Κυριακή 12 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Θόδωρος Γυμνόπουλος
Θόδωρος Γυμνόπουλος
Φωτ.

Πέρασαν δεκαπέντε μέρες που έπαψε να χτυπά η καρδιά του αγαπημένου αδελφού μου, ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΠΑΡΤΖΙΩΤΑ.

Στη μνήμη του, αντί για λίγα λουλούδια στον τάφο του, προσφέρω στο ΚΚΕ 150 ευρώ μέσω της ΚΟ Αμπελοκήπων.

Η αδελφή του Μαρία Λουλέ

* * *

Φωτ.

Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑΣ «έφυγε» για πάντα από κοντά μας πριν από ένα χρόνο. Αφησε, όμως, γερές παρακαταθήκες για όσους θέλουν να είναι άνθρωποι και ιδιαίτερα για όσους προσπαθούν να είναι άξιοι και συνειδητοί κομμουνιστές.

Στη μνήμη του, κατέθεσαν χρηματικό ποσό στο ΚΚΕ οι σύντροφοί του: Χρήστος, Βάσω, Ελευθερία, Αγγελική, Χαρά, Αννα, Σούλα, Μάνθα, Γιώτα Κάλλια.

* * *

Φωτ.

Πλήρης ημερών, στα 95 χρόνια του έφυγε από τη ζωή ο λαϊκός αγωνιστής παπα - ΦΩΤΗΣ ΚΑΤΣΟΥΛΙΕΡΗΣ. Η κηδεία του έγινε στο χωριό του, το Πετροχώρι Αχαΐας, την Κυριακή 28 Σεπτέμβρη 2003.

Ο παπα - Φώτης, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης γνώρισε όλες τις διώξεις και τους κατατρεγμούς της μετεμφυλιακής περιόδου. Το όνομά του συνδέθηκε, σε όλη τη διάρκεια της ζωής του, με τους αγώνες του λαού. Οσο το επέτρεπε η υγεία και η ηλικία του ενημερωνόταν από το καθημερινό σύντροφό του, το «Ριζοσπάστη».

Εντύπωση προκάλεσε η ενέργεια του εκπροσώπου της Εκκλησίας, ο οποίος, παρά την επιθυμία της οικογένειας, δεν επέτρεψε να εκφωνηθούν επικήδειοι από το ΚΚΕ, την ΠΕΑΕΑ, αλλά και από τοπικούς φορείς, που το είχαν ζητήσει.

Αχιλλέας Μπλάνας
Αχιλλέας Μπλάνας
Στη μνήμη του παπα - Φώτη τα μέλη της ΚΟΒ Αχαγιάς προσφέρουν στο Κόμμα του, το ΚΚΕ 55 ευρώ.

* * *

Ο αντιστασιακοί Κ. Δ. και Γ. Π. προσφέρουν στην ΚΟ Θεσσαλονίκης 120 ευρώ, στη μνήμη όσων έπεσαν στους αγώνες του ΚΚΕ.

* * *

Ο Νίκος Κουτρουλής από το Βόλο προσφέρει 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Μαγνησίας, στη μνήμη της κόρης του ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ.

* * *

Στη μνήμη του φίλου μας ΚΩΣΤΗ ΤΑΡΣΑΝΑΛΗ, αγωνιστή της αγροτιάς, προσφέρουμε 50 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

Αλέκος - Μαρία Ηλιάδη

* * *

Φωτ.

Στις 6 Οκτώβρη συμπληρώθηκαν 3 χρόνια από το θάνατο του ΓΙΩΡΓΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ, από τους Αγιους Ανάργυρους Φλώρινας, μέλους του ΚΚΕ. Γεννήθηκε το 1923 από γονείς πρόσφυγες από τον Πόντο. Στην Κατοχή ήταν από τα ιδρυτικά μέλη της ΟΚΝΕ στην περιοχή του και αργότερα αναδείχτηκε σε στέλεχός της, όπως και σε στέλεχος του ΕΑΜ Νέων στην περιοχή Αμύνταιου και Πτολεμαΐδας. Το ίδιο διάστημα περνάει στο ΚΚΕ.

Στον Εμφύλιο εντάσσεται στο ΔΣΕ και παίρνει μέρος σε πολλές μάχες στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία. Τραυματίζεται και τον Ιούνη του 1949 πιάνεται αιχμάλωτος. Καταδικάζεται σε θάνατο, αλλά αργότερα η ποινή του μετατράπηκε σε φυλάκιση. Πέρασε από τις φυλακές του Επταπύργιου, της Κέρκυρας, της Αλικαρνασσού και άλλες και εξορίστηκε στα Γιούρα,

Γιώργης Αναστασιάδης
Γιώργης Αναστασιάδης
Το 1963 έφυγε μετανάστης στη Γερμανία. Εκεί εντάσσεται στο συνδικαλιστικό κίνημα, γίνεται μέλος της ΕΔΑ και με δική του πρωτοβουλία ιδρύεται η Ελληνική Κοινότητα στο Ρούσελχαϊμ της οποίας εκλέγεται πρόεδρος. Στο πρώτο συνέδριο των Κοινοτήτων εκλέγεται αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Δ. Γερμανίας.

Στα χρόνια της χούντας συμμετέχει στην αντιδικτατορική πάλη και πρωτοστατεί στη συγκρότηση αντιδικτατορικής επιτροπής στην πόλη που ζούσε.

Στάθηκε αταλάντευτος στα ιδανικά του μαρξισμού - λενινισμού, στην πολιτική του ΚΚΕ και συμμετείχε στις δραστηριότητες του Κόμματος, ενώ στις εκλογικές μάχες έδινε το «παρών» στο χωριό του.

Στη μνήμη του προσφέρομε 200 ευρώ στο «Ριζοσπάστη», μέσω της ΝΕ Γερμανίας.

Η σύζυγός του: Αναστασία. Τα παιδιά του: Θεοδώρα, Μαρία, Ειρήνη. Δημοκρατία - Αλεξάνδρα, Ηλέκτρα, Ονούφριος - Αρης

* * *

Φωτ.

Συμπληρώνονται 40 μέρες από τότε που «έφυγε» από τη ζωή ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΣΑΪΤΑΣ.

Στη μνήμη του οι σύντροφοί του από την Κιβωτό Γρεβενών προσφέρουν 200 ευρώ στο ΚΚΕ και υπόσχονται ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα για μια σοσιαλιστική κοινωνία, για την οποία και εκείνος αγωνιζόταν.

* * *

Φωτ.

Αγαπημένε μας ΑΧΙΛΛΕΑ, πέρασε πολύς καιρός που δε σε έχουμε κοντά μας. Είσαι όμως μέσα στην καρδιά και τη σκέψη μας. Δε θα σε ξεχάσουμε ποτέ, γιατί ήσουν ο άνθρωπος, ο αγωνιστής, ο κομμουνιστής. Αυτό έχει μείνει από σένα.

Σοφία Τσαουσίδου
Σοφία Τσαουσίδου
Στη μνήμη του Αχιλλέα Μπλάνα, στελέχους του ΚΚΕ, προσφέρουμε στο Κόμμα της εργατικής τάξης και των αγώνων 50 ευρώ,

Νίκος - Στέλλα - Σπύρος

* * *

Φωτ.

Στις 16 Οκτώβρη συμπληρώνονται 6 μήνες από το θάνατο του αγωνιστή ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΖΑΠΑΝΤΙΩΤΗ.

Στη μνήμη του η σύζυγος και τα παιδιά του προσφέρουν 40 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ιλίου.

* * *

Φωτ.

Ο αγαπημένος μας σύζυγος, πατέρας και παππούς ΝΙΚΟΣ ΚΑΛΦΑΚΑΚΟΣ, ο οποίος «έφυγε» για πάντα από κοντά μας στις 27 Σεπτέμβρη 1991, ήταν αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και μέλος του ΚΚΕ. Για την πατριωτική δράση του είχε καταδικαστεί σε θάνατο από Στρατοδικείο.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 20 ευρώ στο ΚΚΕ.

Η γυναίκα του: Δέσποινα. Τα παιδιά του: Τάκης και Γιώτα

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγαπημένου γιου μου ΑΝΔΡΕΑ ΓΥΜΝΟΠΟΥΛΟΥ, ο οποίος «έφυγε» στα 45 χρόνια του, προσφέρω στην ΚΟΒ Ανάληψης 25 ευρώ.

Αλεξάνδρα Γυμνοπούλου

  • Η Αλεξάνδρα Γυμνοπούλου στη μνήμη του συντρόφου της ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΓΥΜΝΟΠΟΥΛΟΥ (φωτογραφία), αγωνιστή της ειρήνης και του σοσιαλισμού, προσφέρει 25 ευρώ για ενίσχυση του «Ριζοσπάστη», του οποίου ήταν τακτικός αναγνώστης.

* * *

Φωτ.

Στις 8 Αυγούστου 2003 άφησε την τελευταία πνοή του σε ηλικία 74 χρόνων και κηδεύτηκε στην ιδιαίτερη πατρίδα του Παλαιοχώρι Καρδίτσας ο αταλάντευτος κομμουνιστής ΧΡΗΣΤΟΣ ΡΕΤΖΙΟΣ, μέλος του ΚΚΕ από το 1950. Γεννήθηκε το 1929. Παιδί πολύτεκνης οικογένειας, μικρός έχασε τον πατέρα του και η μητέρα του Ελένη αγωνίστηκε σκληρά για να μεγαλώσει τα πέντε παιδιά. Ο Χρήστος από μικρός μπήκε στη βιοπάλη. Ολη η οικογένειά του εντάχθηκε στην Εθνική Αντίσταση. Στον εμφύλιο σκοτώθηκε ο αδελφός του Αχιλλέας, μαχητής του ΔΣΕ. Η αδελφή του Ευθυμία, μαζί με άλλα παιδιά στάλθηκε, με τη βοήθεια του ΔΣΕ, στη Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία. Ο άλλος αδελφός του Βάιος, τιμώντας την παράδοση της οικογένειας, είναι μέλος του ΚΚΕ.

Νίκος Καλφακάκος
Νίκος Καλφακάκος
Ο Χρήστος Ρέτζιος, που αναγκάστηκε το 1948 να καταφύγει στο ΔΣΕ πολέμησε παλικαρίσια από τις γραμμές του, ως το φθινόπωρο του 1949 που κατέφυγε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, όπου έζησε 30 χρόνια. Εκεί παντρεύτηκε και απέκτησε δυο παιδιά. Την Ελένη και τον Στέλιο. Στην Τασκένδη εργάστηκε στις οικοδομές. Για τη συνειδητή δουλιά του τιμήθηκε επανειλημμένα.

Επέστρεψε στην πατρίδα με την οικογένειά του το 1982. Ζούσε στη Λάρισα, όπου διατέλεσε γραμματέας ΚΟΒ.

Στη μνήμη του Χρήστου Ρέτζιου πρόσφεραν: Στο ΚΚΕ, μέσω ΝΕ Τρικάλων ο αδελφός του Βάιος 50 ευρώ, η αδελφή του Ευθυμία και ο σύντροφός της Γιάννης Σινόπης 50 ευρώ, ο Βασίλης Πιτσαρής 30 ευρώ στο ΚΚΕ και 20 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Φωτ. 2

Στη μνήμη του ΝΙΚΟΥ ΤΣΑΟΥΣΙΔΗ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, ο οποίος πρόσφερε σημαντικές υπηρεσίες στα πολιτιστικά του Κιλκίς και της ΣΟΦΙΑΣ ΤΣΑΟΥΣΙΔΗ, αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης, οι κόρες τους Σούλα και Σίτζα και οι αδελφές του Νίκου Γαλάτεια και Μαρία πρόσφεραν 120 ευρώ στη ΝΕ Κιλκίς του ΚΚΕ.

* * *

Φωτ.

Πέθανε στις 13 Αυγούστου 2003 και κηδεύτηκε στο Ιλιον Αττικής ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΒΒΑΣ. Καταγόταν από το Φιλότι Νάξου. Πέντε χρόνια, μαζί με άλλους πατριώτες, βρέθηκε στη Μέση Ανατολή και εξορίστηκε στον Ευφράτη.

Παρέμεινε ως το τέλος της ζωής του πιστός στο ΚΚΕ, αγωνιστής για την ειρήνη, τη δικαιοσύνη, την ισότητα στον κόσμο.

Στη μνήμη του η οικογένειά του και οι φίλοι του προσφέρουν 30 ευρώ στην ΚΟΒ Ιλίου.

* * *

Φωτ.

Συμπληρώθηκαν 40 μέρες από το θάνατο της ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΣ ΠΛΑΛΑ, μέλους του ΚΚΕ.

Στη μνήμη της προσφέρουν στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Εγνατίας Λαγκαδά: Τα παιδιά και τα εγγόνια της 100 ευρώ. Η νύφη της Μαρίκα Παπαθανασίου 40 ευρώ, τα μέλη της ΑΕ Λαγκαδά 70 ευρώ και οι Μιχάλης και Μαρίνα Φωτιάδη 20 ευρώ.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑΣ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑΣ
* * *

Φωτ.

Στις 3 Οκτώβρη έκλεισαν 6 μήνες από τότε που «έφυγε» ο αγωνιστής ΘΕΟΔΩΡΟΣ Κ. ΚΟΛΛΙΑΣ. Γεννήθηκε στη Δάφνη Καλαβρύτων το 1924, αγωνίστηκε για την απελευθέρωση της πατρίδας, πολεμώντας από τις γραμμές της επίλεκτης διμοιρίας της ΕΠΟΝ της 8ης Ταξιαρχίας του ΕΛΑΣ, ως και τα Δεκεμβριανά. Για τη δράση του αυτή δικάστηκε, φυλακίστηκε και εξορίστηκε στη Ζάκυνθο, τα Γιούρα, το Μακρονήσι, τα Βούρλα και αλλού.

Οταν αφέθηκε ελεύθερος εργάστηκε ως έμπορος στο Περιστέρι και στον Υμηττό. Τίμιος και σεμνός αγωνιστής, καλός οικογενειάρχης, βοηθούσε πάντα το Κόμμα με διάφορους τρόπους.

Παρέμεινε συνεπής στα ιδανικά της Αντίστασης, της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού ως το τέλος της ζωής του.

Στη μνήμη του η γυναίκα του Πόπη και οι οικογένειες των παιδιών του Κώστα και Λευτέρη προσφέρουν 200 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Αθήνας, και 100 ευρώ στο Παράρτημα Υμηττού της ΠΕΑΕΑ, του οποίου ήταν μέλος.

* * *

Φωτ.

Στις 3 Οκτώβρη έκλεισε ένας χρόνος από τότε που «έφυγε» ο ΧΡΟΝΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, ΕΛΑΣίτης στην Κατοχή και μέλος του ΚΚΕ. Για τις αριστερές ιδέες του και τη δράση του εξορίστηκε στο Μακρονήσι και πέρασε δύσκολα χρόνια.

Ως το θάνατό του δεν έπαψε να πιστεύει ότι καλύτερες μέρες θα έρθουν μόνο μέσα από τους λαϊκούς αγώνες.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 300 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ραφήνας.

Τα παιδιά του


Γεώργιος Ζαπαντιώτης
Γεώργιος Ζαπαντιώτης

Θεόδωρος Κόλλιας
Θεόδωρος Κόλλιας

Νίκος Τσαουσίδης
Νίκος Τσαουσίδης

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ