Παρασκευή 14 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ζακυνθινές εκδόσεις
  • Το κορυφαίο έργο του μεγάλου Επτανήσιου ποιητή Ανδρέα Κάλβου «Ωδαί» κυκλοφόρησε ο «Περίπλους». Πρόκειται για φωτοαναστατική έκδοση των «Ωδών», βασισμένη σ' εκείνη που έγινε το 1881 στη Ζάκυνθο από το τυπογραφείο «Ο Παρνασσός» του Σεργίου Χ. Ραφτάνη.

Γραμμένο από τον ποιητή, για να προπαγανδίσει την Επανάσταση του 1821 στην Ευρώπη, το έργο διακρίνεται από ιδιότυπη γλώσσα - μείγμα δημοτικής και αρχαϊκής - και την πρωτότυπη στιχουργική του. Η αρχική έκδοση των δέκα πρώτων Ωδών έγινε (1824) στη Γενεύη και των υπόλοιπων δέκα στα 1826 στο Παρίσι. Για πολλά χρόνια αυτό το φλογερό έργο του επαναστάτη ποιητή παρέμενε «ξεχασμένο», μέχρι να το «ανακαλύψει» ο Κωστής Παλαμάς και να το παρουσιάσει το 1888 στο φιλολογικό σύλλογο «Παρνασσός», υπογραμμίζοντας ότι οι «Ωδές» αποτελούν «όχι μόνο κόσμον αψόγου ποιήσεως αλλά και νέον κόσμον αρμονίας». Η νέα έκδοση περιλαμβάνει σημειώσεις του Κάλβου και το βιογραφικό του, γραμμένο από τον Σπυρίδωνα Δεβιάζη.

  • Η ζωή των ανθρώπων της ζακυνθινής υπαίθρου, ο αγώνας, τα πάθη, οι ελπίδες, τα βάσανα, η καρτερικότητα, η μεγαλοψυχία τους, αναβλύζουν από τη συλλογή διηγημάτων «Ζακυνθινά αγρολούλουδα» της Μαριέττας Γιαννοπούλου - Μινώτου, που πρωτοεκδόθηκαν το 1929. Το βιβλίο, χάρη στη φωτοαναστατική επανέκδοσή του, από τις ζακυνθινές εκδόσεις «Τρίμορφο» (Ελ. Βενιζέλου 5, Ζάκυνθος, τηλ. 26950 48329) προσφέρει στους αναγνώστες μια συγκινητική γνωριμία με τη γραφή μιας γυναικείας χαρισματικής μορφής. Η Μαριέττα Γιαννοπούλου - Μινώτου (1900-1962) υπήρξε εξαίρετη μορφή των Ελληνικών Γραμμάτων, αλλά και των αγώνων του γυναικείου κινήματος. Εκδότρια των περιοδικών «Ιόνιος Ανθολογία» και «Εύα Νικήτρια», έγραψε σημαντικές εργασίες για το νεοελληνικό και ξένο θέατρο, ενώ υπήρξε ερευνήτρια του λαϊκού μας πολιτισμού και διηγηματογράφος. Την επανέκδοση προλογίζει ο Διονύσης Σέρρας.
  • Με αφορμή τα 50 χρόνια από τους καταστροφικούς σεισμούς του 1953, που ισοπέδωσαν τη Ζάκυνθο, προκαλώντας οδύνη και πολιτιστική καταστροφή, από τις εκδόσεις «Εντυπο» σε συνεργασία με το «Τρίμορφο», κυκλοφόρησε το φωτογραφικό λεύκωμα «Ράγισε η φλούδα του ροδιού». Συγκλονιστικές φωτογραφίες (πάνω από 100) συνθέτουν το λεύκωμα - χρησιμοποιήθηκε το φωτογραφικό αρχείο του Κ. Μεγαλοκονόμου - που αναφέρεται σε αυτό τον τραγικό σταθμό της ιστορίας της Ζακύνθου και συμβάλλει στη διατήρηση της μνήμης. Οι φωτογραφίες συνοδεύονται από στίχους Ελλήνων ποιητών, ενώ παρουσιάζονται κείμενα του διευθυντή του Μουσείου Σολωμού Γ. Δεμέτη, του γεωφυσικού - διδάκτορα Πανεπιστημίου Αθηνών Γ. Κοπανά και του δημοσιογράφου - συγγραφέα Ν. Μεγαδούκα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ