Πέμπτη 20 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
Τηλεόραση
«Παντοκράτορες» της ενημέρωσης

Η «πολυφωνία», που επικαλούνται οι ιδιοκτήτες των μεγάλων τηλεοπτικών σταθμών, φαίνεται πως εξαντλείται όχι μόνο στο δικομματισμό, αλλά και στο ...μονόλογο των ιδιοκτητών, ακόμη και όταν μία αρχή, όπως το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, δίνει τη δική του απάντηση, στις βολές που δέχεται από την «Ενωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας».

Ο «διάλογος», στον οποίο κάλεσαν οι μεγαλοϊδιοκτήτες των ΜΜΕ το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, «μεταφράζεται» και αυτός, όπως φαίνεται, σε «αποκλειστικό» δικαίωμα των ιδιοκτητών των μεγάλων τηλεοπτικών σταθμών να προβάλουν μόνον τις δικές τους απόψεις. Και μάλιστα, αυτή τη φορά, ενώθηκαν «ψυχή τε και σώματι», επειδή θίγονται τα συμφέροντά τους από τα πρόστιμα που τους επιβάλλονται, επιχειρώντας συγχρόνως να δημιουργήσουν το δικό τους «μέτωπο», ενόψει της κατάθεσης των αιτήσεων για τη χορήγηση αδειών τηλεοπτικής εμβέλειας.

Την περασμένη Παρασκευή το βράδυ, οι τηλεοπτικοί σταθμοί MEGA, ANTENNA, ALPHA, STAR και ALTER μετέδωσαν ολόκληρη την ανακοίνωση της «Ενωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας», στην οποία μετέχουν οι εν λόγω τηλεοπτικοί σταθμοί και ο τηλεοπτικός σταθμός του Ομίλου Κυριακού «Μακεδονία ΤV».

Προχτές Τρίτη, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης εξέδωσε ανακοίνωση - απάντηση στην επίθεση που δέχτηκε από τους μεγαλοϊδιοκτήτες των ΜΜΕ. Οι «ευαίσθητοι» όμως για την «ελεύθερη διακίνηση της πληροφόρησης» ιδιοκτήτες, που κόπτονται για το «διάλογο», δε μετέδωσαν στα δελτία ειδήσεων την ανακοίνωση του ΕΣΡ.

Οι «παντοκράτορες» της ενημέρωσης, οι οποίοι κάλεσαν το ΕΣΡ σ' ένα «διάλογο που πρέπει να κατοχυρώνει τις αρχές της ελεύθερης έκφρασης των δημιουργών, της διακίνησης των ιδεών, της πληροφόρησης και της πολυφωνίας» και μάλιστα «όπως αρμόζει στον ευρωπαϊκό, δημοκρατικό μας πολιτισμό», απέδειξαν κατά πόσον «ανοιχτοί» είναι σ' αυτόν το διάλογο, αποσιωπώντας, όλοι τους, την ανακοίνωση του ΕΣΡ. Και όχι, φυσικά, τυχαία. Γιατί η ανακοίνωση αναφερόταν σε κατάφωρες παραβιάσεις, που γίνονται από τους τηλεοπτικούς τους σταθμούς, αλλά και στις προσπάθειες που έχουν γίνει από το ΕΣΡ και οι οποίες, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΕΣΡ, «παραμένουν αναπάντητες, αφού οι ιδιοκτήτες τους επιλέγουν να συζητούν κυρίως μέσω των νομικών τους συμβούλων»!

Με κάτι τέτοιους τρόπους και μεθόδους, οι μεγαλοϊδιοκτήτες «διασφαλίζουν» τη διακίνηση των ...ιδεών τους, χρησιμοποιώντας το δημόσιο αγαθό των συχνοτήτων, στο ανεξέλεγκτο τηλεοπτικό τοπίο των συμφερόντων και της διαπλοκής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ