Τρίτη 28 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΩΝ
Ολα τα χρήματα στον τζόγο!

Συνεχείς εγκρίσεις για «επενδύσεις» χρημάτων των Ταμείων στο χρηματιστήριο, υπογράφει ο υπουργός Εργασίας, που ανακοίνωσε την κατάργηση των υψηλών σημερινών ορίων

Ολα τα χρήματα των ασφαλιστικών Ταμείων οδηγούνται στον τζόγο του χρηματιστηρίου, με άμεσο κίνδυνο για την ύπαρξή τους. Ο υπουργός Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου, σε συνέντευξη Τύπου χτες, ομολόγησε πως, με Υπουργικές Αποφάσεις θα ξεπεραστεί και αυτό το - ήδη υψηλό - όριο του 23% που θέτει ο ν. 2676/99, για μετά το 2001!!! Στην πράξη, ωστόσο, έχουν ήδη ξεπεραστεί παράνομα τα όρια αυτά, ενώ ο υπουργός ομολόγησε ότι συνεχώς δίνει εγκρίσεις και για νέες «επενδύσεις» των Ταμείων στο χρηματιστήριο, φτάνοντας στο σημείο να πει προκλητικά: «Καλούνται οι διοικήσεις των Ταμείων να πράξουν το χρέος τους»!!!

Σύμφωνα με τον Μ. Παπαϊωάννου, τον περασμένο Οκτώβρη η αξία των μετοχών των Ταμείων, δηλαδή τα χρήματα των ασφαλισμένων που παίζονται στον τζόγο, ήταν 1,728 τρισ. δραχμές. Ο υπουργός σημείωσε σχετικά με τα όρια για την «επένδυση» των αποθεματικών, πως θα αυξηθούν «σε πρώτη φάση 20%, μετά 23%, μετά μπορεί με κοινή υπουργική απόφαση να πάμε παραπέρα». Ισχυρίστηκε, επίσης, πως σήμερα έχει επενδυθεί μέχρι το 12% της περιουσίας των Ταμείων σε μετοχές. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Κοινωνικό Προϋπολογισμό για το 1999, που παρουσίασε πριν λίγους μήνες η κυβέρνηση, υπάρχουν υπερβάσεις όπως στο ΙΚΑ για παράδειγμα, που έχει επενδύσει το 22%! Οταν ο υπουργός ρωτήθηκε ποια στοιχεία ισχύουν τελικά, απάντησε: «Κάποιο λάθος θα έχει γίνει στον κοινωνικό προϋπολογισμό». Ενδεικτικά, με βάση τα στοιχεία του κοινωνικού προϋπολογισμού, μέχρι τέλος του '98 το ΤΣΑΥ είχε σε μετοχές το 23% της περιουσίας του, το ΤΣΜΕΔΕ το 22%, το ΤΣΠ ΕΤΕ το 60%....

Επίσης, σημείωσε πως εκτός από τη δημιουργία Ανώνυμης Εταιρείας Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων, στην οποία παραδόθηκε η κινητή περιουσία ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΟΓΑ για να την παίζει στο χρηματιστήριο, τώρα είναι στα σκαριά η δημιουργία άλλης ΑΕΔΑΚ που θα διαχειρίζεται την περιουσία του ΤΣΑΥ (Ταμείο Υγειονομικών) και του ΤΣΜΕΔΕ (Ταμείο Μηχανικών).

Αναφερόμενος στα κέρδη των Ταμείων, είπε ότι από το 1993 μέχρι τον Οκτώβρη, έφτασαν το 1.600%!!! Ομως, όταν κλήθηκε να παρουσιάσει στοιχεία για τις τυχόν απώλειες των Ταμείων από την πρόσφατη πτώση του δείκτη του χρηματιστηρίου, απάντησε πως «είναι παρανοϊκό να παρακολουθούμε συνέχεια»!!!

Ο υπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει ότι «είναι ομόφωνες οι αποφάσεις των διοικήσεων των Ταμείων για επενδύσεις, είναι και συνταξιούχοι εκεί και εργαζόμενοι, αν υπάρχει και μια ένσταση δε γίνεται επένδυση». Πρόκειται, όμως, για μεγάλο ψέμα, καθώς στη διοίκηση του ΙΚΑ για παράδειγμα, ο ΕΣΑΚίτης εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ και ο εκπρόσωπος των συνταξιούχων Θ. Κακαβάς και Δ. Μαυροδόγλου, αντίστοιχα, έχουν καταψηφίσει όλες τις «επενδυτικές» αποφάσεις, σε αντίθεση με τους εκπροσώπους της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και της Αυτόνομης Παρέμβασης, που τις προσυπέγραψαν.

  • Η χτεσινή συνέντευξη Τύπου έγινε στα πλαίσια του... καβγά που έχει ξεκινήσει ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, γύρω από τα αποθεματικά των Ταμείων. Ο υπουργός επιχείρησε να απαντήσει σε απειλές, για επέμβαση εισαγγελέα, του Κ. Καραμανλή, λέγοντας πως «ο Καραμανλής προσπαθεί να εκφοβίσει τους διοικητές, να μην κάνουν το χρέος τους (σημ. να επενδύουν στο χρηματιστήριο), θέλει να χάσει ο κόσμος τα λεφτά του για να κερδίσει στις εκλογές»...

Προεκλογικές σκοπιμότητες, ωστόσο υπηρετεί και το όψιμο ενδιαφέρον του προέδρου της ΝΔ για τα αποθεματικά των Ταμείων, αφού η κυβέρνηση της ΝΔ άνοιξε το δρόμο το '92, με το νόμο Σιούφα, που έδινε τη δυνατότητα να παιχτούν χρήματα των Ταμείων στο χρηματιστήριο. Επιπλέον, στελέχη της ΝΔ στις διοικήσεις των Ταμείων έχουν εγκρίνει όλες τις αποφάσεις... επενδύσεων και τις παράνομες υπερβάσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ