Σάββατο 4 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν ταυτιστεί με τα συμφέροντα του κεφαλαίου

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη στο «Goal News» για τα ζητήματα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004

Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, σχετικά με τα ζητήματα που αφορούν στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων που γίνονται το επόμενο καλοκαίρι στην Αθήνα δημοσίευσε χτες η αθλητική εφημερίδα «Goal News». Στη συνέντευξη, που πήρε ο δημοσιογράφος Σωτήρης Τριανταφύλλου, η Αλ. Παπαρήγα εξηγεί την αντίθεση του ΚΚΕ με τους αγώνες των πολυεθνικών και υπογραμμίζει: «Η διαφωνία μας δεν είναι με τα ιδανικά των Αγώνων, αλλά με τους Αγώνες των πολυεθνικών, με τα αντιλαϊκά μέτρα που λαμβάνονται με πρόσχημα αυτούς από την ελληνική κυβέρνηση, με το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και με το αλισβερίσι που πλέον έχει γίνει ωμό και προκλητικό». Επίσης προσθέτει: «Θα ήταν μήπως υπερβολή να πούμε ότι ο κότινος έχει προ πολλού αντικατασταθεί με το έμβλημα της "Κόκα Κόλα";».

Ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει ορισμένες από τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη συνέντευξη αυτή.

-- Ποια είναι ακριβώς η θέση του κόμματός σας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες;

-- Ενα χρόνο πριν από την επίσημη έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα οι βερμπαλισμοί για «αγώνες του ανθρώπινου μέτρου» έρχονται σε αντίθεση με την πραγματικότητα.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας δεν ξεφεύγουν από τις διεθνείς προδιαγραφές των σύγχρονων εμπορευματοποιημένων Ολυμπιακών Αγώνων.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν προ πολλού αλλοιωθεί πλήρως και καμία σχέση δεν έχουν πλέον με τα ιδανικά και τις αξίες του αθλητισμού, του πολιτισμού, της ειρήνης. Εχουν ταυτιστεί με την πολιτική του κεφαλαίου, με τα συμφέροντά του για κερδοφορία, με ό,τι σημαίνει αυτό για το βιοτικό επίπεδο των λαών, την πολιτιστική τους ζωή, το περιβάλλον, γενικά για τα δικαιώματά τους.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) είναι εναγκαλισμένη με πολυεθνικούς κολοσσούς, τους οποίους έχει ανακηρύξει χορηγούς ενώ είναι «ηλίου φαεινότερο» πλέον ότι τεράστια ποσά κερδίζουν οι πολυεθνικοί σπόνσορες των Ολυμπιακών Αγώνων από τα προκλητικά προνόμια που απολαμβάνουν και από τη μοιρασιά των δημόσιων έργων.

Τις συνέπειες από τους Ολυμπιακούς Αγώνες των πολυεθνικών θα πληρώσει ο λαός

-- Θεωρείτε ότι θα υπάρξει οικονομική ζημιά από την προετοιμασία και τη διοργάνωση των Αγώνων και τελικά θα κληθούν οι Ελληνες και οι Ελληνίδες να πληρώσουν επιπλέον φόρους;

-- Σε σύγκριση με το 1997, έτος ανάθεσης των Αγώνων του 2004 από τη ΔΟΕ στην Αθήνα, το κόστος των Αγώνων έχει πενταπλασιαστεί. Τότε έλεγαν στον ελληνικό λαό ότι μπορεί να υπάρξει και οικονομικό πλεόνασμα από τη διοργάνωση των Αγώνων.

Σήμερα είναι γνωστό ότι κρατικοί φορείς έχουν προβεί σε τραπεζικό δανεισμό για τις ανάγκες των Αγώνων του 2004 (Δήμος Αθηναίων, Εταιρία Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ, υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας), χωρίς να είναι κανείς σε θέση να εκτιμήσει απόλυτα εάν υπάρχουν και άλλοι, μια και με διάφορες κυβερνητικές αποφάσεις το κόστος των Αγώνων μετακυλίεται προς τα κάτω και ένα μέρος του μεταβιβάζεται μέσω των ΟΤΑ στους δημότες, δηλαδή στο λαό. Οικονομική επίπτωση που βαραίνει το λαό επίσης εμείς θεωρούμε ότι είναι και η επικείμενη ιδιωτικοποίηση των μεγάλων Ολυμπιακών έργων.

-- Γενικότερες επιπτώσεις, πέραν των οικονομικών, θα υπάρξουν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες για τη χώρα ή έχουν ήδη υπάρξει;

-- Η κυβέρνηση εκμεταλλεύτηκε τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων για να δικαιολογήσει αποφάσεις και μέτρα αντιλαϊκά και αυταρχικά.

Πολλά από τα μέτρα αυτά δεν είναι προσωρινά, θα παραμείνουν και μετά τους Αγώνες σε ισχύ. Εξυπηρετούν πλήρως τις απαιτήσεις και τα σχέδια της οικονομικής ολιγαρχίας.

Τέτοιες αποφάσεις είναι:

  • Η παράδοση στο μεγάλο κεφάλαιο για κερδοσκοπική εκμετάλλευση των ακτών του Σαρωνικού και άλλων μεγάλων δημόσιων εκτάσεων στο Λεκανοπέδιο Αττικής
  • Το καθεστώς της απαγόρευσης των λαϊκών εκδηλώσεων, η αστυνομοκρατία και τα μέσα ηλεκτρονικής παρακολούθησης που στήνονται για να χρησιμοποιηθούν και μετά τους Αγώνες ενάντια στον «εχθρό-λαό». Αλλο πράγμα τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια των Αγώνων και τελείως άλλο η δημιουργία αστυνομικο-στρατιωτικών συνθηκών
  • Η συρρίκνωση έως κατάργηση των λιγοστών νομοθετικών περιορισμών υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος.

-- Ολα αυτά τα έργα που γίνονται στην Αθήνα αλλά και στην υπόλοιπη επικράτεια θα αποτελέσουν τελικά κληρονομιά για τη χώρα;

-- Οι υποδομές και τα έργα που κατασκευάζονται κυρίως στο Λεκανοπέδιο συνιστούν προτεραιότητα για έναν εκσυγχρονισμό που γίνεται με γνώμονα την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου και αδιαφορεί για τις λαϊκές ανάγκες. Βεβαίως, από κάποια έργα θα επωφεληθεί και ο λαός, αφού θα τα χρυσοπληρώσει.

Ομως, ας μην ξεχνάμε ότι πολλά από αυτά θα έπρεπε να είχαν γίνει πριν από 20 και 30 χρόνια. Και ακόμη: Παραμένουν και θα εξακολουθήσουν να παραμένουν άλυτα και μετά το 2004 μεγάλα προβλήματα, όπως το κυκλοφοριακό-συγκοινωνιακό, η αντισεισμική θωράκιση, η αντιπλημμυρική προστασία, η λαϊκή στέγη, οι ελεύθεροι χώροι, το πράσινο, η μόλυνση της ατμόσφαιρας, η θαλάσσια ρύπανση.

Οι εγκαταστάσεις και τα έργα των Ολυμπιακών Αγώνων, μετά τους Αγώνες, θα ξεπουληθούν στο κεφάλαιο. Εμείς, ως Κόμμα, θέτουμε το ζήτημα τα έργα αυτά να παραμείνουν στην ιδιοκτησία του δημοσίου, με συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης και άλλων κοινωνικών φορέων, να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση της λειτουργίας τους από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Να αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη του αθλητισμού και του πολιτισμού. Τότε, θα ήταν πραγματικά κληρονομιά. Αν, δηλαδή, αναπτυσσόταν ο σχολικός αθλητισμός, αν αθλούνταν μαζικά τα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων.

Οι εργαζόμενοι να κάνουν δική τους υπόθεση την πάλη για αθλητισμό

-- H προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες κατά πολλούς προσέφερε νέες θέσεις εργασίας και συνέβαλε στην καταπολέμηση της ανεργίας. Συμφωνείτε με την άποψη αυτή;

-- Πρόκειται για προσωρινή, μερική «αποκατάσταση» ενός μικρού μέρους των χιλιάδων θέσεων ανεργίας που δημιουργεί η κυβερνητική πολιτική της ΕΕ. Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες τι θα γίνει;

Η ανεργία δεν αντιμετωπίζεται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ούτε με τα προγράμματα κατάρτισης ή προσόντων, όπως το βάφτισε η κυβέρνηση προεκλογικά, ούτε με το μοίρασμα της ανεργίας. Η ριζική αντιμετώπισή της βρίσκεται στην κοινωνικοποίηση των βασικών και συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής σε συνθήκες λαϊκής εξουσίας.

-- Ποια είναι η γνώμη σας για το ρόλο της Οργανωτικής Επιτροπής («Αθήνα 2004»);

-- Ως Κόμμα είχαμε ταχθεί αντίθετοι με τη νομική υπόσταση της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 ως Ανώνυμης Εταιρίας. Η Οργανωτική Επιτροπή λειτουργεί έξω από κάθε ουσιαστικό θεσμικό και λαϊκό έλεγχο.

-- Από τις επαφές σας με τον μέσο Ελληνα, πιστεύετε ότι τον αγγίζει η υπόθεση των Ολυμπιακών Αγώνων;

-- Και από μετρήσεις που γίνονται και από την επαφή μας με τον κόσμο φαίνεται καθαρά ότι ανεξάρτητα από τη θέση του καθενός για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ο κόσμος ιεραρχεί ως προτεραιότητες τα μεγάλα προβλήματα που τον βασανίζουν, όπως η ανεργία, η Υγεία, η Παιδεία, το εισόδημα. Τα προβλήματα αυτά θα εξακολουθούν να τον βασανίζουν και μετά το 2004, εάν δεν ανατραπεί η πολιτική που τα γεννά.

Γι' αυτό πρέπει να πέσει στο κενό η προσπάθεια της κυβέρνησης να αξιοποιήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, για να εξωραΐσει τη ζοφερή πραγματικότητα που ζει ο λαός, προβάλλοντας μια τηλεοπτική εικόνα τεχνητής ευφορίας.

Και κυρίως πρέπει οι εργαζόμενοι, πρώτα από όλους οι νέες και οι νέοι, να κάνουν δική τους υπόθεση την πάλη για αθλητισμό λαϊκό και όχι των κερδών των λίγων. Για να είμαστε πιο σαφείς, χρειάζεται να κάνει αυτό το στόχο συστατικό της πάλης για πολιτικές εξελίξεις φιλολαϊκές. Κι αυτό δε θα γίνεται, όσο δεν εγκαταλείπει ο λαός και το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Αν δεν μπει στο δρόμο του αγώνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ