Παρασκευή 24 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Αύξηση κερδών 40% στο εννιάμηνο

Σε αστρονομικά ύψη η μάζα των κερδών, λόγω της εντεινόμενης τοκοκλυφικής πολιτικής και του υπερδανεισμού των λαϊκών νοικοκυριών

Με ρυθμό υπερδεκαπλάσιο του πληθωρισμού, καθώς και τις αυξήσεις που δόθηκαν στους μισθούς και στα μεροκάματα, αυξάνεται φέτος η μάζα των τραπεζικών κερδών. Τα ιδιαίτερα προκλητικά κέρδη τους, είναι αποτέλεσμα της εντεινόμενης τοκογλυφικής πολιτικής τόσο σε βάρος των υπερδανεισμένων νοικοκυριών της χώρας όσο και των λαϊκών αποταμιεύσεων. Η αλματώδης αύξηση των τραπεζικών κερδών -και όχι μόνο- εμφανίζεται σε μια περίοδο, όπου η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να ικανοποιήσει τις δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζόμενων με σαθρά επιχειρήματα όπως «δεν αντέχει ο προϋπολογισμός», «θα αναζωπυρωθεί ο πληθωρισμός» κλπ.

Το στίγμα της κερδοφορίας του τραπεζικού κεφαλαίου στο 9μηνο Γενάρης - Σεπτέμβρης 2003 έδωσε η Εθνική Τράπεζα (ΕΤΕ), που δημοσιοποίησε, χτες, πρώτη τον ισολογισμό της για τη συγκεκριμένη περίοδο.

Από τα αναλυτικά στοιχεία με τα βασικά οικονομικά μεγέθη της ΕΤΕ, για το εννιάμηνο του 2003, προκύπτει μεταξύ άλλων ότι:

  • Τα καθαρά κέρδη των εταιριών του Ομίλου έφτασαν σε 387,4 εκατ. ευρώ (από 276,8 εκατ. στο 6μηνο του 2002) με αύξηση κατά 40%.
  • Τα καθαρά έσοδα από τόκους έφτασαν σε 960,6 εκατ. ευρώ (876,9 εκατ. το 2002) με αύξηση 9,5%. Σε ημερήσια βάση από τα έσοδα τόκων αποσπούν το αστρονομικό ποσό των 3,25 εκατ. ευρώ ή 1,1 δισ. δραχμές (!) Οι ίδιοι ομολογούν (έμμεσα) το γεγονός ότι τα παραπάνω αστρονομικά ποσά προέρχονται από τα υπερδανειμένα νοικοκυριά, τους εργαζόμενους και τους ΕΒΕ. Αναφέρουν συγκεκριμένα ότι στο τέλος Σεπτέμβρη του 2003, «οι χορηγήσεις λιανικής τραπεζικής (στεγαστικά δάνεια, κάρτες, καταναλωτικά δάνεια και επαγγελματική πίστη), υπερβαίνουν, για πρώτη φορά στην ιστορία της τράπεζας, το ύψος των επιχειρηματικών χορηγήσεων»...
  • Οι νέες εκταμιεύσεις καταναλωτικών δανείων διαμορφώθηκαν σε 700 εκατ. ευρώ (αύξηση 27,5% σε σύγκριση με το 2002) και οι εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων σε 200 εκατ. ευρώ (αύξηση 29%).
  • Τα έσοδα από τις διάφορες προμήθειες, μεταξύ αυτών και τα διάφορα χαράτσια που χρεώνουν στους μικροκαταθέτες και τους δανειολήπτες, διαμορφώθηκαν σε 285,7 εκατ. ευρώ (αύξηση 14,9%).

Μεγάλη συμβολή στα κέρδη του Ομίλου έχει η «επιχειρηματική διείσδυση» στις χώρες των Βαλκανίων. Σύμφωνα με τα στοιχεία τους τα «κέρδη του δικτύου εξωτερικού» έφτασαν σε 89 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιπροσωπεύει το 23% των συνολικών κερδών του Ομίλου. Από την άλλη πλευρά, και με τα διάφορα προγράμματα της λεγόμενης «εθελούσιας εξόδου», οι δαπάνες προσωπικού παρέμειναν καθηλωμένες στα επίπεδα του 2002 (541,8 εκατ. ευρώ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ