Κυριακή 5 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ερχονται τα μεταλλαγμένα

Βήμα βήμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φέρνει πιο κοντά στο πιάτο μας τα μεταλλαγμένα προϊόντα. Χωρίς, ακόμα, να έχουν καταλήξει οι επιστήμονες για τις επιπτώσεις που θα έχει για την υγεία και τη ζωή μας η κατανάλωσή τους.

Το νέο βήμα σ' αυτή την πορεία έγινε με τη δήλωση του επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Υγεία και την Προστασία του Καταναλωτή Ντέιβιντ Μπιρν, ο οποίος τόνισε την περασμένη Πέμπτη ότι θα πρέπει να αρθεί πριν από τα τέλη του έτους η πενταετής de facto απαγόρευση των περισσοτέρων γενετικώς τροποποιημένων οργανισμών.

Ο Ντ. Μπιρν τάχθηκε υπέρ της χορήγησης αδείας για να χρησιμοποιείται στη βιομηχανία τροφίμων ένας νέος τύπος γενετικώς μεταλλαγμένου προϊόντος, του γλυκοαραβοσίτου BT11, που παράγεται από την ελβετική εταιρία «Syngenta AG».

Η εξέλιξη αυτή, λίγες μέρες μετά τη Σύνοδο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου στην πόλη Κανκούν του Μεξικού, αποδεικνύει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αποδεχτεί τις αμερικανικές θέσεις για την ελεύθερη διακίνηση των μεταλλαγμένων προϊόντων. Η ελεύθερη διακίνηση είναι ένα μόλις βήμα πριν την κατάργηση των απαγορεύσεων και των περιορισμών για την παραγωγή μεταλλαγμένων προϊόντων και στις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η υπόθεση των μεταλλαγμένων δεν είναι αφορά μόνο την υγεία και την ίδια τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων. Αφορά τεράστια οικονομικά συμφέροντα, πολυεθνικές επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στον κλάδο αυτό από τους σπόρους μέχρι την εμπορία των μεταποιημένων προϊόντων. Ουσιαστικά, πίσω από την υπόθεση των μεταλλαγμένων κρύβεται το σχέδιο για την κυριαρχία τριών ή τεσσάρων πολυεθνικών (αμερικανικών κυρίως συμφερόντων) στην παγκόσμια αγροτική παραγωγή και τον κλάδο των τροφίμων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ