Τετάρτη 5 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
Τηλεόραση
ΕΣΡ
Ελλειψη ... πολιτικής πολυφωνίας

«Πράγματι υφίστανται ενδείξεις ελλείψεων διασφάλισης της πολιτικής πολυφωνίας» από τους τηλεοπτικούς σταθμούς, είπε χτες ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, Ιωάννης Λασκαρίδης. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε το ΕΣΡ μετά από την εισήγηση των μελών του Ρ. Μορώνη και Εύης Δεμίρη, οι οποίοι έχουν την ευθύνη για την παρακολούθηση της προβολής των πολιτικών κομμάτων, μέσα από τα δελτία ειδήσεων και τις ενημερωτικές εκπομπές. Η εισήγηση των δύο μελών έγινε «ομόφωνα αποδεκτή», όπως σημείωσε ο Ιωάννης Λασκαρίδης, από την Ολομέλεια του ΕΣΡ.

Ο πρόεδρος του ΕΣΡ τόνισε επίσης -αυτό που είναι ηλίου φαεινότερον - πως προβάλλονται κυρίως τα δύο μεγάλα κόμματα. Είπε πως δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία και πως δεν μπορεί να γίνεται ο έλεγχος με ποσοστά προβολής των κομμάτων, κάτι που ισχύει μόνο για τη Βουλή. Μετά τη διαπίστωση του ΕΣΡ πως δεν υπάρχει πολιτική πολυφωνία αποφασίστηκε να κληθούν να δώσουν εξηγήσεις εκπρόσωποι της ΕΡΤ (ΕΤ-1, ΝΕΤ, ΕΤ-3) και όλων σχεδόν των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας. Συγκεκριμένα, θα κληθούν εκπρόσωποι των ΕΡΤ, MEGA, ANTENNA, 902 TV, ALPHA, STAR, ALTER και «Μακεδονία TV». Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, όπως είπε ο πρόεδρος του ΕΣΡ, η εισήγηση των δύο μελών του ΕΣΡ ήταν «προφορική» και δεν υπήρχαν συγκεκριμένα στοιχεία.

Το ΕΣΡ στη χτεσινή του συνεδρίαση επέβαλε στον τηλεοπτικό σταθμό ALTER πρόστιμα συνολικού ύψους 100.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, επέβαλε πρόστιμο 70.000 ευρώ γιατί ο εν λόγω τηλεοπτικός σταθμός στα δελτία ειδήσεων που μεταδόθηκαν στις 10, 11 και 12 του Αυγούστου 2003 είχαν θέμα την καρδιά ενός παιδιού το οποίο το σκότωσε ο πατέρας του. Μεταδόθηκαν, όπως σημείωσε ο Ιωάννης Λασκαρίδης, «σκηνές ακραίας αντικοινωνικής συμπεριφοράς». Είπε πως, σύμφωνα με το νόμο, δεν επιτρέπεται να προβάλλονται εικόνες ή ήχοι που προκαλούν πόνο σε πρόσωπα του άμεσου περιβάλλοντος, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν η μητέρα του άτυχου παιδιού. Επέβαλε επίσης στο ALTER πρόστιμο ύψους 30.000 ευρώ γιατί χωρίς σήμανση και σε ώρα που βλέπουν τα παιδιά τηλεόραση μετέδωσε στις 25 του Αυγούστου 2003 την ταινία «Αγριες συμμορίες», η οποία είχε μεταξύ άλλων και σκηνές βίας.

Χτες είχαν κληθεί σε ακρόαση και εκπρόσωποι των τηλεοπτικών σταθμών «Mad» και «TV Πειραιάς» γιατί εκπέμπουν από διαύλους του τηλεοπτικού σταθμού TEMPO, τον οποίο, ως γνωστόν, έχει κλείσει η ΕΕΤΤ. Η συζήτηση για το «TV Πειραιάς» αναβλήθηκε, ενώ για το MAD υπήρξε από το ΕΣΡ σύσταση να μην εκπέμπει από το δίαυλο 22. Εάν ο σταθμός εξακολουθήσει να εκπέμπει από αυτό το δίαυλο το ΕΣΡ θα προχωρήσει σε άλλες διοικητικές κυρώσεις.

Το ΕΣΡ και με σχετική ανακοίνωσή του επανέλαβε σε σχέση με τις άδειες, ότι από την «ανάληψη των καθηκόντων του διακήρυξε την απόφασή του προς έκδοση αδειών λειτουργίας τηλεοπτικών σταθμών και ραδιοφωνικών σταθμών προς αποσαφήνιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου». Ο Ιωάννης Λασκαρίδης επέμενε και χτες πως το ΕΣΡ δε θα συνδέσει τις άδειες με την προεκλογική περίοδο και γι' αυτό θέλει να δοθούν όσο το δυνατόν συντομότερα. «Εάν», είπε, «διαπιστώσουμε ελλείψεις δε θα δώσουμε άδειες». Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο σε περίπτωση που δεν καλύπτονται οι προϋποθέσεις για παροχή των έξι αδειών εθνικής εμβέλειας να δοθούν άδειες σε λιγότερους σταθμούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ