Τρίτη 21 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στη «χώρα» της ελπίδας

Στα πολύ παλιά χρόνια, οι δυο μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας, η Αθήνα και η Σπάρτη, βρίσκονταν σε πόλεμο. Οπως όλοι οι πόλεμοι, έτσι κι αυτός είχε φέρει στους ανθρώπους φτώχεια, βάσανα, δυστυχία. Δύο φίλοι από την Αθήνα, ο Πεισθέταιρος και ο Ευελπίδης, δεν αντέχουν άλλο. Φεύγουν και πάνε να βρούνε ένα πουλί, τον κυρ - Εποπα, τον τσαλαπετεινό, για να τον ρωτήσουν μήπως έχει δει, από εκεί ψηλά που πετάει, καμιά πόλη, όπου οι άνθρωποι να ζουν ευτυχισμένοι...

Ετσι ξεκινά να διηγείται τους «Ορνιθες» του Αριστοφάνη ο «μαέστρος» των διασκευών κλασικών έργων σε έργα για παιδιά, Γιάννης Καλατζόπουλος, που φέτος ανέλαβε την καλλιτεχνική ευθύνη στο «Παιδικό Στέκι» του Εθνικού Θεάτρου. Ο έμπειρος δημιουργός ποιοτικών και ποιητικών παραστάσεων για παιδιά ετοίμασε τη «Χώρα των Πουλιών», εμπνευσμένη από τους αριστοφανικούς «Ορνιθες», που ανεβάζεται σήμερα. «Η Χώρα του Πουλιών» είναι ο τόπος όπου κατοικούν τα ιδανικά και οι ελπίδες. Εκεί όπου το όνειρο και η ουτοπία γίνονται πραγματικότητα.

Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, ο Γιάννης Καλατζόπουλος, μιλώντας για το Παιδικό Στέκι του Εθνικού, το χαρακτήρισε θεσμό, αλλά και χώρο, που «δοκιμάζει, ανανεώνεται και προχωρεί». Και συμπλήρωσε: «Το δικό μας παιδικό στέκι συστρατεύεται με όσους αντιστρατεύονται εύκολες λύσεις. Το καλό θέατρο για παιδιά μπορεί να διακρίνεται για την πολυχρωμία του, για την ποικιλία θεματικών και ιδεολογικοαισθητικών προτιμήσεων και αναζητήσεων των υπευθύνων του, αλλά χαρακτηρίζεται επίσης και από την ακλόνητη πεποίθηση όλων μας ότι τα παιδιά δικαιούνται το καλύτερο κομμάτι της "τούρτας", που μπορεί να φτιάξει το θέατρό μας».

Διασκευή - σκηνοθεσία: Γιάννης Καλατζόπουλος. Σκηνικά - κοστούμια: Αννα Μαχαιριανάκη. Μουσική: Δημήτρης Λέκκας. Χορογραφία: Ντανιέλ Λομέλ. Παίζουν: Νίκος Δημητράτος, Σωτήρης Τζεβελέκος, Κώστας Δαρλάσης, Μάγια Πολιτάκη, Γιάννης Καλατζόπουλος, Μαρία Πάτσου, Σπύρος Φασιανός, Ελένα Αρβανίτη, Λίλα Μουτσοπούλου, Κυριακή Ρωμανού, Σπύρος Κωτσόπουλος, Δημήτρης Χαβρές, Ανδρέας Βαρούχας, κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ