Κυριακή 19 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η Ρωσία «πωλείται»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Επιταχύνονται οι διαδικασίες της καπιταλιστικής παλινόρθωσης στη Ρωσία με την απόφαση της κυβέρνησης να βγάλει στο... σφυρί ολόκληρη την πλουτοπαραγωγική βάση της χώρας. Οικοδεσπότης σ' αυτό το μεγάλο φαγοπότι είναι ο Πρόεδρος Βλ. Πούτιν, συνδαιτυμόνες το μεγάλο κεφάλαιο ντόπιο και ξένο και το μενού περιλαμβάνει εξαγορές, συγχωνεύσεις και ιδιωτικοποιήσεις.

Οι εξελίξεις είναι πράγματι εντυπωσιακές. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '90 η αξία των συγχωνεύσεων και των εξαγορών δεν ξεπερνούσε τα 4 δισ. δολάρια ετησίως. Πέρσι σημειώθηκε μια εντυπωσιακή άνοδος στα 9,3 δισ. δολάρια. Φέτος, στους εννιά πρώτους μήνες του 2003, η αξία των συγχωνεύσεων και των εξαγορών ξεπέρασε τα 35 δισ. δολάρια..!

Η διαμορφούμενη άρχουσα τάξη στη Ρωσία πραγματοποίησε, τα προηγούμενα χρόνια, μια άνευ προηγουμένου λεηλασία της σοσιαλιστικής περιουσίας. O Ανατόλι Τσουμπάις, αρχιτέκτονας των ρωσικών ιδιωτικοποιήσεων και σήμερα επικεφαλής του μονοπωλίου ηλεκτρικής ενέργειας UES, ομολογεί ότι «τα πρώτα 10 χρόνια ήταν περίοδος κατανομής των κερδών που απέμειναν από τη Σοβιετική Ενωση. Σήμερα, επιχειρείν σημαίνει αναγνώριση της ζήτησης και δημιουργία δομών που θα την ικανοποιούν»...

Η εκλογή του Βλ. Πούτιν στην προεδρία της Ρωσίας σήμανε την έναρξη ενός νέου σταδίου στη διαδικασία της παλινόρθωσης. Επρεπε να μπουν «κανόνες» στο παιχνίδι, να εξοβελιστούν τα ακραία μαφιόζικα στοιχεία (Γκουζίνσκι, Κοντορκόφσκι, Αμπράμοβιτς, κ.ά.) που λυμαίνονται μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων, ολόκληρους κλάδους της ρωσικής οικονομίας. Ετσι άνοιξε ο δρόμος για την επέλαση του μεγάλου ξένου κεφαλαίου.

Εφόσον η Ρωσία διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο, η σημαντικότερη λεία είναι το πετρέλαιο. Τον περασμένο Φλεβάρη η BP ανακοίνωσε τη σύναψη κοινοπραξίας 6 δισ. δολαρίων με την TNK, η οποία της παρέχει μερίδιο 50% σε έναν από τους μεγαλύτερους πετρελαϊκούς ομίλους της χώρας. H μεγαλύτερη ρωσική πετρελαϊκή, «YukosSibneft», συνομιλεί σήμερα με τις «ChevronTexaco» και «ExxonMobil», οι οποίες ενδιαφέρονται να αποκτήσουν ένα μεγάλο μερίδιο.

Παρόμοιες εξελίξεις είχαμε σε μικρότερη κλίμακα και σε άλλους κλάδους. H αμερικανική «General Motors» έχει συνάψει κοινοπραξία με την «Avtovaz» για την παραγωγή αυτοκινήτων. Η γαλλική «Danone» εξαγόρασε τη μεγαλύτερη ρωσική εταιρία γαλακτοκομικών «Wimm Bill Dan». Η «Heineken» εξαγόρασε έναντι 400 εκατομμυρίων δολαρίων τη μεγάλη ρωσική ζυθοποιία «Bravo International». Η βρετανική «Fleming Family» εξαγόρασε το 23% του μεγαλύτερου ρωσικού ομίλου παραγωγής αλουμινίου «Sual».

Οπως τα όρνεα συγκεντρώνονται από τη μυρωδιά του πτώματος, έτσι συγκεντρώνονται τώρα στη Ρωσία οι μεγάλες «επενδυτικές» τράπεζες, όπως η UBS, η «Morgan Stanley», η «Credit Suisse First Boston» και η «GoldmaSachs». O χρηματοπιστωτικός τομέας στη Ρωσία χαρακτηρίζεται από τον κατακερματισμό αφού υπολογίζεται ότι λειτουργούν περισσότερες από 1.400 τράπεζες, από τις οποίες περίπου οι 1.350 έχουν κεφάλαιο μικρότερο των 10 εκατομμυρίων ευρώ. Θα είναι, μετά τα πετρέλαια, το «φιλέτο» για τους «επενδυτές».


ΚΕΙΜΕΝΑ
Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ