Πέμπτη 30 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα προβλήματα των ΕΒΕ δε λύνονται με... διαπιστώσεις

Η Δημοκρατική Κίνηση Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων (ΔΗΚΕΒΕ), με ανακοίνωσή της εκτιμά ότι τα αποτελέσματα του  πρόσφατου συνεδρίου της ΓΣΕΒΕΕ «δεν  αντανακλούν τις επικίνδυνες διαστάσεις που έχουν πάρει τα προβλήματα» των ΕΒΕ

«Τα αποτελέσματα του συνεδρίου της ΓΣΕΒΕΕ, δεν αντανακλούν τις επικίνδυνες διαστάσεις που έχουν πάρει τα προβλήματα» των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Κίνηση Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων (ΔΗΚΕΒΕ), λίγες μέρες μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του συνεδρίου της ΓΣΕΒΕΕ. Η επισήμανση αυτή γίνεται, διότι, αν και αποτελεί κοινό τόπο ότι η κατάσταση στο χώρο που δραστηριοποιούνται οι ΕΒΕ είναι από κρίσιμη έως δραματική, οι πλειοψηφούσες παρατάξεις επέτρεψαν συνειδητά τις παράνομες εκλογικές διαδικασίες- προκειμένου να μειώσουν τις αγωνιστικές δυνάμεις της ΔΗΚΕΒΕ- αποδυναμώνοντας με αυτόν τον τρόπο την αγωνιστική πτυχή της Συνομοσπονδίας.

Στην ανακοίνωση της ΔΗΚΕΒΕ, επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι: «Η ΓΣ της ΓΣΕΒΕΕ πραγματοποιήθηκε σε κλίμα αυξημένης ανησυχίας και αβεβαιότητας για την κρίσιμη κατάσταση που βρίσκονται οι μικρές επιχειρήσεις. Με έντονο τρόπο εκφράστηκε από τους συνέδρους ότι στα χρόνια που πέρασαν από το προηγούμενο συνέδριο η νεοφιλελεύθερη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης, επιδείνωσαν σημαντικά το οικονομικό περιβάλλον που δραστηριοποιούνται οι μικρές επιχειρήσεις. Ομόφωνη ήταν η εκτίμηση ότι: Οι διαδικασίες της ΟΝΕ και η λεγόμενη παγκοσμιοποίηση επιταχύνουν τη συγκέντρωση κεφαλαίων παραγωγής και υπηρεσιών σε λίγα χέρια, με γοργούς ρυθμούς προχωράει η μονοπώληση της αγοράς, ιδιαίτερα σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Η κοινωνική και πολιτική κατάσταση της χώρας επιδεινώθηκε τα τελευταία χρόνια, αυξήθηκε η ανεργία, συνεχίστηκε η καταστροφή μεγάλου αριθμού φτωχών αγροτών με αποτέλεσμα οι άνεργοι και κατεστραμμένοι αγρότες να αναζητούν λύσεις και μια «θέση στον ήλιο» σαν μικροεπαγγελματίες, με συνέπεια τον υποδιπλασιασμό του εισοδήματος των ΕΒΕ, εργαζομένων, αγροτών».

Σχετικά με το ρόλο της «παγκοσμιοποίησης» και της «ΟΝΕ» και πώς επιδρούν αυτά στους ΕΒΕ η ΔΗΚΕΒΕ αναφέρει: «Ο προβληματισμός και η παραδοχή από τους συνέδρους, ότι η ΟΝΕ και η λεγόμενη παγκοσμιοποίηση στην πραγματικότητα δε χτίζονται για τα συμφέροντα των ΕΒΕ, αλλά αντίθετα αντιστρατεύονται την ύπαρξη των μικρών επιχειρήσεων. Το κλίμα αυτό δεν άλλαξε παρά τις προσπάθειες των εκπροσώπων της κυβέρνησης και της ΝΔ που με τις τοποθετήσεις τους μακριά από τα προβλήματα βασικά στόχευαν να ενσωματώσουν και να εγκλωβίσουν στη λογική του εφικτού τους επαγγελματίες - βιοτέχνες - εμπόρους, ώστε να θεωρήσουν και να αποδεχτούν τελικά ως μονόδρομο τη νεοφιλελεύθερη πολιτική και να μη διεκδικήσουν την ανατροπή της. Αυτή ήταν μια θετική πλευρά του συνεδρίου. Υπήρξε όμως και η άλλη αρνητική πλευρά του συνεδρίου που αντανακλά την πορεία του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ όλο το προηγούμενο διάστημα που χαρακτηρίζεται ως εξής:

  • Υποχώρηση του αγωνιστικού διεκδικητικού αντιμονοπωλιακού προσανατολισμού του συνδικαλιστικού κινήματος
  • Ενίσχυση των συμβιβαστικών τάσεων με ανάδειξη της λογικής των «υπηρεσιών» (ΚΕΚ, ΤΣΑ) με φιέστες, συμμετοχή στον «κοινωνικό διάλογο», δημόσιες σχέσεις κλπ.
  • Συμπτώματα χαλαρότητας στη λειτουργία του συνδικαλιστικού κινήματος που επέτρεψαν παράνομες και παράτυπες εκλογικές διαδικασίες».
Τεράστια τα προβλήματα

«Αποτέλεσμα της παραπάνω κατάστασης - συνεχίζει η ΔΗΚΕΒΕ - ήταν το αδυνάτισμα του αγωνιστικού αντιμονοπωλιακού πόλου που εκφράζεται κύρια από τη ΔΗΚΕΒΕ και ενίσχυση του συμβιβαστικού πόλου που εκφράζεται κύρια από τις ΠΑΣΚΕΒΕ και ΔΑΚΜΜΕ και ιδιαίτερα από την ΠΑΣΚΕΒΕ, λόγω του δεσμού της με την κυβερνητική εξουσία

Ομως τα προβλήματα όπως:

  • Η κατεδάφιση του κοινωνικού χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος που βρίσκεται στην τελική φάση.
  • Η φορολογική αφαίμαξη η οποία συνεχίζεται με πιο έντονους ρυθμούς.
  • Η χρηματοπιστωτική στήριξη που δε λύνεται με μετοχές σε συνεταιριστικές τράπεζες αδύναμες να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες των μικρών επιχειρήσεων.
  • Η έλλειψη τεχνογνωσίας και πληροφόρησης που δε λύνονται με πρόχειρους σχεδιασμούς και με σεμινάρια αμφιβόλου ποιότητας, αλλά μέσα από προγράμματα ενταγμένα στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης.
  • Τα προγράμματα που κύρια απευθύνονται σε μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις και δεν ωφελούν το μεγάλο αριθμό των μικρών επιχειρήσεων.
  • Η ανεργία των νέων που δεν είναι προσωπική υπόθεση.
  • Οι μικρές επιχειρήσεις οι οποίες δεν μπορούν να επιζήσουν σε συνθήκες κυριαρχίας των μονοπωλίων (μονοπώληση αγοράς, συγκέντρωση παραγωγής και υπηρεσιών σε λίγα χέρια, αθρόες εισαγωγές), αν δε θωρακιστούν με κλαδικές πολιτικές και συνεταιριστικοποίηση στα πλαίσια μιας αντιμονοπωλιακής πολιτικής, η οποία θα βάζει φρένο στην ασυδοσία του μεγάλου κεφαλαίου.

Κρίνοντας τα αποτελέσματα η ΔΗΚΕΒΕ σημειώνει: «Η ΔΗΚΕΒΕ δε θεωρεί ότι τα αποτελέσματα του συνεδρίου αντανακλούν τις επικίνδυνες διαστάσεις που έχουν πάρει τα προβλήματα τα οποία δε λύνονται μόνο με διαπιστώσεις, οι οποίες αν και αναφέρονται στις αποφάσεις του συνεδρίου της ΓΣΕΒΕΕ παραμένουν ανίσχυρες και αναποτελεσματικές, είναι μια επικίνδυνη αντίφαση και προάγγελος παραίτησης και αποστράτευσης αν δε συνοδεύονται από ενέργειες οι οποίες προωθούν το αγωνιστικό διεκδικητικό προσανατολισμό του συνδικαλιστικού κινήματος που θα αμφισβητεί τη νεοφιλελεύθερη πολιτική».

Τέλος η ΔΗΚΕΒΕ επισημαίνει ότι: «Οι αρνητικές εξελίξεις τα τελευταία χρόνια δεν είναι αναπόφευκτες και τελεσίδικες, οι επαγγελματίες - βιοτέχνες - έμποροι με αγωνιστική ανάταση μπορούν να στρέψουν το συνδικαλιστικό κίνημα σε αντιμονοπωλιακό προσανατολισμό για να διεκδικήσει με αξιώσεις και αποτελεσματικά λύσεις των προβλημάτων, για να σταθεί ένα ισχυρό εμπόδιο στα νέα χειρότερα μέτρα που είναι προ των πυλών, για να υπερασπιστεί και να στηρίξει το εισόδημα και τη θέση εργασίας τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ