Κυριακή 12 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΡΟΝΟΙΑ
ΚΕΝΤΡΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΝΑΠΗΡΩΝ
Επαναλαμβανόμενη κοροϊδία χωρίς αντίκρισμα

Τα άτομα με αναπηρίες που βρίσκουν φροντίδα στα διάφορα κέντρα δεν ξεπερνούν τους 1.200, όταν οι βαριά ανάπηροι στη χώρα μας - σύμφωνα με τους μετριότερους υπολογισμούς - ξεπερνούν τις 500.000

Θλιβερή εικόνα στον τομέα της αποκατάστασης αναπήρων παρουσιάζει η χώρα μας, παρά τις επανειλημμένες εξαγγελίες του ίδιου του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη εδώ και έξι χρόνια για τη δημιουργία των απαραίτητων κέντρων που θα ανακούφιζαν τους αναπήρους.

Σε αντίθεση με τις εξαγγελίες ότι θα υπήρχε ανάπτυξη των απαραίτητων μονάδων μέχρι το τέλος του 2000, σήμερα παρουσιάζεται - σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας - η εικόνα ότι σε σύνολο 34 μονάδων λειτουργούν μόνο οι 23. Αλλά το σπουδαιότερο είναι ότι ο αριθμός των αποδεκτών αυτών των υπηρεσιών είναι μόλις 1.181, όταν στη χώρα μας οι βαριά ανάπηροι ξεπερνούν τις 500.000.

Η αλήθεια - όπως φαίνεται και στον Πίνακα που δημοσιεύουμε - είναι ότι για πρώτη φορά παρουσιάζεται καταγραφή του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας. Πριν ένα χρόνο - στις 16.7.2002 - ο πρώην υφυπουργός Υγείας Δ. Θάνος, απαντώντας σε Ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Ν. Κακλαμάνη, έλεγε πως αδυνατούσε να δώσει ακριβή στοιχεία για εκείνους που δέχονται τις υπηρεσίες των κέντρων αποκατάστασης της αναπηρίας.

Στις 15.5.2003 υπογράφτηκε η κοινή υπουργική απόφαση για την πρόσληψη 200 ατόμων στα Κέντρα Κοινωνικής Υποστήριξης και Κατάρτισης ΑμΕΑ (ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ), η οποία - σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας - δεν έχει ολοκληρωθεί, όπως προβλέπει ο νόμος 31106/2003. Ομως και αυτές οι προσλήψεις - όταν ολοκληρωθούν - θα είναι πολύ πίσω απ' τις ανάγκες των ιδρυμάτων που έχουν εξαγγελθεί. Ετσι η κάλυψη των αναγκών μετατίθεται στις μετατάξεις ή στις μετακινήσεις στα πλαίσια των Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας (ΠεΣΥΠ), στην αρμοδιότητα των οποίων έχουν μεταφερθεί πλέον οι δομές της Πρόνοιας.

Εκτός απ' τις μετακινήσεις στα πλαίσια των ΠεΣΥΠ, στην ημερήσια διάταξη είναι και οι προγραμματικές συμβάσεις με εθελοντικές οργανώσεις - όπως δοκιμάστηκε πιλοτικά στη Λέσβο και στη Ρόδο - αν και όπως ομολογείται από το υπουργείο Υγείας δε θα ήταν η καλύτερη λύση.

Στους σχεδιασμούς του υπουργείου Υγείας είναι να υπάρξει διασύνδεση των ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ και των Κέντρων Αποθεραπείας Φυσικής και Κοινωνικής Αποκατάστασης (ΚΑΦΚΑ), μέσω των ΠεΣΥΠ.

Ανέξοδες υποσχέσεις που ως συνήθως ξεχάστηκαν
  • Στις 22 Φλεβάρη 1997 η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΕΣΑΕΑ) πραγματοποίησε το συνέδριό της και στο χαιρετισμό του προς το συνέδριο ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης έλεγε ότι «ολοκληρώθηκε η χωροταξική κατανομή των ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ σε 32 νομούς της χώρας».
  • Στις 15.10.1998 ψηφίστηκε ο νόμος 2646/98 για την Ανάπτυξη του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας (ΕΣΚΦ), που προέβλεπε τη δημιουργία Δικτύου από ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ, με σκοπό τη συμβουλευτική στήριξη των ΑμΕΑ και των οικογενειών τους, τη λειτουργική τους αποκατάσταση και την ένταξη στον κοινωνικό ιστό.

Ο 2646/98 προέβλεπε επίσης τη λειτουργία Δικτύου Κέντρων Στήριξης Αυτιστικών Ατόμων.

  • Στις 18.2.2000 έγινε το επόμενο συνέδριο της ΕΣΑΕΑ και στο μήνυμά του ο Κ. Σημίτης έλεγε: «Δημιουργείται δίκτυο φορέων προστασίας εθνικής εμβέλειας, στο οποίο υπάγονται νέες δομές: 23 Κέντρα Κοινωνικής Υποστήριξης και Κατάρτισης ΑμΕΑ (ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ) σε ισάριθμους νομούς της χώρας, το πρώτο Κέντρο Αυτιστικών Ατόμων, καθώς και το Εθνικό Κέντρο Αμεσης Κοινωνικής Βοήθειας, το οποίο θα εξυπηρετεί και ΑμΕΑ. Η πλειοψηφία των υποδομών θα είναι έτοιμη μέσα στο 2000».

Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ