Παρασκευή 31 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΘΝΙΚΗ - ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Ενισχύονται τα υπερκέρδη των τραπεζών

Μηχανισμός αναπαραγωγής υπερκερδών για το ντόπιο τραπεζικό κεφάλαιο αποδείχτηκε το μείγμα οικονομικής πολιτικής που εφαρμόστηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Αυτό αποκαλύπτουν τα τεράστια κέρδη που σημείωσαν τα διάφορα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα και κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, όπως αυτά δημοσιοποιούνται κατά τις γενικές συνελεύσεις των μετόχων των τραπεζών. Του λόγου το αληθές στοιχειοθετούν τα οικονομικά αποτελέσματα που σημείωσαν το 1999 οι όμιλοι των τραπεζών Εθνική και Πειραιώς και τα οποία παρουσιάστηκαν αναλυτικά κατά τη διάρκεια των χτεσινών ετήσιων τακτικών γενικών συνελεύσεων των μετόχων των δύο τραπεζών.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε από το βήμα της χτεσινής γενικής συνέλευσης ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Θ. Καρατζάς, κατά το 1999 τα προ φόρων καθαρά κέρδη της τράπεζας έφτασαν σε 228,7 δισ. δρχ. έναντι 130,2 δισ. το 1998, σημειώνοντας αύξηση 75,7%. Σε ό,τι αφορά ολόκληρο τον όμιλο της Εθνικής, τα προ φόρων κέρδη του σχεδόν διπλασιάστηκαν σε σχέση με το '98 (αυξήθηκαν 98,7%) και έφτασαν τα 361,5 δισ. δρχ. έναντι 181,9 δισ. δρχ το '98.

Ο Θ. Καρατζάς στη διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε επίσης στη μείωση των επιτοκίων «που αναμένεται να συνεχιστεί με έντονους ρυθμούς μέχρι το τέλος του 2000» και η οποία - όπως επισήμανε - θα δώσει «ώθηση στην ανάπτυξη των τραπεζικών εργασιών, κυρίως των στεγαστικών δανείων και της καταναλωτικής πίστης». Δεν παρέλειψε δε να αναφερθεί στο λαμπρό μέλλον που επιφυλάσσει για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα η συνέχιση με ακόμη μεγαλύτερη ένταση της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής στη μετεκλογική «μετα-ΟΝΕ» εποχή. Οπως τόνισε χαρακτηριστικά «οι διαρθρωτικές αλλαγές που πραγματοποιούνται, καθώς και εκείνες που θα ακολουθήσουν (ιδιωτικοποιήσεις, έργα υποδομών, συγχωνεύσεις - εξαγορές κλπ.) θα δημιουργήσουν ευκαιρίες για περαιτέρω ανάπτυξη των εργασιών επενδυτικής τραπεζικής δραστηριότητας(έκδοση εταιρικών ομολόγων, κοινοπρακτικά δάνεια, συμβουλευτικές υπηρεσίες, υπηρεσίες αναδοχής κ.ά.)».

Ανακοινώθηκε τέλος η διανομή μερίσματος 400 δραχμών ανά μετοχή έναντι 325 δρχ. το 1998, καθώς επίσης η κεφαλαιοποίηση αποθεματικών υπέρ το άρτιο ώστε να πραγματοποιηθεί η διανομή δωρεάν μετοχών με αναλογία 4 νέες μετοχές ανά 10 παλαιές.

Από την πλευρά της η Τράπεζα Πειραιώς, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρόεδρος του διοικητικού της συμβουλίου Μ. Σάλλας κατά τη γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας που πραγματοποιήθηκε χθες, τα καθαρά προ φόρων κέρδη της κατά το 1999 έφτασαν στα 50,2 δισ. δρχ. σημειώνοντας αύξηση κατά 269,5% σε σχέση με το 1998! Οι καταθέσεις ανήλθαν σε 828 δισ. δρχ., σημειώνοντας αύξηση κατά 72,3% συγκριτικά με το '98, ενώ οι χορηγήσεις αυξήθηκαν κατά 92,7% και ανήλθαν σε 501, δισ. δρχ.

Ο ίδιος ανακοίνωσε τη διανομή συνολικού μερίσματος που ανέρχεται σε 28,3 δισ. δρχ. (230 δρχ. ανά μετοχή) έναντι 4,3 δισ. δρχ. το 1998.

Τέλος, ο Μ. Σάλλας, αναφερόμενος στην τιμή της μετοχής της Πειραιώς, υποστήριξε ότι με βάση τα παραπάνω αποτελέσματα, θα πρέπει να οδηγηθεί στις 12.200 δρχ. Προέβη ακόμη στις γνωστές του εκτιμήσεις για τις «θετικές προοπτικές» που έχει το ελληνικό χρηματιστήριο, επισημαίνοντας ότι «χρειάζεται ωριμότητα και σοβαρότητα από τους επενδυτές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ