Τετάρτη 26 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
Τηλεόραση
Η κτηνωδία των «ριάλιτι»

Μια ντουζίνα άνθρωποι μπαίνουν στο... πετσί του ρόλου τους. Σύρονται στις λάσπες για την απόκτηση της... άδειας παραμονής τους και μαζί τους διασύρονται όλα όσα συνιστούν την ανθρώπινη υπόσταση: Περηφάνια, αρχές και αξίες. Δεν είναι τίποτα άλλο από το «Survivor» ή αλλιώς «Ο Επιζών», το ριάλιτι τηλεπαιχνίδι που προβάλλεται δύο φορές την εβδομάδα από το MEGA. Κι όπως όλα δείχνουν στο εξωτικό νησί της Μαλαισίας, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια δεν έχει καμία ελπίδα να επιβιώσει. Η επιβίωση είναι προνόμιο των αδίστακτων, των πονηρών και των... εκμεταλλευτών.

Το νέο πείραμα που προβάλλεται αυτή τη φορά από το «MEGA» - και έχει προβληθεί ήδη σε άλλες 24 χώρες - είναι ντυμένο με... εξωτικό μανδύα, σε μαγικά τροπικά νησιά με ειδυλλιακό τοπίο και βασίζεται στα όρια των ανθρώπινων αντοχών, αλλά και της αξιοπρέπειας. Οι συνθήκες επιβίωσης είναι πρωτόγονες και οι παίκτες, προκειμένου να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα για να επιβιώσουν, ωθούνται σε ακραίες καταστάσεις. Καταστάσεις που αγγίζουν τις περισσότερες φορές τα όρια της κτηνωδίας.

Η ανέχεια, η εξαθλίωση και η πείνα, που δημιουργεί ίντριγκες και τον αλληλοσπαραγμό μεταξύ των «επιζώντων», είναι η σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν οι «ναυαγοί» παίκτες, προσπαθώντας να ζήσουν στα εξωτικά νησιά. Χωρίς καμία επικοινωνία με τον έξω κόσμο, εγκλωβισμένοι σ' ένα ακατοίκητο νησί, χωρίς να έχουν τα απαραίτητα για να καλύψουν τις ανάγκες τους, παρά μόνο ό,τι τους προσφέρει η άγρια φύση και η θάλασσα και με τη συνεχή παρακολούθηση της κάμερας, οι παίκτες φτάνουν στα όρια της αντοχής τους, προκειμένου να... επιζήσουν.

Οι δοκιμασίες στις οποίες υποβάλλονται είναι εξοντωτικές. Τα μέσα που διαθέτουν είναι μηδαμινά, ενώ για να επιζήσουν καταστρώνουν στρατηγικές για να «φάνε» τους συμπαίκτες τους. Οι παίκτες θέτουν σε κίνδυνο ακόμη και την ίδια τους τη ζωή, «παλεύοντας» με τα κύματα και τις αντίξοες συνθήκες της «ζούγκλας», για να εξασφαλίσουν μια μπουκιά φαγητό που θα ξεγελάσει την πείνα τους.

Οταν το φαγητό λιγοστεύει και όταν κάποιος παίκτης «κλέψει» έστω και ένα φρούτο, το επιδόρπιο είναι οι τσακωμοί, το αλληλοφάγωμα και ο διασυρμός που ακολουθεί. Σε περασμένο επεισόδιο μια από τις πολλές φασαρίες ξέσπασε για ένα... ώριμο φρούτο, που κάποιος το έφαγε. Ενα «σφάλμα» που επιτρέπει ακόμα και την επιβολή... στρατιωτικού νόμου, όπως ακούστηκε από παίκτη. Ο τσακωμός ανάβει στη στιγμή, τα «μαχαίρια βγαίνουν», οι πεινασμένοι παίκτες δείχνουν τα «δόντια» τους, ενώ η εταιρία παραγωγής του τηλε-παιχνιδιού, αλλά και το MEGA «τρίβουν τα χέρια» τους, ελπίζοντας πως οι δείκτες της τηλεθέασης θ' ανεβούν.

Μετά από τέτοια πείνα και εξαθλίωση, οι παίκτες υποβάλλονται σε σκληρές δοκιμασίες για να εξασφαλίσουν την «άδεια» παραμονής τους στο νησί. Οποιος τελικά καταφέρει να «επιζήσει» μετά από 55 μέρες, αφού έχει «παλέψει» με τα στοιχεία της φύσης, τους συμπαίκτες του και έχει υποστεί τον εξευτελισμό, έχει «αντέξει» την πείνα, αλλά και τον ίδιο του τον εαυτό, θα καρπωθεί το «έπαθλο» των 200.000 ευρώ, προς δόξα και τιμή των τηλε-σκουπιδιών που προσφέρουν στους τηλεθεατές οι υπεύθυνοι των τηλεοπτικών σταθμών.


Α. Γ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ