Σάββατο 8 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
Τηλεόραση
Ποίηση για την Οχτωβριανή Επανάσταση

Δίωρο αφιέρωμα από την εκπομπή «Ποιητική Αδεία» του «902 Αριστερά στα FM»

Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι
Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι
Ποιήματα εμπνευσμένα από τη Μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση θ' ακουστούν αύριο, Κυριακή, από την εκπομπή του «902 Αριστερά στα FM» «Ποιητική Αδεία». Την εκπομπή επιμελείται και παρουσιάζει ο Γιώργος Μηλιώνης. Αφορμή για την εκπομπή είναι η επέτειος των 86 χρόνων από τη Μεγάλη Οχτωβριανή Επανάσταση.

Ο κανονιοβολισμός του θωρηκτού «Αβρόρα» στις 7 του Νοέμβρη 1917 (με το νέο ημερολόγιο) σήμανε την ώρα που το προλεταριάτο θ' ανέβαινε νικηφόρα τα 110 σκαλιά των Χειμερινών Ανακτόρων, σήμανε τη νικηφόρα αυγή των προλεταριακών επαναστάσεων, σήμανε το άνοιγμα μιας νέας σελίδας στην Ιστορία της Ανθρωπότητας.

Μέσα στις φλόγες του ιμπεριαλιστικού πολέμου, πάνω από τα πεδία των μαχών που κάπνιζαν, κάτι νέο γεννήθηκε και σφράγισε την εποχή ευθύς εξ αρχής με το Διάταγμα για την Ειρήνη και το Διάταγμα για τη Γη. Το «παρών» στο προσκλητήριο της προλεταριακής επανάστασης έδιναν και οι κομμουνάροι του Παρισιού του 1871, οι νεκροί εργάτες της Ματωμένης Κυριακής της Πετρούπολης του 1905...

Ενας μεγάλος λαός έπαιρνε τις τύχες του στα χέρια του, υψώνοντας το Κόκκινο Λάβαρο της Επανάστασης...

Ογδόντα έξι χρόνια πέρασαν από τον Οκτώβρη, σήμερα η Κόκκινη Σημαία δεν κυματίζει στη Μόσχα και οι συνέπειες από την υποστολή της είναι πια φανερές σ' όλο τον πλανήτη...

Αμείλικτη, όπως πάντα, η Ιστορία, η πάλη δηλαδή των τάξεων, θα καταγράψει, θα ερευνήσει, θα αναμετρηθεί με τους αλλοτινούς καιρούς.

Κάποιοι βιάστηκαν να κηρύξουν το «τέλος» της Ιστορίας... Ας τους προσπεράσουμε και αμείλικτα, αυστηρά επιστημονικά, ας καταγράψουμε, ας ερευνήσουμε, ας μελετήσουμε, ας αναμετρηθούμε με τους αλλοτινούς καιρούς...

Μόνο που μέσα στη μελέτη της η Ιστορία μόνο ένα πράγμα ίσως δε θα μπορέσει ν' αφήσει ως ίχνος στο χαρτί, την ατμόσφαιρα της θύελλας, το βίαιο τράνταγμα του κόσμου από την καινούρια γέννα.

Εκείνη η ατμόσφαιρα της θύελλας γράφτηκε από τους ποιητές που μετέτρεψαν σε όπλο την πένα τους και γεμίζοντάς τη με το μολύβι των στίχων τους, αποτύπωσαν στο χαρτί, στο μυαλό μας και στην καρδιά μας το εμβατήριο από τα γιγάντια βήματα της Ιστορίας, που, μέσα στα χοντροπάπουτσα ενός Ρώσου εργάτη, περίμενε το σύνθημα για την «έφοδο στον ουρανό».

Μεταξύ άλλων θ' ακουστούν ποιήματα των Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι, Αλεξάντρ Μπλοκ, Σεργκέι Γεσένιν, Μπέρτολτ Μπρεχτ, Κώστα Βάρναλη, Τάσου Λειβαδίτη, Γιάννη Ρίτσου (Κυριακή, «902 Αριστερά στα FM», στις 18.00).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ