Παρασκευή 31 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
Τηλεόραση
Παραδεισένια ... ευκαιρία

Αφιέρωμα στον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα
Αφιέρωμα στον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα
Εναν σημαντικό εκπρόσωπο της σύγχρονης μουσικής δημιουργίας, τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, θα έχουν την ευκαιρία ν' απολαύσουν σήμερα οι τηλεθεατές, στο τηλεοπτικό αφιέρωμα με τίτλο «Ετσι δραπετεύω από τις παρέες». «Ενα ταξίδι ή ένα αφιέρωμα; Από την ελληνική επαρχία στους σχολικούς έρωτες του '70, ύστερα γραμμή για τα κανάλια των μίντια και από εκεί..."την κάνουμε για το σύμπαν"». Κάπως έτσι περιγράφει ο Νίκος Σούλης το σενάριο, πάνω στο οποίο βασίστηκε το τηλεοπτικό αφιέρωμα για το δίσκο του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα «Ετσι δραπετεύω από τις παρέες».

Μια ακόμη δημιουργία του τραγουδοποιού και συνθέτη, που ήδη έχει πραγματοποιήσει μια πολύχρονη πετυχημένη πορεία στο χώρο του ελληνικού τραγουδιού με ήχους ροκ και ήχους μπαλάντας. Ξεκίνησε από τους «Τερμίτες» και αργότερα άρχισε μια στενή συνεργασία με τον Διονύση Τσακνή. Φέτος παρουσίασαν το δικό τους πρόγραμμα στο Μιούζικ Μποξ, ένα πρόγραμμα που «έδεσε» και με τη λαϊκή φωνή του Δημήτρη Μητροπάνου.

Με μια διάθεση ανατροπής, κάθε τραγούδι του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα γέννησε και μια άλλη ιδέα για την εικόνα. Η ομάδα παραγωγής «Ανωση» σκηνοθέτησε, στο σημερινό αφιέρωμα, μέχρι και διαστημικές αποδράσεις. Ετσι, ο Λ. Μαχαιρίτσας γίνεται αστροναύτης, μ' ένα μπαγλαμαδάκι. Με αυτόν τον τρόπο, αποφασίζει να φέρει στο Διάστημα το ζεϊμπέκικο σαν τον μοναδικό θησαυρό που θα έπαιρνε μαζί του. Παρ' όλα αυτά, παραμένει ...ροκ. Βουρκώνει όταν σκέφτεται την «Αννα» φίλη από τα παιδικά χρόνια (πρόκειται για διασκευή τραγουδιού του L. Battisti) και οργίζεται όταν βλέπει τα «σούργελα», που το παίζουν θεές ν' ανεβοκατεβαίνουν τα σκαλιά της κοινωνικής καταξίωσης. Μεγάλη επιτυχία σημείωσε και ο δίσκος του «Παυσίλυπον».

Η τελευταία του δημιουργία, «Ετσι δραπετεύω απ' τις παρέες», δίνει και αυτός την αίσθηση πως, έτσι κι αλλιώς, κάθε τραγούδι είναι ένα κι ένα ταξίδι. Προορισμός του, ο παράδεισος. Γιατί, όπως λέει το τραγούδι, «Και τι ζητάω... μια ευκαιρία στον παράδεισο να πάω». Το αφιέρωμα στον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα σκηνοθέτησε ο Νίκος Σούλης, ενώ η διεύθυνση φωτογραφίας είναι του Διονύση Ευθυμιόπουλου (MEGA 00.30).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ