Πέμπτη 16 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Χρυσώνουν το χάπι της τοκογλυφίας
  • Νέος νόμος για την «αναβάθμιση» του εποπτικού ρόλου της ΤτΕ
  • «Γεύμα εργασίας» με τους τραπεζίτες

Σχέδιο νόμου που ρυθμίζει και επεκτείνει τις ελεγκτικές αρμοδιότητες της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) πάνω στις εμπορικές τράπεζες προωθεί η ηγεσία της ΤτΕ, σε συνεργασία με την κυβέρνηση. Το νέο πλέγμα μέτρων έρχεται να διασφαλίσει την «ομαλή» λειτουργία του τραπεζικού συστήματος σε όφελος των τραπεζών και όχι να περιορίσει την ασυδοσία τους σε βάρος των καταθετών και των υπερχρεωμένων νοικοκυριών της χώρας. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο λεγόμενος «κώδικας δεοντολογίας» των τραπεζών δεν έκλεισε ούτε ένα χρόνο εφαρμογής, στη διάρκεια του οποίου οι προσφυγές στα δικαστήρια, τα παράπονα και οι αντιδικίες με τις τράπεζες γνώρισαν κατακόρυφη αύξηση. Η ηγεσία της ΤτΕ, στο πλαίσιο «γεύματος εργασίας» με τους εμπορικούς τραπεζίτες, έδωσε το στίγμα της πολιτικής που σκοπεύει να ακολουθήσει αναβαθμίζοντας το ρόλο της. Ταυτόχρονα επιχειρούν να περιορίσουν, κατά το δυνατό, τις «παρεμβάσεις» των αρμόδιων δικαστηρίων, τα οποία σύμφωνα με τους παρευρισκόμενους αποφασίζουν με... «εξωτραπεζικά κριτήρια».

Ως πού μπορεί να φτάσει ο αναβαθμισμένος εποπτικός ρόλος της ΤτΕ και η επίλυση των διαφορών στο στενό οικογενειακό κύκλο των τραπεζών είναι άγνωστο. Επίσημη ανακοίνωση δεν υπήρξε, ωστόσο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο εσωτερικός διάλογος, ανάμεσα στην ΤτΕ και τις εμπορικές τράπεζες, εστιάστηκε στα παρακάτω:

Εποπτεία ΤτΕ: Συζητήθηκαν οι αρχές του νομοσχεδίου, το οποίο επεκτείνει και οριοθετεί τις αρμοδιότητες της κεντρικής τράπεζας. Ακόμη και μεταξύ τους επισήμαναν ότι δεν πρόκειται για... εφαρμογή «τιμολογιακής πολιτικής» σε ό,τι αφορά τα επιτόκια που χρεώνουν οι τράπεζες. Ειπώθηκε συγκεκριμένα πως οι παρεμβάσεις της ΤτΕ θα γίνονται «σε ακραίες περιπτώσεις».

«Διαφάνεια» στις συναλλαγές: Επιχειρούν να «χρυσώσουν το χάπι» για τους πελάτες των τραπεζών. Εκαναν λόγο για τον τρόπο διάθεσης πιστωτικών καρτών που κατακλύζουν τα νοικοκυριά. Επίσης για τις «παραπλανητικές διαφημίσεις» υψηλών επιτοκίων σε καταθετικά προϊόντα, χωρίς να αποσαφηνίζονται οι προϋποθέσεις των αποδόσεων που διαφημίζουν και οι οποίες στις περισσότερες περιπτώσεις μένουν «όνειρο καλοκαιρινής νύχτας». Στόχος τους να περιοριστούν και οι προσφυγές στα δικαστήρια που «αναστατώνουν» τους τραπεζίτες.

Πλαστά ευρώ: Σύμφωνα με την ΤτΕ δεν υπάρχει «ειδικό πρόβλημα». Ομως θα αποσταλεί ειδική εγκύκλιος στις τράπεζες που θα αφορά στα ειδικά τεχνικά χαρακτηριστικά των αυτόματων μηχανών (ΑΤΜ) προκειμένου να ανιχνεύουν τα πλαστά χαρτονομίσματα. Οσες τράπεζες δεν έχουν μηχανήματα με αυτές τις προδιαγραφές θα αποστέλλουν τη μάζα των χαρτονομισμάτων για έλεγχο στην ΤτΕ.

Τράπεζα δεδομένων «Τειρεσίας»: Αφορά στην καταχώριση των στοιχείων για τα δάνεια που συνάφθηκαν από το Γενάρη του 2003. Στην υποτιθέμενη λειτουργία της στηρίχτηκε και η κατάργηση του πλαφόν για τα καταναλωτικά δάνεια. Η ηγεσία της ΤτΕ διαπιστώνει ότι κάποιες τράπεζες συνεχίζουν να μην καταχωρούν στοιχεία. Ο φόβος τους βρίσκεται στα «επισφαλή δάνεια» και στις ενδεχόμενες αναταράξεις που συνεπάγονται για το τραπεζικό σύστημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ