Παρασκευή 7 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΕΕ
Κατεύνασε τους Ευρωπαίους ο Πούτιν

ΡΩΜΗ.- Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν από τη Ρώμη, όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ενωσης - Ρωσίας, υποστήριξε χτες ότι θα πατάξει «τις παράνομες οικονομικές δραστηριότητες» στη χώρα του, «όποιος κι αν είναι ο παραβάτης». Ωστόσο, ο Ρώσος Πρόεδρος διευκρίνισε: «Δεν έχουμε την πρόθεση να καταδιώκουμε ανθρώπους κάποιων ειδικών κατηγοριών, όμως έχουμε σκοπό να αποκαταστήσουμε την τάξη στη Ρωσία». Οι δηλώσεις Πούτιν, με αφορμή τη σύλληψη του Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, σύμφωνα με αναλυτές, έγιναν προκειμένου να κατευναστούν αξιωματούχοι της ΕΕ, που, φυσικά, ανησυχούν για το μέλλον των ιδιωτικοποιήσεων και των επενδύσεων στη Ρωσία.

Στη διάρκεια της συνόδου, πέρα από την υπόθεση «Yukos», ο Πούτιν συζήτησε επίσης τις εξελίξεις στην Τσετσενία, αλλά και το ενδεχόμενο ένταξης της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Αναφορικά με την Τσετσενία, ο Ρώσος Πρόεδρος υπερασπίστηκε για ακόμη μία φορά την πολιτική του και έκανε ξανά λόγο για τακτική «δύο μέτρων και δύο σταθμών», αφού πολλοί στη Δύση δε φαίνονται διατεθειμένοι να αποκηρύξουν τους ένοπλους αυτονομιστές ως τρομοκράτες. Τη θέση αυτή έσπευσε να υποστηρίξει και ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που γενικότερα εμφανίστηκε ως ο «καλύτερος φίλος» του Ρώσου Προέδρου. Χαρακτηριστικά, ο Μπερλουσκόνι έσπευσε να δηλώσει ότι κατά τη γνώμη του υπάρχει «τρομοκρατική δραστηριότητα» στην Τσετσενία, ενώ στα αξιοσημείωτα της συνάντησης ήταν και η δήλωσή του ότι γνωρίζει αρκετά καλά τον Πούτιν, «ώστε να μπορώ να διαβεβαιώσω ότι έχει (ο Πούτιν) σαφή επίγνωση της διαφοράς και του διαχωρισμού της εκτελεστικής από τη δικαστική εξουσία»...

Τέλος, σύμφωνα με τη διακήρυξη που υιοθετήθηκε κατά τη λήξη της Συνόδου, η ΕΕ και η Ρωσία έκριναν «δυνατό και επιθυμητό» να εργαστούν από κοινού, ώστε η Ρωσία να μπορέσει να ενταχθεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) προς τα τέλη του 2004.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ