Τετάρτη 22 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
Τηλεόραση
«Αίνιγμα» ... η δικομματική προβολή

Το ΕΣΡ ακόμα αναζητά τι είναι κυβερνητικό και τι κομματικό έργο!

Τη στιγμή που ο δικομματισμός είναι κυρίαρχος του προεκλογικού τηλεοπτικού παιχνιδιού και ο αποκλεισμός του ΚΚΕ και άλλων λεγόμενων μικρών κομμάτων συνεχίζεται όχι μόνον από ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, αλλά και από ειδησεογραφικές κυρίως εκπομπές της ΕΡΤ, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης εξακολουθεί ν' «αναζητά» τη λύση του «μυστηρίου»: Τι είναι κομματική και τι είναι κυβερνητική προβολή και είδηση;

Ακόμη και στη χτεσινή ολομέλεια του ΕΣΡ, στην οποία, όπως είπε ο πρόεδρος του ΕΣΡ, Ιωάννης Λασκαρίδης, έγινε «εκτεταμένη» συζήτηση για τον έλεγχο της προβολής των κομμάτων, το «αίνιγμα» του κομματικού και κυβερνητικού έργου ή της κομματικής και κυβερνητικής προβολής, όπως φαίνεται, δε λύθηκε. Για πολλοστή φορά ένα σοβαρό ζήτημα, που «βγάζει μάτι», όπως χαρακτηριστικά είχε ειπωθεί σε συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας με θέμα τον αποκλεισμό των λεγόμενων μικρών κομμάτων, δεν είναι «ορατό» από το ΕΣΡ. Σε μια περίοδο κρίσιμη, αφού ο προεκλογικός αγώνας έχει αρχίσει, το ΕΣΡ, που είναι αρμόδιο για τον έλεγχο της προβολής των απόψεων όλων των κομμάτων από τα ΜΜΕ, «ψάχνεται» γι' αυτό που είναι ηλίου φαεινότερο.

Στη χτεσινή συνεδρίαση του ΕΣΡ είχαν κληθεί εκπρόσωποι μεγάλων τηλεοπτικών σταθμών για το θέμα των δημοσκοπήσεων. Οι εκπρόσωποι δεν ήταν άλλοι από τους ...δικηγόρους. Το ΕΣΡ ζήτησε να παραβρεθούν εκπρόσωποι των τηλεοπτικών σταθμών. Ο πρόεδρος του ΕΣΡ είπε πως στη χτεσινή συνάντηση έθεσε και το θέμα της προβολής όλων των κομμάτων και συγκεκριμένα την «ευπρόσωπη παρουσίαση των πολιτικών θέσεων όλων των κομμάτων». Τι σημαίνει όμως «ευπρόσωπη» παρουσίαση;

Την ευθύνη για τον έλεγχο των δελτίων ειδήσεων από πλευράς των μελών του ΕΣΡ έχει αναλάβει ο Ροδόλφος Μορώνης και των ενημερωτικών η Εύη Δεμίρη, οι οποίοι θα κάνουν και τις σχετικές εισηγήσεις.

Το ΕΣΡ είχε καλέσει χτες εκπροσώπους των τηλεοπτικών σταθμών για το θέμα των δημοσκοπήσεων που, ως γνωστόν, είναι πλέον καθημερινό «προεκλογικό» παιχνίδι των δύο μεγάλων κομμάτων. Το ζήτημα που θέτει το ΕΣΡ είναι ο τρόπος παρουσίασης των δημοσκοπήσεων βάσει του νόμου 3023/2002. Σε διάταξη του νόμου αναφέρονται οι προϋποθέσεις βάσει των οποίων θα πρέπει να δημοσιεύονται οι δημοσκοπήσεις. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, θα πρέπει να αναφέρεται «ρητώς η εταιρία που την πραγματοποίησε», να μνημονεύεται εκείνος που «παρήγγειλε τη διενέργειά της». Η παράβαση μάλιστα των προϋποθέσεων, σύμφωνα με τη διάταξη του νόμου, «επισύρει κυρώσεις».

Ενα ακόμη θέμα που τρέχει ...ολοταχώς τις μέρες αυτές είναι το «κλείσιμο» του TEMPO και οι συχνότητές του, καθώς και η εμφάνιση προ ημερών του τηλεοπτικού σταθμού «Neo», που ήδη εξαφανίστηκε από τις τηλεοπτικές οθόνες. Ο πρόεδρος του ΕΣΡ απαντώντας σε σχετική ερώτηση, χτες, είπε πως δε γνωρίζει εάν η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) έκλεισε τον εν λόγω τηλεοπτικό σταθμό ή εάν οι ιδιοκτήτες του - οι οποίοι ας σημειωθεί είναι ...άγνωστοι - κατέβασαν τους πομπούς. Οι τηλεοπτικοί σταθμοί «Mad» και «ΤV Πειραιάς», που ήδη χρησιμοποιούν συχνότητες του TEMPO, ζήτησαν και επίσημα την άδεια από το ΕΣΡ να εκπέμπουν από τις συχνότητες αυτές, χωρίς το αίτημα να γίνει αποδεκτό. Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης σε ανακοίνωσή του υπογραμμίζει πως «καθιστά γνωστό ότι κάθε ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός» δικαιούται να «χρησιμοποιεί μόνον το δίαυλο που χρησιμοποιούσε κατά το χρόνο που υποβλήθηκε η αίτηση προς παροχή αδείας λειτουργίας του σταθμού». Τονίζει, μάλιστα, ότι «χρήση άλλου διαύλου είναι παράνομη και επισύρει τις νόμιμες κυρώσεις». Στις νόμιμες κυρώσεις, όπως είπε χτες ο Ιωάννης Λασκαρίδης, περιλαμβάνεται ακόμη και η ανάκληση της άδειας του σταθμού.

Στο μεταξύ, έτοιμη είναι η προκήρυξη για άδειες περιφερειακής εμβέλειας. Σύμφωνα με την προκήρυξη, που θα δημοσιευτεί στις 24 του Οκτώβρη και 14 του Νοέμβρη, άδεια θα πάρουν 51 τηλεοπτικοί σταθμοί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ