Τετάρτη 22 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΔΕΑΕ
«Ανακωχή»;

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

«Ετοιμη για πλήρη διαφάνεια στις πυρηνικές της δραστηριότητες» δήλωσε χτες η ιρανική ηγεσία. Ο Ιρανός Πρόεδρος, Μοχάμαντ Χαταμί, μετά από συνάντηση που είχε με τους ΥΠΕΞ Γαλλίας, Βρετανίας και Γερμανίας, δήλωνε ότι το Ιράν «με τη θέλησή του και με γνώμονα τα εθνικά του συμφέροντα και το σεβασμό της δικαιοσύνης, επιλέγει να απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας και να επιτρέψει κάθε έλεγχο ενώ επιλέγει, παράλληλα, να διακόψει τη διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου, για όσο κρίνει ότι μια τέτοια στάση είναι προς όφελος της χώρας». Ο Χαταμί, επίσης, εξήρε τη «βούληση της ΕΕ για διάλογο και συνεισφορά στη σταθερότητα της περιοχής».

Με αυτές τις δηλώσεις, η ιρανική ηγεσία φέρεται να έδωσε, προς το παρόν, τέλος στην ένταση που είχε προκληθεί. Οι Ντομινίκ ντε Βιλπέν, Γιόσκα Φίσερ και Τζακ Στρο, με κοινή τους δήλωση, εξέφρασαν ικανοποίηση, μίλησαν για «θετικό βήμα», για επανέναρξη του διαλόγου, ενώ σημειώνουν ότι «βρέθηκε τελικά λύση» και ότι «το Ιράν διατηρεί το δικαίωμα, στο πλαίσιο της μη διάδοσης των πυρηνικών, να αναπτύσσει πυρηνικά προγράμματα για ειρηνικούς σκοπούς». Την κίνηση της Τεχεράνης χαιρέτησε η ιταλική προεδρία της ΕΕ, ενώ για «θετική» εξέλιξη μίλησε και ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, συμπληρώνοντας ότι «πρέπει πλέον να δούμε έργα».

«Απαντήσεις σε αρκετά ερωτήματα» περιμένει η ΔΕΑΕ, που έκανε λόγο για «πρόοδο» και τόνισε ότι «ανοίγει ο δρόμος για την υπογραφή του συμπληρωματικού πρωτοκόλλου μη διάδοσης των πυρηνικών», που Ιρανός αξιωματούχος εκτιμούσε ότι θα υπογραφεί μέχρι τις 20 του Νοέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ