Κυριακή 2 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ενα ανθρωποφαγικό «παιχνίδι»

Ενα παιδικό παιχνίδι μπορεί να είναι αιτία για 20.000 απολύσεις; Η απάντηση είναι «ναι».

Αυτό, τουλάχιστον, θέλει να πιστέψουμε η μεγάλη πολυεθνική «Sony», η οποία ανακοίνωσε ότι μέσα στα επόμενα τρία χρόνια θα απολύσει πάνω από 20.000 εργαζόμενους εξαιτίας των χαμηλών πωλήσεων της κονσόλας παιχνιδιών «Playstation 2».

Βεβαίως, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, αφού τη στιγμή που ανακοινωνόταν η «σφαγή» χιλιάδων εργαζομένων, η «Sony» έδινε στη δημοσιότητα την απόφασή της να επενδύσει 2 δισ. δολάρια για τη δημιουργία κοινοπραξίας με τη νοτιοκορεατική «Samsung Electronics».

Οι 20.000 απολύσεις, που αφορούν στο 13% του συνολικού εργατικού δυναμικού της «Sony» σ' όλο τον κόσμο, είναι προφανώς μέρος των αναδιαρθρώσεων που απαιτούνται για την ανάκτηση της ηγεμονικής θέσης στον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας.

Ωστόσο, όπως προκύπτει από τις εξελίξεις που ακολούθησαν, οι απολύσεις ήταν ένα μέσο για να εξευμενιστούν οι αγορές και οι μέτοχοι.

Είναι χαρακτηριστικό το σχόλιο της γνωστής εφημερίδας «Financial Times» ότι «τα μέτρα περικοπής κόστους που υιοθετεί η "Sony" είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αν και συντελείται ετεροχρονισμένα. Οι προγραμματισμένες απολύσεις είναι, για παράδειγμα, ιδιαίτερα "τολμηρές"». Εκφράζοντας τη γνώμη των «επενδυτών» η εφημερίδα συνιστά, μάλιστα, ακόμη πιο σκληρά μέτρα: «Εάν η "Sony" επιθυμεί να επιτύχει την ανάκτηση του γοήτρου της, τότε πρέπει να χαράξει μια ακόμα πιο τολμηρή στρατηγική συγκριτικά με το σχέδιο αναδιάρθρωσης που ανακοίνωσε προχτές».

Πρόκειται για μια ακόμη απόδειξη της «ανθρωποφαγικής» φύσης του καπιταλισμού, αφού ούτε λίγο ούτε πολύ η συνταγή είναι: Οσο περισσότερες απολύσεις, τόσο πιο ψηλά τα κέρδη και οι μετοχές...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ