Κυριακή 2 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΠΟΛΕΜΟΣ = ΚΕΡΔΗ. Οι πολεμικές βιομηχανίες πάνε να ρυμουλκήσουν την αμερικανική οικονομία στην έξοδο από την ύφεση. Αποδεικνύεται έτσι ότι ο καπιταλισμός είναι συνώνυμος της καταστροφής και της ανθρώπινης δυστυχίας. O αμερικανικός κολοσσός αεροναυπηγικής «Boeing Co.» ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι με τα έσοδα από την πώληση πολεμικών αεροσκαφών, πυραύλων και άλλου πολεμικού υλικού, αντισταθμίστηκαν οι χαμηλές πωλήσεις εμπορικών υπερηχητικών αεροσκαφών.

Η «Boeing» ανέφερε κέρδη άνω των προβλέψεων για το τρίτο τρίμηνο του έτους. Ειδικότερα, η στρατιωτική και διαστημική μονάδα της «Boeing» εμφάνισε έσοδα του τρίτου τριμήνου αυξημένα κατά 12%, στα 7,3 δισ. δολάρια. Τα έσοδα της «Boeing» για το σύνολο του έτους αυξάνονται έτσι κατά ένα δισ. δολάρια, φθάνοντας στα 50 δισ. δολάρια.

ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ. Στους κερδισμένους από τον πόλεμο συγκαταλέγονται, φυσικά, και οι μεγάλες εταιρίες πετρελαίου. Μια απ' αυτές, η «Exxon Mobil», ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι τα καθαρά της κέρδη, στο τρίτο τρίμηνο του 2003, ανήλθαν στα 3,65 δισ. δολάρια ή 55 σεντς ανά μετοχή, από 2,64 δισ. δολάρια ή 39 σεντς πριν από ένα χρόνο.

ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΟΙ. Στο επίπεδο ρεκόρ των 10,7 δισ. στερλινών έφθασε ο δανεισμός των Βρετανών τον περασμένο μήνα, αντιπροσωπεύοντας το 1% του συνόλου της ετήσιας οικονομικής παραγωγής. Το ποσό αυτό διοχετεύτηκε στην ανερχόμενη αγορά κατοικίας. H Τράπεζα της Αγγλίας έχει επανειλημμένως επισημάνει ότι οι Βρετανοί καταναλωτές έχουν συσσωρεύσει δυσθεώρητα επίπεδα χρέους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ