκέτο», «Ελληνικά Γράμματα» και διάφορους εκδοτικούς οίκους. Ζούσε πολύ φτωχικά σε προσφυγικές παράγκες στην Καλλιθέα και σε φτωχόσπιτα της Βάθης. Το 1934 αρρώστησε από φυματίωση, ενώ τους πρώτους μήνες της Κατοχής γνώρισε μεγάλες στερήσεις και κινδύνεψε να πεθάνει. Για να γλιτώσει την πείνα, επέστρεψε στο χωριό του. Τον Οκτώβρη του 1942 διορίστηκε καθηγητής στη «Ζωσιμαία Σχολή» Ιωαννίνων, όμως ξέσχισε το έγγραφο του διορισμού του, λέγοντας: «Εγώ τώρα έχω να διδάξω σε μεγάλα παιδιά, στα παιδιά του ΕΑΜ».

Ηταν από τους πρώτους που πέρασαν στις γραμμές του ΕΑΜ, μετά την ίδρυσή του στις 27 Σεπτέμβρη 1941. Στις αρχές του 1943, ο Γιώργος Κοτζιούλας βγήκε στο βουνό και οργάνωσε το καλλιτεχνικό τμήμα της VIII Μεραρχίας Ηπείρου του ΕΛΑΣ, συγκροτώντας θίασο που γυρνούσε στα χωριά και έδινε παραστάσεις. Ολη αυτή την πρωτοφανή εμπειρία του την κατέγραψε στο βιβλίο του «Θέατρο στα Βουνά», ενώ πραγματικό ντοκουμέντο της ιστορίας της Αντίστασης αποτελεί το βιβλίο του «Οταν ήμουν με τον Αρη».

Στις αρχές του 1945 πήγε στη Θεσσαλία, ενώ αργότερα κατέβηκε πάλι στην Αθήνα, όπου ξαναρίχτηκε στη σκληρή βιοπάλη.

Ο Γιώργος Κοτζιούλας έγραφε και στον «Ριζοσπάστη» μέχρι το κλείσιμο της εφημερίδας από την αντίδραση, το 1947, τα γλωσσικά σημειώματα, παίρνοντας παραδείγματα από κείμενα άλλων εφημερίδων και περιοδικών (ασυνταξίες, κακομεταχείριση λέξεων, άτυχους νεολογισμούς κλπ.). Επίσης στο «Ριζοσπάστη» δημοσίευε ποιήματα, διηγήματα, αναμνήσεις και επιφυλλίδες και σε μια από τις τελευταίες του, απάντησε με οξύτητα στον επιφυλλιδογράφο των δεξιών εφημερίδων, Ανδρέα Καραντώνη, ο οποίος δε θεωρούσε ενάρετους τους ποιητές που τραγουδούσαν περήφανοι για την αντάρτικη εποποιία.

Ο Γιώργος Κοτζιούλας, για τον οποίο η Εθνική Αντίσταση σήμαινε ό,τι ιερότερο για κάθε πατριώτη και ελεύθερο άνθρωπο, «έφυγε» υπερασπιζόμενος τα ιδανικά του, τον Αύγουστο του 1956, σε ηλικία μόλις σαράντα επτά ετών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ