Παρασκευή 10 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΙΔΕΙΑ
«Ναι» στα δημόσια, ιδιωτικοποιημένα, πανεπιστήμια!

Πάνε να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα στο υπουργείο Παιδείας, μετά από την προχτεσινή δημόσια τοποθέτηση του Ειδικού Γραμματέα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, Δ. Κλάδη, στην εκδήλωση της ΠΟΣΔΕΠ για «το δημόσιο πανεπιστήμιο». Συγκεκριμένα, ο Δ. Κλάδης, προσπαθώντας να οριοθετήσει την έννοια του «δημόσιου» ιδρύματος, είπε ότι ένα πανεπιστήμιο δεν μπορεί να χρηματοδοτείται απευθείας από το κράτος, γιατί τότε θα είναι πλήρως εξαρτημένο από το κράτος και δε θα μπορεί να είναι αυτόνομο! Δηλαδή, η ιδιωτική χρηματοδότηση, η ιδιωτικοποίηση διαφυλάσσει την αυτονομία του πανεπιστημίου!

Σε χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, όχι μόνο δεν αναιρείται αυτός ο ισχυρισμός αλλά αποδίδεται στα ίδια τα ιδρύματα, αφού αναφέρεται ότι αυτά τα θέματα (σ.σ. ενίσχυση της αυτονομίας των ιδρυμάτων) αποτελούν «πάγιο αίτημα της ίδιας της πανεπιστημιακής κοινότητας»!

Κατά τα άλλα, η θέση της κυβέρνησης υπέρ του δημόσιου πανεπιστημίου οριοθετείται από τη διαφωνία της με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων (κι όχι από τη συμφωνία της με την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων) και από τις φραστικές κορόνες περί «κοινωνικού» και «δημόσιου» αγαθού της εκπαίδευσης στα ευρωπαϊκά κείμενα που συνυπογράφει...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ