Κυριακή 12 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ
Ποιος θα τα πάρει τα λεφτά;

Στον τομέα του τουρισμού, το 'χουν πει οι κυβερνώντες με κάθε τρόπο και ευκαιρία, εναποθέτουν μεγάλες ελπίδες για την εξέλιξη του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια, μη διαστάζοντας να τοποθετούν τον τουρισμό στην πρώτη θέση από την άποψη σημασίας.

Στο «Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης» αναφέρει χαρακτηριστικά ότι είναι «σφάλμα» ο προσδιορισμός του τουρισμού «ως απλά και μονοδιάστατα "βιομηχανίας" ή "τομέα υπηρεσιών"». Αντί γι' αυτά, κάνει λόγο για «τουριστική οικονομία» και ονομάζει τον τουρισμό «βασικό συντελεστή της βιωσιμότητας και της ανταγωνιστικότητας του συνόλου της ελληνικής οικονομίας». Στο τέλος, βέβαια, αυτός που θα «εισπράξει» είναι το μεγάλο κεφάλαιο.

Η στρατηγική της έχει έξι βασικούς άξονες: Αναβάθμιση της ποιότητας της προσφοράς. Εμπλουτισμό και διαφοροποίηση του συνολικού τουριστικού προϊόντος. Εκπαίδευση και κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού. Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Προώθηση και προβολή της χώρας με νέα εργαλεία και σύγχρονες μεθόδους. Εκσυγχρονισμό των δομών της δημόσιας διοίκησης και των μηχανισμών άσκησης της τουριστικής πολιτικής.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ποσοτικοί στόχοι που θέτει με το σχέδιό της για το 2010 είναι: Αφίξεις στα 20 εκατ. Εισπράξεις στα 20 δισ. ευρώ. Μέση κατά κεφαλήν δαπάνη στα 1.020 ευρώ (ποιοτικός τουρισμός). Αύξηση της συμμετοχής του Τουρισμού στο ΑΕΠ κατά 3 τουλάχιστον ποσοστιαίες μονάδες. Αύξηση της απασχόλησης τουλάχιστον κατά 16%. Στα 87 εκατ. οι διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία, αύξηση της πληρότητας των ξενοδοχείων των ανεπτυγμένων περιοχών κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ