Τετάρτη 22 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Κρίση με τα οικονομικά

Συνάντηση σήμερα ΠΟΣΔΕΠ-υπουργού Οικονομικών

Από πρόσφατη κινητοποίηση των φοιτητών της ΠΚΣ στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Από πρόσφατη κινητοποίηση των φοιτητών της ΠΚΣ στη Θεσσαλονίκη
Με τέσσερις προτάσεις στο χαρτοφύλακά της, που μάλιστα τις χαρακτηρίζει «λύσεις», θα πάει η ΠΟΣΔΕΠ (Ομοσπονδία πανεπιστημιακών) στη σημερινή συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, ενώ ο κλάδος βρίσκεται στην έκτη βδομάδα αποχής από τα διδακτικά καθήκοντα, κύκλοι της ΠΟΣΔΕΠ χαρακτηρίζουν την κατάσταση κρίσιμη και περιμένουν μια μικρή υποχώρηση από την πλευρά της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, σχετικά με τα μισθολογικά των πανεπιστημιακών, η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας προτείνει: Τη σταδιακή ενσωμάτωση του Ερευνητικού Επιδόματος στο βασικό μισθό, ή την ενσωμάτωση μέρους του Επιδόματος Διδακτικής Προετοιμασίας (παράλληλα με αύξηση 8% του βασικού μισθού τους) ή συνυπολογισμό ολόκληρου του παραπάνω επιδόματος στα δώρα και στην άδεια (παράλληλα με την αύξηση 8% του βασικού μισθού τους) ή, τέλος, η συνολική αύξηση των αποδοχών τους να δοθεί στο βασικό μισθό και όχι στα επιδόματα. Μαζί με αυτές τις προτάσεις, η ΠΟΣΔΕΠ δηλώνει «διατεθειμένη να συζητήσει και κάθε άλλη πρόταση που θα κινείται στην κατεύθυνση της βαθμιαίας έστω κατάργησης του επιδοματικού χαρακτήρα του πανεπιστημιακού μισθολογίου», ωστόσο είναι φανερό ότι έχει εγκαταλείψει το αίτημα για ενσωμάτωση των επιδομάτων στο βασικό μισθό και απεργάζεται λογιστικά τρόπους που θα τη βγάλουν από το αδιέξοδο χωρίς να επιβαρύνουν επιπλέον τον κρατικό προϋπολογισμό, αρκεί να φανεί ότι «παίρνουν» κάτι παραπάνω.

Κατά τα άλλα στη σημερινή συνάντηση θα ζητήσουν επίσης ουσιαστική έκτακτη επιχορήγηση στα ιδρύματα για το τρέχον έτος και 25% αύξηση για το 2004 καθώς και αύξηση των δαπανών για τις υποδομές των ιδρυμάτων. Η ΠΟΣΔΕΠ έχει ζητήσει συνάντηση και με τον υπουργό Παιδείας για να ζητήσει την απόσυρση του νομοσχεδίου για την αξιολόγηση και να ξεκινήσει συζήτηση για την κατάργηση του θεσμού των έκτακτων εκπαιδευτικών που προσλαμβάνονται στα ιδρύματα με το προεδρικό διάταγμα 407/80.

Μετά και από τις όποιες σημερινές εξελίξεις, οι πανεπιστημιακοί αναμένεται να λάβουν τις τελικές αποφάσεις τους αύριο, Πέμπτη, το απόγευμα, στη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής της Ομοσπονδίας. Χτες, πάντως, παρουσίασαν μια εικόνα μεγάλης μαζικότητας των κινητοποιήσεων, των συνελεύσεων και των εκδηλώσεων του κλάδου, και ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ, Χ. Τρικαλινός, ισχυρίστηκε ότι «δεν υπάρχουν αδιέξοδα», πράγμα όμως που ουσιαστικά διαψεύδεται από τις προτάσεις, οι οποίες μαρτυρούν «τακτική υποχώρησης».

Στα ΤΕΙ

Στα ΤΕΙ η κατάσταση συνεχίζει να είναι τραγική λόγω της υποχρηματοδότησης. Ουσιαστικά το υπουργείο Παιδείας ζήτησε από τους προέδρους να κάνουν μια καταγραφή των χρεών των ιδρυμάτων μέχρι τον περασμένο Ιούλη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα τους δοθεί έκτακτη επιχορήγηση (γύρω στα 3.000.000 ευρώ) γι' αυτά τα χρέη. Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για 10.000.000 ευρώ αύξηση στους προϋπολογισμούς των ιδρυμάτων το 2004.

Χτες συνεδρίασαν έκτακτα οι πρόεδροι για να συζητήσουν αυτές τις εξελίξεις, αρχικά στο ΤΕΙ Πειραιά, αλλά μετά από απαίτηση των σπουδαστών να παρακολουθήσουν τη σύνοδο, οι πρόεδροι δε δέχτηκαν και αποχώρησαν για να συνεχίσουν τη συνεδρίασή τους σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Τελικά, η απόφαση των προέδρων συνοψίζει ότι δεν ικανοποιούνται με όσα φαίνεται ότι θα τους δώσει το υπουργείο, ζητούν 30.000.000 έκτακτη επιχορήγηση έως το τέλος του χρόνου κι άλλα τόσα ως αύξηση για το 2004, καλούν τα Συμβούλια των ΤΕΙ να πάρουν αποφάσεις και να κλείσουν τα ιδρύματα σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ενώ αναφέρουν το ενδεχόμενο να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους, αν δεν ικανοποιήσει η κυβέρνηση τα αιτήματά τους.

Με μια 24ωρη απεργία ανά 15 μέρες καλεί τους συλλόγους-μέλη της η Ομοσπονδία Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΟΣΕΠ) των ΤΕΙ να συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις για αύξηση των κονδυλίων για τα ιδρύματα. Οι περισσότεροι σύλλογοι συνεδριάζουν τις επόμενες μέρες.

Κατάληψη στη Θεσσαλονίκη

Προειδοποιητική κατάληψη στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν χτες οι σπουδαστές της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών (ΣΤΕΦ), αντιδρώντας στην υποχρηματοδότηση του ιδρύματος από την κυβέρνηση. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν τόσο οι έκτακτοι όσο και οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί του ιδρύματος, ενώ ακολούθησε και πορεία στους δρόμους περιφερειακά του ΤΕΙ.

Η υποχρηματοδότηση του ΤΕΙ θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία του για τη φετινή χρονιά, αφού μέχρι στιγμής μόλις το 20% των μαθημάτων διεξάγονται κανονικά από τους μόνιμους καθηγητές, ενώ δεν έχει ανανεωθεί καμιά σύμβαση από τους 1.100 περίπου έκτακτους καθηγητές του ιδρύματος. Η κυβέρνηση εμπαίζει καθηγητές και σπουδαστές, δίνοντας τα κονδύλια με το σταγονόμετρο, με αποτέλεσμα οι έκτακτοι καθηγητές να παραμένουν απλήρωτοι από τον περασμένο Μάη. Παρά τις διαβεβαιώσεις κυβερνητικών στελεχών ότι σύντομα θα λυθεί το πρόβλημα, δυο μήνες μετά την έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς οι έκτακτοι καθηγητές παραμένουν στον αέρα, ενώ το ΤΕΙ υπολειτουργεί λόγω έλλειψης εκπαιδευτικών.

Οι έκτακτοι καθηγητές πραγματοποιούν αύριο Πέμπτη νέα γενική συνέλευση για να αποφασίσουν τη συνέχιση των κινητοποιήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ