Παρασκευή 24 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
Η αλήθεια δεν κρύβεται...

Η πολιτική του ΠΑΣΟΚ δεν εξυπηρετεί τη λαϊκή ανάγκη για άθληση, αλλά συγκεκριμένα συμφέροντα

Η αλήθεια δύσκολα αποκρύπτεται, κυρίως όταν «μιλούν» οι πράξεις. Ακόμα και με προσπάθειες (ενόψει εκλογών) εξωραϊσμού, διαστρέβλωσης, και δικαιολόγησής της, τα γεγονότα δεν αλλοιώνονται. Και χτες ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Λιάνης, προσπάθησε αλλά απέτυχε να αποκρύψει την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και στον αθλητισμό. Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου (η οποία είχε έντονα προεκλογικό χαρακτήρα και δικομματική αντιπαράθεση, με κορόνες του στιλ «η ΝΔ ήταν, είναι και θα μείνει άνεργη») αναγκάστηκε ουσιαστικά να παραδεχτεί πως η κυβερνητική στρατηγική είναι προσανατολισμένη στην εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων, σε βάρος των πραγματικών αναγκών της νεολαίας και του λαού μας για άθληση. Το μόνο που έμενε λοιπόν ήταν μια απέλπιδα προσπάθεια αιτιολόγησης και ωραιοποίησης της σκληρής πραγματικότητας, μαζί με τη δημιουργία θολούρας και γενίκευσης ευθυνών, ώστε να μετριαστούν οι συνέπειες.

Για το χάρισμα των γηπέδων στους μεγαλοεπιχειρηματίες και τις εταιρίες τους, αναγνώρισε: «Δεν αρνούμαι ότι έγινε εύνοια στις μεγάλες ομάδες» για να σπεύσει να απολογηθεί: «Τη θεωρώ όμως για το σύνολο των ερασιτεχνικών σωματείων που τώρα πια ουσιαστικά είναι μέσα και οι ΠΑΕ, ως απολύτως δικαιολογημένη, γιατί επί 70 χρόνια δεν έγινε. Κι αφού εδικαιούντο έστω και καθυστερημένα, η πολιτεία τα δίνει στους ερασιτεχνικούς ομίλους». Του θυμίσαμε πως άλλη οντότητα και επιδιώξεις είχαν τότε, άλλη σήμερα οι ομάδες. Επίσης ότι, σύμφωνα και με τη δημοσίευση της σύμβασης για το «Καραϊσκάκη», οι ερασιτέχνες είναι το πρώτο στάδιο και υπάρχει δικαίωμα παραχώρησης σε τρίτους... Εκεί λοιπόν άρχισε τις γενικολογίες και τις υπεκφυγές: «Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού διαθέτει το γήπεδο στον ερασιτέχνη και θα παρακολουθεί τις εξελίξεις. Σε ό,τι αφορά το νομικό δεν είμαι ο πιο κατάλληλος ν' απαντήσω δεν έχω γνώσεις νομικές. Αν γίνει κάτι από αυτά, που δεν πιστεύω ότι θα γίνει, θα υπάρξει παρέμβαση». Με ποια αξία, αφού ο νόμος που ψήφισαν επιτρέπει αυτή την εξέλιξη;

Οσο για το πρόβλημα που δημιουργεί η αφαίρεση του στίβου από το «Καραϊσκάκη», η απάντησή του είναι ενδεικτική της κυβερνητικής φιλοσοφίας: «Παραδέχομαι ότι είναι μειονέκτημα και αναγνωρίζω το πρόβλημα πού θα γυμνάζονται τα παιδιά του Πειραιά. Αλλά κάντε υπομονή έστω και σε βάρος της προπόνησης των ανθρώπων του Πειραιά, ενόψει Ολυμπιακών. Το θεωρώ μικρό πρόβλημα»!.. Μετά βέβαια αποπειράθηκε να «τα μαζέψει», λέγοντας... τη μισή αλήθεια. «Φτιάχνονται άλλα γήπεδα», υποστήριξε. Στη συνέχεια όμως ανέφερε όλη την αλήθεια: «Προγραμματίζουμε (...) χώρο στον Κορυδαλλό και το Ρέντη, θα υπογράψουμε αυτές τις μέρες για το Σχιστό»... Η σύγχυσή του μάλιστα ήταν τέτοια, που αναρωτήθηκε: «Πού είναι η ολιγωρία λοιπόν; Καθυστέρηση υπήρξε το παραδέχομαι»!

Προσπάθησε δηλαδή ο υφυπουργός να εξισώσει την αξία του «φτιάχνουμε» και του «προγραμματίζουμε». Μπας και κρύψει ότι για τους επιχειρηματίες του αθλητισμού δεν υπάρχουν σχέδια, αλλά έργα και μάλιστα εσπευσμένα, ενώ για τη νεολαία παραπομπή στις ελληνικές καλένδες... Την ίδια ώρα που ο Εμπορικός Σύλλογος του Πειραιά σε δελτίο Τύπου επισήμαινε ότι «η κατάργηση του βοηθητικού σταδίου, συντελεί ουσιαστικά στη διάλυση του Πειραϊκού Κλασικού Αθλητισμού, δεδομένου ότι δεν υπάρχει άλλος κατάλληλος χώρος άθλησης στο στίβο της νεολαίας της πόλης μας»...

Με σκοπό τις εντυπώσεις όμως είπε και άλλα. Π.χ. ότι υπογράφτηκε η απόφαση για να πάρουν οι ομοσπονδίες την επιχορήγηση, άρα θα καλυφθεί το 80% των προβλεπομένων. Δεν είπε όμως πότε θα πάρουν λεφτά. Και πώς να το κάνει, όταν παραδέχεται πως το ταμείον είναι μείον. Γι' αυτό αναγκάζονται οι ομοσπονδίες να προχωρήσουν σε δανεισμό από τράπεζες... Και όλα αυτά την ώρα που σπαταλιούνται αφειδώς λεφτά (υπέρογκα πριμ, παροχές στις αθλητικές εταιρίες κλπ). Πάντως άφησε και σαφέστατες αιχμές, για τους προϊσταμένους του, ότι στη ΓΓΑ προστέθηκαν έξοδα, χωρίς να δοθούν έσοδα. Κάτι που είπε ξεκάθαρα ο ΓΓ Αθλητισμού, Ν. Εξαρχος: «Εμείς αποφασίζαμε τις αυξήσεις, στην πίεση, χωρίς να έχουμε τη δυνατότητα οι ίδιοι να αναπροσαρμόσουμε το πλαφόν, γιατί αυτό είναι για το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας». Επίσης ο υφυπουργός υπονόησε ότι ο Παναθηναϊκός εμπλέκει την «υπόθεση γήπεδο» με τις εκλογές και πρόσθεσε ότι αν το αποσυνδέσουν, θα γίνει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ