Τετάρτη 29 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΙΔΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Αντισυνταγματική διάταξη του ν.2084

Απόφαση του Διοικητικού Εφετείου κατά διάταξης του ν. 2084 για το εφάπαξ των τραπεζοϋπαλλήλων

Αντισυνταγματική κρίθηκε από το Διοικητικό Εφετείο Αθήνας, διάταξη του άρθρου 57 του αντιασφαλιστικού νόμου 2084, το οποίο ορίζει πλαφόν στο εφάπαξ που χορηγείται στους τραπεζοϋπαλλήλους που καλύπτονται από τα ειδικά Ταμεία τραπεζών Εθνικής, Ελλάδος, Κτηματικής, Αγροτικής, ΕΤΒΑ, Ιονικής, Εμπορικής, του ΟΤΕ και του Ταμείου Ασφαλιστικής Εταιρίας «ΕΘΝΙΚΗ».

Η απόφαση πάρθηκε ύστερα από προσφυγή του πρώην προσωπάρχη της Αγροτικής Τράπεζας κατά απόφασης του Ταμείου Συντάξεων Αγροτικής Τράπεζας, το οποίο του είχε χορηγήσει μειωμένο εφάπαξ, με βάση τον ν.2084. Η απόφαση του Ταμείου κρίθηκε άκυρη από το Δικαστήριο, με το σκεπτικό ότι εργαζόμενοι με μεγάλη υπηρεσία ή υψηλές κρατήσεις καλούνται να πάρουν εφάπαξ ίσο με αυτό εργαζομένων στους οποίους έχουν γίνει μικρότερες κρατήσεις. Το γεγονός αυτό, όπως και η επίμαχη διάταξη, σύμφωνα με το δικαστήριο αντίκειται στην αρχή της ισονομίας που ορίζει το τέταρτο άρθρο του Συντάγματος.

Η ΟΤΟΕ, με σχετικό δελτίο Τύπου, καλεί το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, καθώς και τις διοικήσεις των τραπεζών, να προχωρήσουν στην κατάργηση του πλαφόν. Ωστόσο, επαναφέρει ταυτόχρονα την πρότασή της για μετατροπή των ειδικών ταμείων σε ΝΠΙΔ. Η πρόταση αυτή δεν ανατρέπει το αντιασφαλιστικό πλαίσιο λειτουργίας που τους έχει επιβληθεί, αντίθετα «φορτώνει» τις συνέπειες αποκλειστικά στους ώμους των εργαζομένων και αναιρεί την όποια προσπάθεια αντίδρασης των εργαζομένων στους αντιασφαλιστικούς νόμους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ