Παρασκευή 10 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μόνο (;) πεζόδρομος η Δ. Αεροπαγίτου

«Φρένο» στις ασύμβατες με τον πεζόδρομο της Δ. Αεροπαγίτου και της Απ. Παύλου χρήσεις, προσπαθεί να βάλει το ΥΠΠΟ, μετά το πλήθος των αιτήσεων που καταφτάνουν για τη διοργάνωση διαφόρων εκδηλώσεων εκεί.

Το ΥΠΠΟ εκτιμά ότι τέτοιου είδους χρήση «και μάλιστα η εντατική του πεζοδρόμου, ως χώρου εκδηλώσεων, κινδυνεύει να ανατρέψει τη λογική του περιπάτου και τη σχέση του πεζόδρομου με τους αρχαιολογικούς χώρους που διασχίζει». Ετσι, «για λόγους προστασίας των μνημείων και των αρχαιολογικών χώρων δεν επιτρέπει κατ' αρχήν τη διοργάνωση καμίας εκδήλωσης στον πεζόδρομο». Προσθέτει ότι «σε όλως εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον δεν παραβλάπτονται οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μνημεία, μπορεί να χορηγείται άδεια για ελάχιστα μείζονος σημασίας γεγονότα, μετά όμως από προηγούμενη γνώμη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και με τήρηση της προβλεπόμενης από τον Αρχαιολογικό Νόμο διαδικασίας».

Θυμίζουμε ότι η πρώτη χρήση του πεζόδρομου γύρω από την Ακρόπολη για εκδήλωση έγινε με το πρόσφατο Φεστιβάλ Βιβλίου. Αρχικά, υπήρξε ένας αντίλογος για το αν ήταν συμβατό το Φεστιβάλ με το χώρο, αλλά τώρα φαίνεται πως η «όρεξη» έχει «ανοίξει» και για άλλες εκδηλώσεις. Πάντως, να σημειωθεί ότι η απόληξη της Απ. Παύλου προς τις στήλες του Ολυμπίου Διός μόνο πεζόδρομο δε θυμίζει, αφού τα οχήματα τη διασχίζουν από και προς την Πλάκα. Σε κάθε περίπτωση, μένει να δούμε στην πράξη τι εννοεί το ΥΠΠΟ με τη φράση «μείζονος σημασίας γεγονότα», αφού η πείρα έχει δείξει ότι οι κυβερνώντες χρησιμοποιούν τα μνημεία ανάλογα με τις ανάγκες τους τελικά, με σχετικά πρόσφατο και τρανταχτό παράδειγμα τη χρήση της Στοάς του Αττάλου, για το «πανηγύρι» που έστησε η Ελληνική Προεδρία στην ΕΕ για τη διεύρυνσή της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ