Τετάρτη 1 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΕΑΕ - ΙΡΑΝ - ΑΡΑΒΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ
Αραβικό «κατηγορώ» και πιέσεις στο Ιράν

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΒΙΕΝΝΗ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

Επίθεση κατά της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΔΕΑΕ) και του ΟΗΕ, στον οποίο υπάγεται, εξαπέλυσαν, εμμέσως πλην σαφώς, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού, οι ΥΠΕΞ της Συρίας, της Σαουδικής Αραβίας και της Αιγύπτου, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει «επιλεκτική αντιμετώπιση απέναντι σε χώρες που διαθέτουν όπλα μαζικής καταστροφής» και αναφέροντας ως ενδεικτικό παράδειγμα την περίπτωση του Ισραήλ. Την ίδια στιγμή, δύο μόλις 24ωρα πριν την άφιξη των επιθεωρητών της ΔΕΑΕ στην Τεχεράνη, η απόφαση των ΥΠΕΞ της ΕΕ και οι νέες πιέσεις που ασκούν οι ΗΠΑ, έχουν οξύνει τα πνεύματα στην ιρανική πρωτεύουσα.

«Η ΔΕΑΕ αγνοεί τα ισραηλινά όπλα μαζικής καταστροφής, αγνοεί ακόμη και το γεγονός ότι το Ισραήλ δεν έχει υπογράψει καν τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Οπλων, σε αντίθεση με το Ιράν και τη ΛΔ Κορέας που την έχουν υπογράψει, αλλά την ίδια στιγμή ασκεί ασφυκτικές πιέσεις σε σειρά άλλων χωρών». Αυτό υποστήριξαν, με λίγο πολύ τα ίδια λόγια, οι ΥΠΕΞ της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Σαούντ αλ Φαϊζάλ, της Συρίας, Φαρούκ αλ Σάραα, και της Αιγύπτου, Αχμέντ Μάχερ, τονίζοντας ότι η τακτική αυτή «απειλεί τη σταθερότητα της περιοχής της Μ. Ανατολής, είναι απαράδεκτη, και είναι λυπηρή η επιλεκτική άσκηση πίεσης κυρίως σε αραβικές και ισλαμικές χώρες».

Την ίδια στιγμή, τη δυσαρέσκειά της εξέφραζε η Τεχεράνη για την απόφαση των ΥΠΕΞ της ΕΕ, οι οποίοι την κάλεσαν «να συμμορφωθεί άμεσα με τα αιτήματα της ΔΕΑΕ και να αποκαλύψει τα πάντα για το πυρηνικό του πρόγραμμα». Με ανακοίνωσή του, το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζει την απόφαση αυτή «απαράδεκτη και μακριά από τις αρχές της συνεργασίας». Η ιρανική ηγεσία, όπως δήλωσε και ο ΥΠΕΞ Καμάλ Χαραζί, προτίθεται να συνεργαστεί με τη ΔΕΑΕ, αλλά δε σκοπεύει να επιτρέψει επιθεωρήσεις σε θέσεις που δεν καταγράφονται στη λίστα των πυρηνικών της εγκαταστάσεων. Επίσης, προτίθεται να υπογράψει το συμπληρωματικό πρωτόκολλο της συνθήκης, υπό την προϋπόθεση ότι θα «τελειώσουν οριστικά οι υποψίες και οι πιέσεις».

Ο επικεφαλής της ΔΕΑΕ, Μοχάμαντ αλ Μπάρανταϊ, χαρακτήρισε «κρίσιμες» τις επιθεωρήσεις που αρχίζουν την Πέμπτη και συμπλήρωσε ότι «δεν είναι πλήρης η συνεργασία, αν δεν επιτραπεί να γίνουν έλεγχοι και σε μη καταγεγραμμένες εγκαταστάσεις». Ενα σχόλιο δεν μπόρεσε να αποφύγει και ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, ο οποίος τόνισε ότι οι ΗΠΑ «επιθυμούν να ασχοληθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας με το θέμα, αν η Τεχεράνη δε συμμορφωθεί μέχρι τις 31 Οκτώβρη, όπως έχει προειδοποιήσει η ΔΕΑΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ