Παρασκευή 3 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
Πρόταση για κοινό πραγματικό αγώνα

Στιγμιότυπο από την προχτεσινή κινητοποίηση σπουδαστών στο κέντρο της Αθήνας
Στιγμιότυπο από την προχτεσινή κινητοποίηση σπουδαστών στο κέντρο της Αθήνας
Την ανάγκη διεύρυνσης και κλιμάκωσης του αγώνα στην Ανώτατη Εκπαίδευση επισημαίνει με ανακοίνωσή της η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας (ΠΚΣ), που απευθύνεται και στους εκπαιδευτικούς των Ανώτατων Ιδρυμάτων, τονίζοντας ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί και θα έχει προοπτική με «την κοινή δράση, τη διεκδίκηση και την πραγματική σύγκρουση με την κυβερνητική πολιτική».

Η ΠΚΣ περιγράφει αρχικά την κρίσιμη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Ανώτατη Εκπαίδευση, η οποία οδηγείται στην ιδιωτικοποίηση και υποβάθμιση εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής, που είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις αποφάσεις και τις επιταγές της ΕΕ. «Αυτή η πολιτική έχει αποτέλεσμα, μαζί με τα δικαιώματα των φοιτητών, να τορπιλίζεται η ερευνητική και διδακτική δραστηριότητα των μελών ΔΕΠ, αλλά και οι εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων στα ΑΕΙ-ΤΕΙ», επισημαίνει η ΠΚΣ.

Ακόμη τονίζει: «Το γεγονός ότι όλο αυτό το διάστημα τα ΑΕΙ-ΤΕΙ μένουν κλειστά, βγάζει έξω από αυτό τον αγώνα το φοιτητικό κίνημα και ταυτόχρονα βάζει σε αντιπαράθεση φοιτητές και καθηγητές, στη βάση της εξεταστικής και της έναρξης των μαθημάτων.

Σε αυτή τη λογική η ΠΑΣΠ και τα ΕΑΑΚ προσπαθούν στο χώρο των φοιτητών να συγκροτήσουν "αντικαθηγητικό μέτωπο", με αποτέλεσμα να αθωώνουν την κυβερνητική πολιτική. Ταυτόχρονα, η ΔΑΠ, από τη μια, σταθερά είναι υποστηρικτής της πολιτικής ιδιωτικοποίησης, από την άλλη, για προεκλογικούς σκοπούς, είναι σε αμηχανία για το τι στάση θα κρατήσει απέναντι σε αυτό τον αγώνα.

Οι κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται στα ιδρύματα πρέπει να οξυνθούν και να δυναμώσουν, να βάλουν στο επίκεντρο το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Να αλλάξει, δηλαδή, ο προσανατολισμός και η μορφή πάλης. Πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στους φοιτητές να πάρουν θέση για την κατάσταση στην Ανώτατη Εκπαίδευση - θέση στον αγώνα. Ταυτόχρονα, να σφυρηλατηθεί η κοινή δράση όσων έχουν συμφέρον να αντιπαλέψουν την πολιτική του Μάαστριχτ και της ΟΝΕ.

Αυτό απαιτεί μορφές μαχητικές, που να βάζουν στο στόχο την κυβερνητική πολιτική, συσπειρώνοντας όσο γίνεται περισσότερες κοινωνικές δυνάμεις, γιατί η Παιδεία είναι υπόθεση όλου του λαού». Εκπρόσωπος της ΠΚΣ παρουσίασε αυτή την πρόταση με τοποθέτησή του και στην προχτεσινή συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής της ΠΟΣΔΕΠ (Ομοσπονδία πανεπιστημιακών), η απάντηση όμως που έδωσε η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας (πρόσκειται στο ΣΥΝ) ήταν ότι «δεν μπορούμε να ανοίξουμε τα ιδρύματα για να κάνουν συνελεύσεις οι φοιτητές»!

Η ΠΚΣ καλεί το σύνολο των φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων, τα μέλη ΔΕΠ και τους εργαζόμενους στα ΑΕΙ-ΤΕΙ να προχωρήσουν το επόμενο διάστημα σε κοινή δράση και αγώνα, μέσα από διαδηλώσεις, περιοδικά κλεισίματα των σχολών, καταλήψεις σε μηχανισμούς και υπηρεσίες προώθησης της κυβερνητικής πολιτικής (ΕΠΙ, ΕΛΕ, Πρυτανείες) για:

  • Την απόσυρση του νομοσχεδίου για την αξιολόγηση, τα ΙΔΒΕ, το Διεθνές Ελληνικό Πανεπιστήμιο και τα Μεταπτυχιακά
  • Να μην εφαρμοστούν οι επιταγές της Μπολόνια και του Βερολίνου
  • Αμεσα να ενισχυθεί η χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό στο 15% και να ικανοποιηθούν τα οικονομικά και μισθολογικά αιτήματα του ΔΕΠ
  • Δημόσια δωρεάν, υψηλού επιπέδου, Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση
  • Καθηγητές αποκλειστικής απασχόλησης, για να εκτελούν τα διδακτικά και ερευνητικά τους καθήκοντα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ