Τρίτη 4 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
Τηλεόραση
Η ΕΡΤ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ
Δικομματική μονοτονία... .

Στο προεκλογικό τοπίο του δικομματισμού δεν έχουν μπει μόνο οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί αλλά και η κρατική τηλεόραση, η οποία φυσικά συνεχίζει τις «αμαρτίες» του παρελθόντος, αφού ο ομφάλιος κυβερνητικός λώρος δεν έχει κοπεί. Οι Ελληνες πολίτες από την άλλη πλευρά ήδη έχουν αρχίσει να καταβάλλουν για την κρατική ραδιοτηλεόραση την πρώτη «δόση» του ανταποδοτικού τέλους, ενώ τον Γενάρη του 2004 θα δώσουν και τη δεύτερη «δόση» για να συμπληρωθεί η αύξηση του 10% που με επιμονή ζητούσε η διοίκηση της ΕΡΤ.

Οι πολίτες καταβάλλουν το οβολό τους για τη «ζωή» της ΕΡΤ, άλλα η ΕΡΤ, όπως φαίνεται, εξακολουθεί να παίζει το κυβερνητικό παιχνίδι και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο. «Συμπαίκτης» σε αυτό είναι το άλλο μεγάλο κόμμα, η ΝΔ.

Η ΕΡΤ και συγκεκριμένα η ΝΕΤ που είναι εκτός από «πολυσυλλεκτικό» κανάλι της κρατικής τηλεόρασης και ειδησεογραφικό, γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων της τους νόμους και το Σύνταγμα, προβάλλοντας κυρίως τα δύο μεγάλα κόμματα μέσα από τις ενημερωτικές της εκπομπές και αποκλείοντας ουσιαστικά τα λεγόμενα μικρότερα κόμματα. Ο νόμος ως γνωστόν, ορίζει ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί στις ειδησεογραφικές τους εκπομπές «έχουν την υποχρέωση να διασφαλίζουν την πολιτική πολυφωνία και την παρουσίαση των απόψεων των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή και στο Ευρωκοινοβούλιο».

Είναι λοιπόν πρόκληση όταν η ΝΕΤ φέρνει «Απέναντι» μόνο το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ αποκλείοντας το ΚΚΕ και άλλα μικρότερα, λεγόμενα, κόμματα. Η διοίκηση της ΕΡΤ και ο Χρήστος Μαχαίρας ο οποίος παρουσιάζει την εκπομπή «Απέναντι», έδειξαν το μήνα που πέρασε ιδιαίτερη προτίμηση σε υπουργούς που ήρθαν «απέναντι» με εκπροσώπους της ΝΔ. Και οι τέσσερις εκπομπές ήταν εξαιρετικά αφιερωμένες στα δύο μεγάλα κόμματα με... χρονομετρήσεις!

Πρεμιέρα η εβδομαδιαία εκπομπή της ΝΕΤ «Απέναντι» έκανε την 1η Οκτώβρη με καλεσμένους τον υπουργό Μεταφορών Χρήστο Βερελή και τον βουλευτή της ΝΔ Αρη Σπηλιωτόπουλο.

Στις 8 Οκτώβρη προσκεκλημένοι για.. χρονομέτρηση ήταν ο υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου και ο βουλευτής της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Στις 15 Οκτώβρη «φιλοξενήθηκαν» ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης και ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Βουλγαράκης.

Στις 21 Οκτώβρη, τελευταία εκπομπή του μήνα, «απέναντι» βρέθηκαν ο υφυπουργός Εσωτερικών Νίκος Μπίστης και ο βουλευτής της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης.

Στην εκπομπή «Εβδομη μέρα» της ΝΕΤ που προβάλλεται κάθε Κυριακή και την οποία παρουσιάζει ο Νίκος Χασαπόπουλος, τον Οκτώβρη προσκεκλημένοι ήταν:

Στις 5 Οκτώβρη η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Χρύσα Αράπογλου.

Στις 19 Οκτώβρη ο Θόδωρος Πάγκαλος που πρόσφατα ανέλαβε τα ηνία της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματος.

Στις 12 Οκτώβρη ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Βουλγαράκης.

Στις 26 Οκτώβρη η εκπομπή μεταδόθηκε από τη Λευκωσία με καλεσμένο τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσο Παπαδόπουλο.

Την ίδια στιγμή, την ίδια τακτική ακολουθούν και οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί... όταν οι λεγόμενες πολιτικές εκπομπές τους έχουν προσκεκλημένους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων. Ενδεικτική είναι η εκπομπή του ΑΝΤΕΝΝΑ «Με τα μάτια της Ελλης» που μεταδόθηκε στις 6 Οκτώβρη και προσκεκλημένοι δεν ήταν ένας εκπρόσωπος από κάθε μεγάλο κόμμα αλλά.. δύο. Προσκεκλημένοι στην εν λόγω εκπομπή ήταν ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κίμων Κουλούρης και από τη ΝΔ οι βουλευτές Γ. Αλογοσκούφης και Π. Παναγιωτόπουλος. Ο Π. Παναγιωτόπουλος ήταν προσκεκλημένος και στην εκπομπή της Ελλης Στάη που μεταδόθηκε στις 20 Οκτώβρη. Το ΚΚΕ ήταν εκτός «πάνελ», ενώ προσκεκλημένοι ήταν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κ. Γείτονας, ο βουλευτής της ΝΔ Ν. Νικολόπουλος και από τον ΣΥΝ ο Δ. Παπαδημούλης.

Η εβδομαδιαία πολιτική εκπομπή του MEGA «Ανατροπή»... ανέτρεψε τον «πολιτικό» της χαρακτήρα, αφού ο Γιάννης Πρετεντέρης προτίμησε την παροιμία που λέει «αν δεν παινέψεις το σπίτι σου θα πέσει να σε πλακώσει». Εγινε «διαφημιστής» των εκπομπών του τηλεοπτικού σταθμού, με πρώτο προσκεκλημένο τον Χριστόφορο Παπακαλιάτη (σειρά «Κλείσε τα μάτια»), τον Γρηγόρη Αρναούτογλου (παρουσιαστή του «Survivor» και της πρωινής εκπομπής «Ομορφος κόσμος»). Εκανε ένα σύντομο... διάλειμμα με τον Κ. Μητσοτάκη και επανήλθε με την Κάτια Δανδουλάκη που πρωταγωνιστεί στη σειρά του MEGA «Λένη». Τέλος, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι εκπροσώπους όλων των κομμάτων της Βουλής είχε καλέσει ο Νίκος Χατζηνικολάου στην εκπομπή του «ALPHA» «Αντιγνωμίες».


Κούλα ΑΝΤΩΝΙΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ